用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派左考試成績表
go

派左考試成績表

上星期小女派了成績表,都算ok.
未知各位家長收左成績表未,是否滿意?

你的囡囡有補習嗎?

原帖由 cys1966 於 09-2-19 22:51 發表

我個女下星期先派

原帖由 cys1966 於 09-2-19 22:51 發表

hehe22

我的囡囡由小學到中一都沒有補習。祇是學習英文拼音班。

cys1966

我囝囝讀英中Form 1, 全班考12, 全級 33/200, 英文 oral 全級第3, 寫作全級第6, 有D超標完成。

原帖由 ricetaster 於 09-2-20 22:41 發表
我囝囝讀英中Form 1, 全班考12, 全級 33/200, 英文 oral 全級第3, 寫作全級第6, 有D超標完成。

ricetaster

恭喜晒, 未知讀那間英文中學。

cys1966

大埔 恩主教,

其實我早已預計囝囝上英中時都遇到很多銜接 困難, 所以在小學5-6年級已用英語私人補習,等佢早D習慣英語授課,減少將來銜接困難, 又在升中一前的暑假請定合資格私人補習, 在開學前預習一下數學, I.H.等科目,雖然上學期真係遇到很多學習上困難, 但都安然渡過。

囝囝可能在支援上着數咗D,我覺得囝囝嘅同學經過上學期適應咗之後,會發力迎頭趕上。下學期大考才是大家見真章的時間。

派左la~
中史同西史都滿分, 其他主科就60多分, 唉,點算

時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

上星期先見完老師, 成績都係算中等, 已經達到初步目標(目標:唔係包尾果幾個)..
英文有科肥左, 整體英文都有C, 雖然係係平均以下, 不過由中文小學轉做英文中學, 算係咁, 數學冇名次就有d失望.....

LittleKidult

我在其他有關spcc的標題中,知道妳本想兒子Form 2時轉校,未知想轉男校定男女校呢?

試想想spcc在港島區為最Top的男女校, 如要轉校, 有那些中學的level可看齊?

幾滿意.  Out of my expectation.

回覆 # 的文章

Me too.  Quite good.

滿分, 真系好叻, 我女呢兩科都係緊緊合格咋, 可否分享下溫習方法, 謝!
原帖由 0120 於 09-2-23 11:26 發表
派左la~

原帖由 0120 於 09-2-23 11:26 發表
派左la~

我囡囡上星期都派左成績表喇,比預期中差
通識科仲唔合格添

我自己認為佢可能英文的根底唔係咁好,因小女所讀的是英中,通識科是以英文作答。

所以請問各位家長可否介紹一下一些上門的私人英文補習老師,或知唔知道那些地方補習英文較為好些?:loveliness:

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bbmama_2006 於 09-2-25 12:08 發表

通識科仲唔合格添

我自己認為佢可能英文的根底唔係咁好,因小女所讀的是英中,通識科是以英文作答。

所以請問各位家長可否介紹一下一些上門的私人英文補習老師,或知唔知 ...

我女的通識有部分係要考生寫自己意見,
平時多些問她意見和討論時事,
應該有些幫助。
當然英文表達能力都好重要。

我個小朋友都係讀英中 ,科科都合格 ,徘徊係60-70之間 ,已經係全班尾10以內......

原帖由 bbmama_2006 於 09-2-25 12:08 發表

通識科仲唔合格添

所以請問各位家長可否介紹一下一些上門的私人英文補習老師,或知唔知 ...

通識同唔同EPA?

比預期好.

原帖由 lopoto 於 09-2-25 13:48 發表
我個小朋友都係讀英中 ,科科都合格 ,徘徊係60-70之間 ,已經係全班尾10以內......

band 1英中,大家分數只差很少,幾分之距已差好多個名次。每次考試都不能有差錯。

阿仔中,英,數成績尚算滿意,惟獨音樂及普通話不太理想拖低左D平均分.