用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?

醒目開學勳章

hi,

三間學校open day我都有去,如以我發夢嚟計(不計排名),我想是培基,因我覺得d學生開心d! 你係咪報咗呢三間呢??

yuk hei mun
原帖由 cecwun 於 09-2-26 20:34 發表
各位家長,

如果有報匯基, 聖道迦南及培基, 而且三間都收(發夢), 你地會揀邊間呢?

do you think li kwok po is a good school

聖道迦南收咗, 匯基和培基等消息, 李國寶太遠, 所以冇報, (我住慈雲山, 是黃大仙區)

我個人最喜歡培基, 我小朋友最喜歡聖道迦南

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 20:38 發表
hi,

三間學校open day我都有去,如以我發夢嚟計(不計排名),我想是培基,因我覺得d學生開心d! 你係咪報咗呢三間呢??

yuk hei mun    ...

回覆 # 的文章

Hi Cecwun, 今個星期六去聖道迦南interview, 請問有乜嘢要考, 同會問家長什麼問題? 可否幫忙告知!

四人一組, 小姐 : 討論假日去玩的地方, 個人: 用中英文介紹自已, 同埋問一啲好簡單的問題, 好似要介紹屋企人, 要寫學校的中英文名和自己的中英文名, 家長要見十分鐘, 同小朋友一齊見, 都是問一些問題想知道家長會唔會關心小朋友同對小朋友的認識, 這是一間基督教學校, 如果你唔係基督徒, 點解會揀呢間學校, 對小朋友有什麼期望等等..., 應該記得好似係咁多, 唔難考, 面試氣氛好輕鬆, good luck

原帖由 horsemama 於 09-2-26 23:21 發表
Hi Cecwun, 今個星期六去聖道迦南interview, 請問有乜嘢要考, 同會問家長什麼問題? 可否幫忙告知!

醒目開學勳章

hi cecwun,

想請教你:你有冇研究黃大仙區嘅band two學校嘅資料,可否分享一吓??

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-27 00:03 發表
四人一組, 小姐 : 討論假日去玩的地方, 個人: 用中英文介紹自已, 同埋問一啲好簡單的問題, 好似要介紹屋企人, 要寫學校的中英文名和自己的中英文名, 家長要見十分鐘, 同小朋友一齊見, 都是問一些問題想知道家長會唔 ...

同學的媽咪都有研究, band two 可以揀孔仙洲, 文理, 聖文德, 永光, 培敦, 但一定唔好揀卜維廉, 好似有一間叫扶輪都是和龍祥道官中都唔好, 一定唔可以填哂三十個位, 如果你個仔是 band two 頭, 可以試填保良局何蔭棠, 但呢間好多band one 生都會填第三志願, 因為黃大仙區 band one 英中唔多, 尤其是男仔, 保良局第一, 協和 band one 生都唔夠争, 所以有很多人在甲部會揀跨區, 沙田區英中位最好, 九龍城區的英中位多啲, 官塘區的英中位都好啲, 所以經過這些研究, 都是揀直資, 雖然要俾錢, 但都係覺得讀英中好啲

自行你揀咗啲?學校

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 12:51 發表
hi cecwun,

想請教你:你有冇研究黃大仙區嘅band two學校嘅資料,可否分享一吓??

yuk hei mun

黃大仙區band two生選校

Hi, yuk hei mun

唔知你睇過未, 睇吓

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1273040&extra=page%3D75

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 12:51 發表
hi cecwun,

yuk hei mun

醒目開學勳章

hi,

我自行揀咗1)孔仙洲,2)聖文德!點解佢哋(家長)嘅老師會解釋得咁詳盡,而我果仔嗰個就ok啦,嘛嘛啦...不過佢班主任誠意推介彩天,你又點睇??

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-27 14:47 發表
同學的媽咪都有研究, band two 可以揀孔仙洲, 文理, 聖文德, 永光, 培敦, 但一定唔好揀卜維廉, 好似有一間叫扶輪都是和龍祥道官中都唔好, 一定唔可以填哂三十個位, 如果你個仔是 band two 頭, 可以試填保良局何蔭棠, ...

醒目開學勳章

hi,

啱啱睇咗!thanks a lot!!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-27 15:05 發表
Hi, yuk hei mun

唔知你睇過未, 睇吓

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1273040&extra=page%3D75

我個仔個班主任都冇同我地分析過, 只係問咗我地選校意願, 但都冇任何意見, 好似我個仔咁, 係band two生, 但唔知頭定尾, 五年級開始已經冇名次, 都唔知佢排第幾, 但在學校講座叫啲同學選校一定要進取些, 宜家係band two, 可能第三次呈分試會升上band one, 所以我選校都選得很進取, 自行1)何蔭棠, 2)沙田林漢光, (但都知應該入唔到), 個班主任都冇俾意見, 都費事問佢, 自己搵料, 見佢咁成績(中文差些, 經常C, 但英文好好, 經常A), 都好難升band, 於是一心搵直資好

孔仙洲同聖文德都是好的中中, 上次聖文德的校長來我們校長講講座(我們是聯係小學), 有提及他們已經開了英文班, 而且這個校長是新來的, 好像好積極, 雖然校舍舊些, 但都是區內比較好的band two中中; 孔仙洲亦是我們學校最多人揀的band two學校, 每年都有十多人入了這間學校, 我們校長都推薦, 校規很嚴, (但我就是過不到自己的小朋友入中中的關口)

今天剛睇過BK有家話去過x天的校長在推介會上蹅其他的學校, 但亦有很多家長讚好, 都唔清楚, 有都會幫你問下

以上都是與其他家長"八"來的料, 都唔知啱啱

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 17:45 發表
hi,

我自行揀咗1)孔仙洲,2)聖文德!點解佢哋(家長)嘅老師會解釋得咁詳盡,而我果仔嗰個就ok啦,嘛嘛啦...不過佢班主任誠意推介彩天,你又點睇??

yuk hei mun

...

醒目開學勳章

hi,

咁我又想請教文理又o唔ok呢?

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-27 18:35 發表
我個仔個班主任都冇同我地分析過, 只係問咗我地選校意願, 但都冇任何意見, 好似我個仔咁, 係band two生, 但唔知頭定尾, 五年級開始已經冇名次, 都唔知佢排第幾, 但在學校講座叫啲同學選校一定要進取些, 宜家係band t ...

有一個阿仔同學的家長亦是在自行選了孔仙洲和文理, 聽好多家長講文理都好好, 但校社舊啲

以你個仔的成績, 自行選孔仙洲第一志願入的機會很大, 我都識人舊年入了孔仙洲, 有機會幫你問吓

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 18:40 發表
hi,

咁我又想請教文理又o唔ok呢?

yuk hei mun

醒目開學勳章

hi,

靚女,check pm!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-27 20:04 發表
有一個阿仔同學的家長亦是在自行選了孔仙洲和文理, 聽好多家長講文理都好好, 但校社舊啲

以你個仔的成績, 自行選孔仙洲第一志願入的機會很大, 我都識人舊年入了孔仙洲, 有機會幫你問吓

...

Hi,

已覆PM.

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 21:05 發表
hi,

靚女,check pm!

yuk hei mun

醒目開學勳章

原帖由 cecwun 於 09-2-26 22:48 發表
聖道迦南收咗, 匯基和培基等消息, 李國寶太遠, 所以冇報, (我住慈雲山, 是黃大仙區)

我個人最喜歡培基, 我小朋友最喜歡聖道迦南

請問培基跟匯基, 為甚麼你會選培基? 培基有甚麼地方比匯基較優? 可以分享一下嗎?
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

其他的媽咪, 你們又怎樣? 有好消息嗎? 記得上來報喜啊!

最近都常上來這兒, 見到一班媽咪都為了子女的升中問題煩惱不已. 身邊亦有朋友的子女未有著落, 對政府的制度感到很無奈............
Latte, 又名臭Te或臭喵.

我仲未有好消息

原帖由 veronna 於 09-3-2 02:23 PM 發表

最近都常上來這兒, 見到一班媽咪都為了子女的升中問題煩惱不已. 身邊亦有朋友的子女未有著落, 對政府的制度感到很無奈............ ...
Tomorrow is better

真係幾無奈.好似d小朋友唔叻就有罪咁.
我自行上個sat見啦!冇考狀元咁,(可能唔係名校or英中,係比較冷門的.),呀仔好舒服,也好like間學校,因為stress唔大,希望佢ok啦!

原帖由 veronna 於 09-3-2 14:23 發表

最近都常上來這兒, 見到一班媽咪都為了子女的升中問題煩惱不已. 身邊亦有朋友的子女未有著落, 對政府的制度感到很無奈............ ...

醒目開學勳章

hi,

我同你一樣呀!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-3-2 15:06 發表
我仲未有好消息