用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

各位媽咪
       我都同你地一樣,心情緊張,
我都有申請聖道迦南,但未有結果,
其實這間學校口碑如何?請比D意見

我都很担心,因為我交了FORM入港大同學會,但是直至現在都未接到通知面試呀!我的囡囡成績在BAND1尾BAND2頭.我現在很頭痛呀!

醒目開學勳章

hi,

林大輝 and 播道!

yuk hei mun   

原帖由 longtingchun 於 09-2-19 17:10 發表
各位媽咪,

如我現在才申請直資學校, 請問有那間直資學校可申請 !!

很心急  !!

del................

原帖由 motherlau 於 09-2-19 22:42 發表
我仲 ,小兒kln city band 3, 見到d學校就冇眼睇.英文直資更加唔洗想.下星期自行其中一間面試,但都係你緊佢唔緊.

Hi, 你好,我個仔都係 kln city band 3, 一句講晒,無資格間學校 ,有興趣大家吐下苦水嗎?PM to me 交流下大抽獎選校心得啦。

醒目開學勳章

Hi,

我個仔上年九月參加咗面試班,之前學校又搞一次,都唔知對佢有冇幫助??嚟緊要in學校,我都唔想俾太大壓力佢!諗返起自己見工都冇咁慘!

Yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-19 22:42 發表
我仲 ,小兒kln city band 3, 見到d學校就冇眼睇.英文直資更加唔洗想.下星期自行其中一間面試,但都係你緊佢唔緊.

如果小朋友係Band 1收既機會大好多 !
福建每月學費大概900元(超平)
顏寶玲每月學費大概2000元
如等大抽獎后才申請, 好難講, 要視孚有冇學位剩, 小朋友既成績…..

原帖由 longtingchun 於 09-2-19 05:31 PM 發表
謝 !謝 !

此兩間易不易入 ?  小女是 Band 1.

學費幾多 ??  如等大抽獎后才申請, 得唔得 ???
Tomorrow is better

小兒既班主任話聖道迦南校風唔好, D學生好壞, 所以我交咗form 都冇去到 interview.
原帖由 emmi801 於 09-2-19 05:40 PM 發表
各位媽咪
       我都同你地一樣,心情緊張,
我都有申請聖道迦南,但未有結果,
其實這間學校口碑如何?請比D意見

我好明白你地既感受, 因為我同各位既Situation 一樣, 我講到口水乾話程分試有幾重要, 仔仔雖然明白, 但利行動配合唔到…..  攪掂完派位, 睇怕我都會老十年….
原帖由 tinetinew 於 09-2-19 11:40 PM 發表
Hi,

我個仔上年九月參加咗面試班,之前學校又搞一次,都唔知對佢有冇幫助??嚟緊要in學校,我都唔想俾太大壓力佢!諗返起自己見工都冇咁慘!

Yuk hei mun

...

想問下林大輝好, 定你聖道迦南好d 呀

完全同意 !!

我細仔(現在5年級)也是, 補習社補習, 小提琴, + 私人補習...,  各方面催谷, 進步很緩慢, 他完全不知道讀書的重要性, 專注力很差, 反應又慢, 激死 !!!  但打Online Game的時侯就完全不同, 又興奮, 反應又敏捷, 學嘢又快, 他教我玩我也不明白, 真激死 !!

但大女(現在6年級)就完全不同, 考Bank 1頭, 不打機, 學習上完全不用我操心, 主動學習/求知欲强, 聰明活潑 !!

各位家長, 夠境問題在那裡  ??  是否男仔與女仔有學習上的分別 ?  或者是天生性格使然(冇得救 !!), 怎樣可教好我細仔學習上的問題 ?  很頭痛  ??  請給意見, 謝 ! 謝 !

原帖由 Elona 於 09-2-20 09:52 發表
我好明白你地既感受, 因為我同各位既Situation 一樣, 我講到口水乾話程分試有幾重要, 仔仔雖然明白, 但利行動配合唔到…..  攪掂完派位, 睇怕我都會老十年….
...

我得一個仔, 唔知係唔係女仔會自動波一D, 身邊朋友D 仔多數係懶散D
以心理學既角度嚟睇, 係小朋友冇學習動機, 對嗰樣事物冇興趣, 至於點樣令小朋友有學習動機, 我都係度發掘緊….

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 10:30 AM 發表
完全同意 !!

我細仔(現在5年級)也是, 補習社補習, 小提琴, + 私人補習...,  各方面催谷, 進步很緩慢, 他完全不知道讀書的重要性, 專注力很差, 反應又慢, 激死 !!!  但打Online Game的時侯就完全不同, 又興奮, 反應 ...

醒目開學勳章

hi,

你個仔係唔係同我個仔係失散多年嘅兄弟,咁似樣嘅? 我而家都冇咩望,只希望同佢一齊努力埋個呈分試!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 10:30 發表
完全同意 !!

我細仔(現在5年級)也是, 補習社補習, 小提琴, + 私人補習...,  各方面催谷, 進步很緩慢, 他完全不知道讀書的重要性, 專注力很差, 反應又慢, 激死 !!!  但打Online Game的時侯就完全不同, 又興奮, 反應 ...

一齊努力啦! 你個仔有冇考資中學 ? 有咩好策略 ?

我都想問如果等大抽獎之後先去申請,到時仲有無位呢?

醒目開學勳章

hi,

策略就冇,耐性(我嘅)就隨着呈分試增加!每天放學休息一陣食tea,跟著問佢想幾時做功課呀?(我差唔多要簽埋contract咁,我就發作呀!)時間一到叫佢自己熄电視及做功課,做完功課有時間就練琴,冇時間就沖涼食飯,食完飯就熄電視及溫書(唔知咁做推唔推動到佢 ),全程都陪太子讀書,放棄追電視劇,十點鍾刷牙上床瞓覺,我每天都過得好充實 !同希望佢快d領悟(妄想症我又發作呀!),我每天都反省及檢討(唔知佢會唔會,多數唔會!)

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-20 11:42 發表
一齊努力啦! 你個仔有冇考資中學 ? 有咩好策略 ?

醒目開學勳章

hi,

如果你及老師都sure個小朋友係band 1,梗係等大抽獎啦(我認為)!最多到時填表時,上多d嚟問吓其他mani或daddy嘅意見嚟參考!我估萬一失手都可叩門(band one有機會,我個仔band two就渺茫d)

yuk hei mun

原帖由 chunleungmama 於 09-2-20 12:37 發表
我都想問如果等大抽獎之後先去申請,到時仲有無位呢?

同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳點做  !!!!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 12:37 發表
hi,

策略就冇,耐性(我嘅)就隨着呈分試增加!每天放學休息一陣食tea,跟著問佢想幾時做功課呀?(我差唔多要簽埋contract咁,我就發作呀!)時間一到叫佢自己熄电視及做功課,做完功課有時間就練琴,冇時間就沖涼食飯,食完飯就 ...

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表
同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳 ...

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

hi,

贈你幾個字,不過唔知work唔work!

同佢鬥堅持,我仍在測試中!!

yuk hei mun

[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表
同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題