用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩真係麻麻地
go

協恩真係麻麻地

今去朝一早in,都算多人,要等成30分鐘
感覺幾混亂,有d老師態度真係一般,最慘係得一個toilet,有成廿幾人等,個女話想去,但就到佢in,好在忍到 ,如何唔係都唔知點算,我覺得學校安排真係有問題,你唔顧大人都要顧下D小朋友LA,真係要重申估計呢間幼稚園

原帖由 heiheimun 於 09-2-21 12:51 發表
今去朝一早in,都算多人,要等成30分鐘
感覺幾混亂,有d老師態度真係一般,最慘係得一個toilet,有成廿幾人等,個女話想去,但就到佢in,好在忍到 ,如何唔係都唔知點算,我覺得學校安排真係有問題,你唔顧大人都要顧下D小朋友L ...

請問可唔可以分享下會考小朋友D咩野呢??
MANY THANKS~

我覺得今日的安排, 除了個toilet 問題, 其他都ok.  我都有向二個老師和校長傾下, 佢地都好nice. 如果因為咁就覺得le 間幼稚園"麻麻地" 重要"重申估計呢間幼稚園" 咁你之前都唔係太清楚協恩的資料.

另外通知書都講明只得一個toilet.

通知書係寫只有一個成人洗手間, 但係冇想像到係大人同小朋友共用, 我個囡又係就到佢時候話要vv, 唯有叫佢忍到in完先至去, 唔係就要排30分鐘啦

我覺得呢個雖然唔係大問題,但我相信之前都有呢d問題而校方都冇去改善就係一個問題la.
咁小既事就可以睇到佢地有幾為小朋友著想.

okay la, 係等耐左. 小便問題, 我想是位置問題, school不能開放太多地方, 無計啦! 不過此school真係好wor.

我也為當天的安排有點驚訝,到達後中門大開,無人看守。穿過人群會看到幼稚園部入口,一進去迎面便看到家長拖著帶哭的小孩朋走出來。站在那裏的老師說,這兒是出口(?),著我等叫號碼,並說counter在走廊右邊的盡頭。因一直聽不到喊號,得在狹小且空氣不流通的走廊穿過人群到counter詢問。
「公眾洗手間」只有一個是早在通告上讀到的,但那是名副其實的「公眾洗手間」——雖設於校內,但衞生情況與公厠相若,地上滿是水漬厠紙,無人打理。
素仰此校有數十年歷史,原是慕名報考。但讀了那些民主牆壁報,又覺得格調與新校相近。
有點疑惑,這間學校真的很好嗎?

其實多少都有 D 同感, 甘大間學校真係唔可以
安排更好嗎 ??

家長真係會周圍走同惡意破壞嗎 ??  同一時段個個
小小空間真係容納幾多人架,  個個小 playground
我囡之前都想入去 (當然被拒啦) 到 in 完 sir 左一次
就比 miss 叫盡快離開 ..... 其實 am / pm 各 30 個
位真係唔易, 再加上多少又會係 mami 校友 or 家姐
佔左某 d 位置 ...... 要入到真係難上加難 lor !!

大家平常心 , 當見識一下會好 d !!

題外話, 今次 k 1 面試都有好幾間 ..... 個人印象較
深刻係 :

根德園 ~ 都係局部開放, 不過安排叫幾好 , 流水方向
             由入到出 !  同埋 10 - 15 分鐘內可完成,
             唔錯唔錯 !!

又一村 ~ 可能校舍大, miss 又多 .... playground
             全玩, 亦都比每位未知收唔收既家長有小
             組面談, 多少了解呢間學校多 d lor !!

原帖由 rosalini 於 09-2-23 01:21 發表
我也為當天的安排有點驚訝,到達後中門大開,無人看守。穿過人群會看到幼稚園部入口,一進去迎面便看到家長拖著帶哭的小孩朋走出來。站在那裏的老師說,這兒是出口(?),著我等叫號碼,並說counter在走廊右邊的盡頭。因一直聽不到 ...

唔知個日考左d咩呢?
淨係覺得好快咋...

其實協小同協中真係辦得幾好,好多家長都覺得學校唔會谷得學生好辛苦,課程好全面,好有口碑,但唔知點解協幼就好似好求其咁,講真協幼只得咁少地方只收60人,又唔係一條龍,咁不如專心辦好中小學仲好la.

原帖由 heiheimun 於 09-2-23 12:13 發表
其實協小同協中真係辦得幾好,好多家長都覺得學校唔會谷得學生好辛苦,課程好全面,好有口碑,但唔知點解協幼就好似好求其咁,講真協幼只得咁少地方只收60人,又唔係一條龍,咁不如專心辦好中小學仲好la. ...

請問每年有幾多協幼生可直升協恩小學呢?

heiheimun,

可否講下協幼點求其? 是否只是指interview的安排?但我又覺得唔算太混亂, 只係去洗手間要排長龍.

我以為協幼只有上下午各一班. 資源分配同老師的專注力等會更好些.

heiheimun,

Hi!你好.我都有帶個女去in,你咩時間呀?
我去都好暢通喎!洗手間都冇咩人排隊,又唔洗等好耐就有得in.

我2點37分到
2點45分就即刻到女女in啦~

之後好快就完左

過程唔使等好耐
幾好呀!!

樓主:原來已經寫明,通知咗,原來你唔留意.

因為不能滿足你小朋友需要, 這樣輕易地認為這間學校"麻麻地" 重要重申估計,原來你重視學校的資源,而不是教育部份

原帖由 rainring 於 09-2-21 14:10 發表
通知書係寫只有一個成人洗手間, 但係冇想像到係大人同小朋友共用, 我個囡又係就到佢時候話要vv, 唯有叫佢忍到in完先至去, 唔係就要排30分鐘啦

Agree!" 過程唔使等好耐幾好呀!!" So efficent!  I thought we met on that day coz we arrived at 14:35 & interviewed within 10 mins!
原帖由 colourlu 於 09-2-25 09:30 發表
我2點37分到
2點45分就即刻到女女in啦~

之後好快就完左

過程唔使等好耐
幾好呀!!

我就覺得ok喎!安排大至上都ok啦!我地都唔係等左好內,老師都好有禮貌啊,不過我地無去過佢個洗手間,其實點解話協恩麻麻地,咁又去in啊?無睇清楚,了解過先去報名的嗎?  
如果我個女入到就好lu

午餐肉

點解你要post我段文字, 我並無講過協幼麻麻地, 亦無講過要重申估計既字眼, 我只係講我既經歷, 唔該睇清楚:;pppp:

But my girl interviewed in the morning, the time is 11:25, but I need to wait until 12:00 for the interview.

我估下午in 既情況好過上午, 可能上午遲咗in, 所以攪到d 時間遲哂, 我囡囡原本in上午11:55既, 算係上午最尾二in個批, 我11:45到學校, 當時真係好多人, 見洗手間排長龍, 都有over 20個人排隊, 我先叫個工人排住先, 到囡囡in之前可以去, 佢都等咗半個鐘先到. 至於interview, 我地要12:40先in, 足足遲咗45分鐘, 不過, in 咗5分鐘到就出來, 總括in個流程安排都好好, 老師好有禮貌, 真係一間唔錯既學校.