用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

有時都有, 但很少 !  那麽我應該怎樣做 ?

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:00 發表
可能你和你的家人常在無意間講:你學下家姐la!睇下家姐幾叻、家姐幾咁得人鐘意……諸如此類的說話。可能佢亦覺得自己無家姐咁叻,於是便把心一橫,放"pair"o黎激下你地啊!
...

好的, 我試下 !!

原帖由 cecwun 於 09-2-20 17:08 發表
不能迫就要用奬了, 我自己用這方法 (但不知啱唔啱), 每次默書, 測驗, 考試攞到八十分以上有奬, 奬一啲佢最鍾意的, 我個仔最鍾意買用來打機的點數, 雖然好似鼓勵佢打機咁, 但都幾有用, 如果奬一的係生活上的, 例如文 ...

醒目開學勳章

hi,

咁我又唔會全部做晒,我揀練習做,如今課教明喻,我就只係找明喻嘅題目做,睇吓佢明唔明,不過我都係近排先咁做,因之前返工個補習miss同佢温書,你嘅提意我會試吓!thanks!!

yuk hei mun

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:13 發表

tinetinew,

小女現時讀小六。我發覺做課外練習較花時間找題目,因課外練習同學校老師出的問題之方法有出入,所以我集中幫女兒操練學校出的工作紙多,做一次錯,再做第二次 ...

你說:有時我都有坐在他旁做功課/温書,  我在旁睇報紙,  他唔識就會問我, 有時教他一兩次唔識, 他都很容易喊的 !!

咁佢喊,你會點做啊?[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 17:23 發表
有時都有, 但很少 !  那麽我應該怎樣做 ?

[/quote]

我就停一停, 講啲鼓勵說話, 他就會再繼績, 中間浪費了很多時間, 而他是早睡嗰種, 所以温習時間是很短的, 他返補習社要6點多才回家, 其中一星期有2天要8點多才回家  我不知他為甚麽咁容易喊 !

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:31 發表
你說:有時我都有坐在他旁做功課/温書,  我在旁睇報紙,  他唔識就會問我, 有時教他一兩次唔識, 他都很容易喊的 !!

咁你會點做?[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 17:23 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images ...

你仔仔容易喊,可能只係想得到你的關注吧!可以試下佢喊時,如果同上次一樣(你解釋完佢都唔明)你簡單安慰佢幾句之後,同佢講喊多一分鐘好喇!(比埋計時器佢睇),咁我諗唔會喊好耐卦?仲有o係平時,你可單獨同佢講:喊係解決唔倒問題既。有咩問題,同比媽咪商量下,睇下有冇辦法幫你!

原來你仔仔每晚補完習要6點多才回家,仲有兩日8點多才回家又真係幾晏喎!
原帖由 longtingchun 於 09-2-20 17:41 發表
我就停一停, 講啲鼓勵說話, 他就會再繼績, 中間浪費了很多時間, 而他是早睡嗰種, 所以温習時間是很短的, 他返補習社要6點多才回家, 其中一星期有2天要8點多才回家  我不知他為甚麽咁容易喊 !

...

我都有咁同他講, 但他都是咁容易喊 !!  8點幾係加强班, 因要應付升中呈分試, 太晚回家因我不想他掛住玩電腦 !!  不過有時家姐都有取笑他(不過很少), 白癡仔, 低能仔, 咁簡單嘅字都唔識.....  不過他們大部份時間都很Friend !!  仔仔最喜歡家姐教 !!  

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:56 發表
你仔仔容易喊,可能只係想得到你的關注吧!可以試下佢喊時,如果同上次一樣(你解釋完佢都唔明)你簡單安慰佢幾句之後,同佢講喊多一分鐘好喇!(比埋計時器佢睇),咁我諗唔會喊好耐卦?仲有o係平時,你可單獨同佢講:喊係解決唔倒問題既 ...

如家姐教或私人補習姐姐教他, 他是不會喊的 !!  這是否我有問題呢  ??!!!

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:56 發表
你仔仔容易喊,可能只係想得到你的關注吧!可以試下佢喊時,如果同上次一樣(你解釋完佢都唔明)你簡單安慰佢幾句之後,同佢講喊多一分鐘好喇!(比埋計時器佢睇),咁我諗唔會喊好耐卦?仲有o係平時,你可單獨同佢講:喊係解決唔倒問題既 ...

醒目開學勳章

hi,

請不要懷疑自己了!想太多個人會辛苦㗎!你已經是個好媽媽,起碼都會反省自己了,你個仔都係想吸引你注意多d,唯有慢慢教la,努力呀!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 18:15 發表
如家姐教或私人補習姐姐教他, 他是不會喊的 !!  這是否我有問題呢  ??!!!

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 18:15 發表

會唔會係因為對住姐姐喊係冇用既, 姐姐可能唔理佢, 但對住媽咪喊就唔同, 一喊媽咪就會心軟咩都得. 如果係你就要狠心d, 下次喊唔好就佢喇. 要俾佢知喊係解決唔到問題, 媽咪亦唔會因為你喊就就晒你.

我會同佢講, 咁你喊一陣啦, 喊完就要做架喇. 媽咪要飲杯水先, 你喊完黎廚房話俾媽咪知.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

longtingchun,

我都覺得veronna講得o岩!
我覺得問題係你的仔仔太醒,而你較「林」,所以比佢食住你。如果同佢講左下次佢喊你都唔會就佢,你就一定要做到並堅持到底;否則唔知幾時才能扭轉局面。

原帖由 veronna 於 09-2-20 19:26 發表

會唔會係因為對住姐姐喊係冇用既, 姐姐可能唔理佢, 但對住媽咪喊就唔同, 一喊媽咪就會心軟咩都得. 如果係你就要狠心d, 下次喊唔好就佢喇. 要俾佢知喊係解決唔到問題, 媽咪亦唔會因為你喊就就晒你.

我會同佢講,  ...

各位媽咪, 今日係我人生中最灰暗既日子, 小兒已被所有心儀既直資rejected哂, 前路茫茫
Tomorrow is better

不要這麼氣餒吧!唯有寄望大抽獎,抽到枝好籤!
祝你好運!
原帖由 Elona 於 09-2-20 22:17 發表
各位媽咪, 今日係我人生中最灰暗既日子, 小兒已被所有心儀既直資rejected哂, 前路茫茫

醒目開學勳章

Hi,

不要灰心!我們一齊努力!

Yu hei mun

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 22:39 發表
不要這麼氣餒吧!唯有寄望大抽獎,抽到枝好籤!
祝你好運!  

del..............
原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-2-19 23:30 發表

Hi, 你好,我個仔都係 kln city band 3, 一句講晒,無資格間學校 ,有興趣大家吐下苦水嗎?PM to me 交流下大抽獎選校心得啦。

del......... [/quote]

del................

原帖由 Elona 於 09-2-20 09:52 發表
我好明白你地既感受, 因為我同各位既Situation 一樣, 我講到口水乾話程分試有幾重要, 仔仔雖然明白, 但利行動配合唔到…..  攪掂完派位, 睇怕我都會老十年….
...

del..................
原帖由 Elona 於 09-2-20 22:17 發表

我想妳們都是很好的母親,但就因為太好了!

我也有一個囝囝,也是很喜歡喊.

每當他喊的時候,我會對他說:我不會理會喊緊嘅人,請你喊完再來找我吧! 當你唔理佢,佢就會停.記住,不可心軟,不過要平時解釋給他聽媽咪為什麼不理會他...

打機,tv,不會就範,就算喊到拆天,也不會就範.也是,平時要解釋給他聽為什麼媽咪不就範...

道理要解釋,但原則不可動搖!

當然,不是這麼簡單,我也在努力中(小兒六歲),還要加很多鼓勵,心機,時間...

以上個人分享,希望啱和有用啦!

醒目開學勳章

有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好似老左好多. 依家都仲未開始中學既反叛期, 過多幾個月升中果時仲難攪.
Latte, 又名臭Te或臭喵.
‹ 上一主題|下一主題