用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

del...........
原帖由 tinetinew 於 09-2-21 18:49 發表
hi,

我自行揀孔仙州及聖文德,你哋知唔知呢兩間o唔ok呀?

yuk hei mun

如果係band two, 孔仙洲係最多人選的, 我哋小學每年都有十幾個去咗呢間, 仲有文理同聖文德最多人選的

但如果直資收咗就可能唔會參加大抽奬啦

原帖由 tinetinew 於 09-2-21 17:00 發表
hi,

大抽獎時黄大仙有乜心水?

yuk hei mun

醒目開學勳章

Hi,

又想問培敦或文理又o唔ok呀?有時想問阿仔班主任,佢又唔係太想答及只係講ok或麻麻,想佢俾多d info唔太願,唯有請教吓你,thanks!!

Yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-22 00:53 發表
孔仙州及聖文德好正路,也可考慮彩天,另外有消息指出永光d成績上緊,但唔sure.

醒目開學勳章

Hi,

但間間直資都未有消息,我諗都凍過水,諗住做定功課!多謝你哋嘅幫忙先!

Yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-22 01:14 發表
如果係band two, 孔仙洲係最多人選的, 我哋小學每年都有十幾個去咗呢間, 仲有文理同聖文德最多人選的

但如果直資收咗就可能唔會參加大抽奬啦

del..........
原帖由 tinetinew 於 09-2-22 01:20 發表
Hi,

又想問培敦或文理又o唔ok呀?有時想問阿仔班主任,佢又唔係太想答及只係講ok或麻麻,想佢俾多d info唔太願,唯有請教吓你,thanks!!

Yuk hei mun

醒目開學勳章

Hi,

咁沙田又有咩學校啱band two仔呀?thanks!

Yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-22 18:22 發表
文理一定好過培敦,孔先洲 &聖文德.其實可考慮沙田等中學.

del....................
原帖由 tinetinew 於 09-2-22 21:33 發表
Hi,

咁沙田又有咩學校啱band two仔呀?thanks!

Yuk hei mun

鄭榮之好似係 band1嫁喎 !
Tomorrow is better

del.................
原帖由 Elona 於 09-2-22 22:43 發表
鄭榮之好似係 band1嫁喎 !

回覆 # 的文章

沙田係一個唔錯的選擇, 英中多, 有時band two生都可以入到band one 尾的學校

醒目開學勳章

Hi,

今年聖馬加利英文中小學已有小六直升,所以沒什麼位放出街,我兒亦被此校rejected咗了!

Yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-22 21:41 發表
英中試下鄭榮之,梁文燕,陳震夏,青年會等,另外何官都ok........Are you sure band two?

直資可考量聖瑪加利男女英文中小學.

del............

原帖由 tinetinew 於 09-2-22 23:37 發表
Hi,

今年聖馬加利英文中小學已有小六直升,所以沒什麼位放出街,我兒亦被此校rejected咗了!

Yuk hei mun

sorry 我不是媽咪, 不過我個女也是9月入中一的。 插個嘴, 如果講緊聖馬加利英文中小學(長沙灣)果間, 係直資中小學, 有小學升上去中學, 又只得兩班, 個人認為根本好少位外流, 所以要求很高, 而且講明主要科目沒有B+或以上, 不用遞表,我也參看過他們的網頁, LP也問過, 要親身遞表, 估計是看看如果不符合資格, 索性REJECT份申請表未定。

原帖由 tinetinew 於 09-2-22 23:37 發表
Hi,

Yuk hei mun

為人父母確實艱難, 今天的教育制度認真讓父母的頭痛。 我也為女兒遞了約10份直資申請表, 只是魚夫撤網式, 誰又有把握如果孩子沒有BAND ONE資歷, 而又想入讀英文中學, 能夠憑中央派位入讀心儀的英中? 共勉之。

我聽補習班老師講Band 3

原帖由 emmi801 於 09-2-19 17:40 發表
各位媽咪
       我都同你地一樣,心情緊張,
我都有申請聖道迦南,但未有結果,
其實這間學校口碑如何?請比D意見

醒目開學勳章

hi,

我個仔係有得interview嗰咋,但今年有原小六直升,而我仔個兩年又係成績及操行最好,不過上年上網時得悉有原校直升,我個心已涼了一半, 如果係上年果屆我諗我都有d機! 而家我都冇得諗,只寄望第三次呈分努力!

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-23 02:49 發表
sorry 我不是媽咪, 不過我個女也是9月入中一的。 插個嘴, 如果講緊聖馬加利英文中小學(長沙灣)果間, 係直資中小學, 有小學升上去中學, 又只得兩班, 個人認為根本好少位外流, 所以要求很高, 而且講明主要科目沒有B+或以上, 不用 ...

醒目開學勳章

hi,

可否分享多d所見所聞?? thanks!!

yuk hei mun

原帖由 ireneyklo 於 09-2-23 03:18 發表
我聽補習班老師講Band 3

醒目開學勳章

hi,

你住邊區? 可否分享吓你報咗嘅直資嘅學校校風,另有冇收到好消息?!我之前要返工,所以對我區黃大仙嘅中學不是有太深了解,而我亦剛失業待家,亦想陪伴兒子過渡此階段,雖然過程嘔心瀝血,希望大家可繼續分享一吓! many thanks!!

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-23 02:55 發表
為人父母確實艱難, 今天的教育制度認真讓父母的頭痛。 我也為女兒遞了約10份直資申請表, 只是魚夫撤網式, 誰又有把握如果孩子沒有BAND ONE資歷, 而又想入讀英文中學, 能夠憑中央派位入讀心儀的英中? 共勉之。 ...

我地住TKO區, 校網是西貢, 呢邊如果唔計直資, 只得一間英文中學(迦密主恩)。 直資就反而幾多下, 差不多我地都申請, 不過大部份都無回復, 只有優才和播道回復唔收, 播道我地會再申請第二次輪。

其他福建和匯基都無回復, 既無話收, 又無話唔收。 不過我女不是BAND ONE生, 所以唔復好過即復, 仲有個希望。

沙田培基都未復,而浸大黃錦輝就去了小朋友的一次面試, LP說太貴, 沒有再去家長的面試。

NPL沒有面試機會。

羅氏未去。

依家只有李國寶收, 和聖道迦南收。

所以依家好頭痛應該入邊間。 所以依家不停問人, 兩間中學的情況, 平心而論, 比較喜歡李國寶, 因為多外籍老師同埋多外籍學生, 英語環境比較好, 學費要加到20000年。 聖道迦南學費平11000年, 只收9000年, 而且近TKO點。 不過聽聞聖道迦南的學生品行不太好, 所以擔心。 當然聖道迦南也是一所基督教學校, 校長和老師的愛心是不用懷疑的, 校長是營養師, 很注重學生在校的飲食的。 女兒相對喜歡李國寶, 不過家長認為比較遠, 如果自行來回學校, 估計每天要花約3小時在路上。。。。有認識李國寶和聖道迦南的家長, 請幫忙說說這兩個中學比較好? 謝謝。

其實我們選擇的直資中學,都是相對比較好的中學, 包括校風和學業。 當然我們的認為, 大部分都是從網上知道的和少部分是聽朋友的。

原帖由 tinetinew 於 09-2-23 09:18 發表
hi,

你住邊區? 可否分享吓你報咗嘅直資嘅學校校風,另有冇收到好消息?!我之前要返工,所以對我區黃大仙嘅中學不是有太深了解,而我亦剛失業待家,亦想陪伴兒子過渡此階段,雖然過程嘔心瀝血,希望大 ...

有得INTERVIEW即係話你仔仔中英數同操行都B+或以上了, 成績很好啊。 不過聖馬加利只得兩班, 確實少位了點, 還有申請其他直資嗎?

原帖由 tinetinew 於 09-2-23 09:02 發表
hi,

我個仔係有得interview嗰咋,但今年有原小六直升,而我仔個兩年又係成績及操行最好,不過上年上網時得悉有原校直升,我個心已涼了一半, 如果係上年果屆我諗我都有d機! 而家我都 ...
‹ 上一主題|下一主題