用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園其實點分班級架?
go

幼稚園其實點分班級架? [複製鏈接]

恕我無知,二十幾年前自己讀幼稚園的時候好像係分低班,中班及高班。但當我找資料時,發覺現在只有幼兒班,低班同高班。我暫時無打算俾囡囡讀Nursery,到3歲先俾佢讀K1,但K1係咪即是低班?咁咪少左中班囉?我好混亂呀請各位媽媽指點指點,謝謝好心。
   0    0    0    0

2-3歲: Pre-nursary or 兩歲幼兒班
3-4歲: Nursary or 幼兒班
4-5歲: K2 or 低班
5-6歲: K3 or 高班

醒目開學勳章

原帖由 mansumbb 於 09-2-19 16:01 發表
2-3歲: Pre-nursary or 兩歲幼兒班
3-4歲: Nursary or 幼兒班
4-5歲: K2 or 低班
5-6歲: K3 or 高班

2-3歲: Pre-nursary / 兩歲幼兒班 / Nursary / playgroup / N1
3-4歲: Nursary / 幼兒班 / K1 / N2
4-5歲: K2 / 低班 /N3
5-6歲: K3 / 高班 /N4

間間學校唔同叫法架!

香港幼稚園統一叫法:

K.1 ---幼兒班----3-4歲  =  國內「小班」

K.2 ---低   班----4-5歲  =  國內「中班」

K.3 ---高   班----5-6歲  =  國內「大班」

醒目開學勳章 王國長老

香港無統一叫法架!
我女果間就係似你講咁叫
我仔果間係nc=nursery, n1=k1,n1=k2,n3=k3
原帖由 Icy_babe 於 09-2-20 12:01 AM 發表
香港幼稚園統一叫法:

K.1 ---幼兒班----3-4歲  =  國內「小班」

K.2 ---低   班----4-5歲  =  國內「中班」

K.3 ---高   班----5-6歲  =  國內「大班」

...

幼稚園其實點分班級架?

謝謝大家咁詳盡的答覆啊!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-20 09:55 發表
香港無統一叫法架!
我女果間就係似你講咁叫
我仔果間係nc=nursery, n1=k1,n1=k2,n3=k3

幼兒園:N1=2-3歲, N2=3-4歲, N3=4-5歲, N4=5-6歲

幼稚園:K.1=3-4歲, K.2=4-5歲, K.3=5-6歲

學券都係資助K.1 - K.3 & N2 - N4 = (3至6歲)

明未.....!!!!!

有D仲有嬰幼班....N.1 等幼兒服務冇資助架

醒目開學勳章

My girl's kinder

2-3=no class provided
3-4=NC
4-5=LK
5-6=UK

‹ 上一主題|下一主題