用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 番N1後小朋友有明顯進步
go

番N1後小朋友有明顯進步

阿仔番了N1後 , 突然講野進步左很多 , 好似昨晚佢同姐姐講 "我要掃地 , 你唔好阻住我啦" , 我即時笑出來  , 都唔知點解他識用這些形容句子. 所以比小朋友讀N1 , 他們上K1時就無噤辛苦 , 各位媽媽是否也有此感覺 ?

Agree.  My girl started her N1 in Nov 2008 only, but I do feel she's now a "kid" instead of a "baby".  

Instead of dwelling around the monther, she can now play with herself for a longer time, sing the songs and read the books learnt from the school.

我小朋友4月返插班,好期待這種情況呢﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

好有同感呀

我阿囡未返N1前只識叫DADDY, 媽媽...唔太識講野, 仲好BB咁, 但由上年10月返咗N1到而家, 真係多咗好多野講, 仲識問問題添, 好似會問"而家去邊度呀?", "點解咁樣呀?"...覺得佢變得有主見、識得表達等等, 成個小朋友咁...短短5個月已經成長咗好多, 真係好佩服幼稚園既老師

I think that would help kids born at late of the year to increase their edge when competing for K1.

贊成‧尿片都係入n1即介架

Which N1 your are in?

Hi, HoraceBB, MansumBB, BB妹媽咪 winchoy16888,

請問你地BB讀邊間N, 我BB只in了一間, 其餘的未in, 因為我好遲先決定報n, 而家好煩!

係呀, 100% 同意 !

我女而家 29 個月, 去年 10 月先番..... 由一個唔識
講野既 BB 到而家對答如流 !!

我都係個句 ..... 屋村既 N 1 都唔好介意, 真係番幾
個鐘都有好大得著架

原帖由 HoraceBB 於 09-2-20 16:07 發表
阿仔番了N1後 , 突然講野進步左很多 , 好似昨晚佢同姐姐講 "我要掃地 , 你唔好阻住我啦" , 我即時笑出來  , 都唔知點解他識用這些形容句子. 所以比小朋友讀N1 , 他們上K1時就無噤辛苦 , 各位媽媽是否也有此感覺 ? ...

我個女都有番N班,現在已經33個月大,戒咗片,又識表達自己的意見,仲開始反駁大人啦!
不過她們年紀小,在屋企附近讀好啲,不用搭校巴!

我係窩打老道迦南

RosaryHill School.

我阿囡返小西灣康傑 - 全日班, 佢好鍾意返學架, 仲好鍾意班主任添...我覺得d老師好好, 阿囡係學校有咩野老師都會打電話同我聯絡, 抵讚...

無錯, 返N班最緊要近屋企, 老師有愛心, 因為始終只係FOR小朋友學習自理, 我覺得阿囡每日笑住返學最重要

我都覺得比小朋友返n班係有一定的幫助...我個女現在識自己去廁所...識講好多野...佢地問d問題有時真係好搞笑...有一日佢坐在工人大脾...工人"翹"腳...佢問工人你是不是好急想去廁所??

原帖由 BB妹媽咪 於 09-2-23 13:09 發表
我阿囡返小西灣康傑 - 全日班, 佢好鍾意返學架, 仲好鍾意班主任添...我覺得d老師好好, 阿囡係學校有咩野老師都會打電話同我聯絡, 抵讚...

無錯, 返N班最緊要近屋企, 老師有愛心, 因為始終只係FOR小朋友學 ...

回覆 # 的文章

我地係讀劍鳴 , 他好中意意番學 , 每日回來都在唱歌 , 但番之前果間 , 日日番學都話唔番及天天要他番學也哭 , 當時很心痛 , 現在看見他喜歡番學我也開心曬

Hi, 劍鳴有nursery? 是否直升上 K1?
知唔知仲有邊間有nursery..直升上 K1? thanks!

原帖由 HoraceBB 於 09-2-23 15:52 發表
我地係讀劍鳴 , 他好中意意番學 , 每日回來都在唱歌 , 但番之前果間 , 日日番學都話唔番及天天要他番學也哭 , 當時很心痛 , 現在看見他喜歡番學我也開心曬 ...

回覆 # 的文章

Hi artfreesia,

你係讀上午or下午N1 ? 我仔仔也是搭校車的 , 點解你要轉校呀 , 此學校有咩問題嗎 ?

你個女好得意, 我個女上年九月返N1, 盈盈比起大佢五個月既表姐(無返學)叻好多, 各樣都叻, 無論講野, 思維, 個人自理能力都高, 而家把口叻到識駁咀, 真係對佢又愛又恨,

原帖由 七點半 於 09-2-23 15:08 發表
我都覺得比小朋友返n班係有一定的幫助...我個女現在識自己去廁所...識講好多野...佢地問d問題有時真係好搞笑...有一日佢坐在工人大脾...工人"翹"腳...佢問工人你是不是好急想去廁所??

...

yes, why?
any other kinder have nursery calss? pls advise.

原帖由 HoraceBB 於 09-2-24 12:21 發表
Hi artfreesia,

你係讀上午or下午N1 ? 我仔仔也是搭校車的 , 點解你要轉校呀 , 此學校有咩問題嗎 ?

You can check the link

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

原帖由 LITTLESPICY 於 09-2-24 02:07 PM 發表
yes, why?
any other kinder have nursery calss? pls advise.