用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛IN完協恩幼稚園, 請分享~
樓主: YML
go

剛剛IN完協恩幼稚園, 請分享~ [複製鏈接]

學位小, 入的機會真細. 不過similar age小朋友一起好d, 公平d又易control, 放便更換問題.

winchoy16888,

請問妳方唔方便透露妳係幾月寫信去要求面試garr?  因為我朋友嘅女兒將會於今年入讀K1, 佢得知原來協恩有 case 可以去到7月先至 interview, 比正統嘅 interview 時間遲多成5個月, 如果係咁, 到時佢女女大d, N1 又已經完成埋, 咁, 表現可能都會穩定 d, 機會就大d, thanks!

原帖由 winchoy16888 於 09-2-22 16:28 發表
chroma-shine
真係多謝你睇我blog‧仲咱好記憶‧我個女真係以正統手法去見學校, 我個女interview 時己經夠2歲,你有應該知到我遲佐去‧寫信去在見架‧而且協恩冇 N1 佢衹有k1﹕放心學校未足齡吾收人入學架, 亦吾會有 ...

同意, 都係叫公平既 ..... 我個同組個 d 可能真係
同月同日生都唔定架 !!

我囡 9/21 係 2:35 ,  我 fd 個囡係 10/6 都排都
3:30 lur !!   

但我見個時 .... 2 個班房 4 個小朋友入邊都有
一個係喊緊架,  根本佢地見 daddy / mami 出黎
想撲埋出黎 , 細囡真係可能未習慣同陌生人獨處
lor !!  

不過玩呢得 d 遊戲就要守遊戲規則 ..... 佢地
要點 in 未點 in lor , 平常心當見識會好 d !
反正而家都 2 月尾 .... 好多都有 k 1 收左,
大家都係去博下入唔入到 lor !!!

祝大家都搵到真係 arm 自己小朋友既幼稚園,
開開心心甘學習 !!!!     

原帖由 dora611 於 09-2-22 22:08 發表
學位小, 入的機會真細. 不過similar age小朋友一起好d, 公平d又易control, 放便更換問題.

係呀. 真係平常心去考, 當見識下, 望下間school.

多數係同月及差不多日子出世小朋友一group 去考, 因有7-8 friends 的小b也是差不多時間去考.

原帖由 dora611 於 09-2-21 19:17 發表
in玩有貼紙wor.  問返小b, 她說老師問她的名字, 又問abc, 小b唱左abc song俾老師聽, 老師說好好聽, 又問她 "w" 字. 又叫她煮飯, 小b煮左牛肉/魚.

dora611,

你女女真係好叻呀!我問極阿女佢都答我唔到老師問過佢啲咩! 睇嚟你女女成功的機會都好高吓噃!

哈哈....個日阿女岩岩瞓醒冇耐
佢唔喊...已經好好

我老公話:interview同收唔收係冇關係
人人考既一樣,
一定有d表現差唔多
咁到時又點揀呢?

有d小朋友表現一般,又入到
表現好好個d,又唔得

當日考培道,又係收60人
竟然收左我個女
自問阿女個日表現只係好開心
但唔特別聰明
因都有老師提提

所以收唔收..interview係佔好小分

其實個個小朋友都已經有一間學校係手
考佢只係最後希望...得就得
唔得就算嫁啦~
一定唔會只考佢一間..((咁有信心,一定係校長個孫囉))

Why only asked 2 of them their names? Were they behaved better?

我個囡番到屋企,我都有問佢,老師問你什麼?
我個囡囡都係話,老師問"what is your name?",但我囡囡無答到,就只顧著玩。哈哈。
我上午in的。
問題應該是一樣的。但就好快in完。

原帖由 JJcutebaby 於 09-2-23 14:20 發表
我諗我可以分享吓佢地in咩, 因為我個囡入到去唔肯自已係入面, 喊住要走.  咁老師就話唔緊要啦你留係到陪佢啦.

4個小朋友一人坐一張枱各自玩果塊英文字板, 其間兩個老師係旁邊寫嘢, 不過就冇問過一個小朋友問題.   ...

我吾係好記得清楚‧不過因弟一次in架時候我係醫院、我將份記錄連信寄去﹕學校打黎話收到‧但吾可以見‧到我吾記得4月定5月去完旅行時該校主任打黎話有同學退學,可以見‧但正確曰我係blog末揾到‧不過我記得你都有朋友讀今年k3架‧可以問吓佢重有冇其它case‧可以見‧

查實協幼上返協小的叩門chance大不大? 我是同區, 但無其他分數.

原帖由 winchoy16888 於 09-2-23 18:03 發表
我吾係好記得清楚‧不過因弟一次in架時候我係醫院、我將份記錄連信寄去﹕學校打黎話收到‧但吾可以見‧到我吾記得4月定5月去完旅行時該校主任打黎話有同學退學,可以見‧但正確曰我係blog末揾到‧不過我 ...

佢地冇話一定收返
但佢地係有預留d位自己友嫁嘛

所以如果你女女係特別叻同有過人之處
佢應該係會唔使你等派位...直入到囉

我聽朋友咁講咋

以我所知, 協小所有大抽獎餘下的學位只會留給協幼的學生.

原帖由 dora611 於 09-2-23 18:20 發表
查實協幼上返協小的叩門chance大不大? 我是同區, 但無其他分數.

正確黎講協小係冇叩門既,even 係協幼生,大抽獎後淨返果d 位(都係得10個8個位),學校會係冇通知既情況下揀一批小朋友去interview,聽講係上上下堂老師會叫幾位小朋友去in,所以家長唔會知自己個囡有冇份同埋邊個有份去in,但係in o左都唔一定被揀中,因為佢地可能得10個位,就會in 1x 個小朋友,最top 果10個先可以入到...

咁協幼小朋友的能力如何? 如果出去考私小會否比其他九龍塘名校差?

winchoy16888,

OIC, thanks!  我朋友個女唔係K3, 係 P.3呀, 佢幼稚園不是在協幼讀的, 當年亦無考過協幼, 佢係大抽獎入到協小的.  而另一個在協幼畢業的, 現在亦是P.3了, 不過上唔到協小, 現於九龍塘一女校就讀.

我朋友住响天光道, 所以, 如果佢女女入到協恩就會方便很多, 因為個工人另外仲要接送佢哥哥返學放學, 課外活動 ....... anyway, thanks again!!

原帖由 winchoy16888 於 09-2-23 18:03 發表
我吾係好記得清楚‧不過因弟一次in架時候我係醫院、我將份記錄連信寄去﹕學校打黎話收到‧但吾可以見‧到我吾記得4月定5月去完旅行時該校主任打黎話有同學退學,可以見‧但正確曰我係blog末揾到‧不過我 ...

‹ 上一主題|下一主題