用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-2-23 13:09 發表
我地住TKO區, 校網是西貢, 呢邊如果唔計直資, 只得一間英文中學(迦密主恩)。 直資就反而幾多下, 差不多我地都申請, 不過大部份都無回復, 只有優才和播道回復唔收, 播道我地會再申請第二次輪。

其他福建和匯基都無回復, 既無 ...

請問聖道迦南是否收了你的小朋友了? 你幾時interview架? 我有朋友報了, 但interview都未有, 那是否代表沒有機會了?
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

hi,

其實大部份申請咗嘅學校,都同你差不多!我個仔成績其實可以再好d,但唔知係咪太大壓力,第二次呈分就跌晒,我都好明白佢,而我個仔超怕羞及緊張,好多時都在interview中失準!

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-23 13:39 發表
有得INTERVIEW即係話你仔仔中英數同操行都B+或以上了, 成績很好啊。 不過聖馬加利只得兩班, 確實少位了點, 還有申請其他直資嗎?

醒目開學勳章

hi,

叫你朋友打去問,我今日都問咗,如in完兩星期冇通知即凍過水(like my son) !最遲五月先真正寄信通知!

yuk hei mun

原帖由 veronna 於 09-2-23 13:57 發表

請問聖道迦南是否收了你的小朋友了? 你幾時interview架? 我有朋友報了, 但interview都未有, 那是否代表沒有機會了?

聖道迦南是選擇性面試的, 其實好多直資都系選擇性面試的, 我地3/1交表的, 14/2面試, 21/2來信話收叫去注冊。 叫面試是電話通知的, 不記得有無來信再通知了。

原帖由 veronna 於 09-2-23 13:57 發表

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-2-23 14:10 發表
hi,

叫你朋友打去問,我今日都問咗,如in完兩星期冇通知即凍過水(like my son) !最遲五月先真正寄信通知!

yuk hei mun

佢連interview都未有...........

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-2-23 14:22 發表
聖道迦南是選擇性面試的, 其實好多直資都系選擇性面試的, 我地3/1交表的, 14/2面試, 21/2來信話收叫去注冊。 叫面試是電話通知的, 不記得有無來信再通知了。

...

其實莫講話小朋友啦, 就算我地大人, 跟小朋友一起去學校面試, 都一樣緊張啦, 失準我地大人都會。 所以能夠找到一所心儀的直資, 是包括小朋友的成績, 品行, 面試時小朋友和家長的表現, 總之得來不易啊。

請問你有好消息未?

原帖由 tinetinew 於 09-2-23 14:06 發表
hi,

其實大部份申請咗嘅學校,都同你差不多!我個仔成績其實可以再好d,但唔知係咪太大壓力,第二次呈分就跌晒,我都好明白佢,而我個仔超怕羞及緊張,好多時都在interview中失準!

yuk hei mun

...

是啊, 叫你朋友打電話去問比較好, 如果真係無得面試都得個明白。 不過面試完應該一個星期內會通知的。  

你朋友還報了其他直資嗎?

原帖由 veronna 於 09-2-23 14:25 發表

其實兩間都麻麻地, 校風唔好, 網上同小兒既班主任都係咁講, 我覺得如果要比學費, 但係band 2-3, 就唔低 !
原帖由 bkman 於 09-2-23 01:09 PM 發表
我地住TKO區, 校網是西貢, 呢邊如果唔計直資, 只得一間英文中學(迦密主恩)。 直資就反而幾多下, 差不多我地都申請, 不過大部份都無回復, 只有優才和播道回復唔收, 播道我地會再申請第二次輪。

Tomorrow is better

bkman

你報咁多間, 真係好心機
羅氏好似考狀元咁,
文,藝,武都要測試
睇黎要我地呢班 band 2 仔止步, 唔好去見

李國寶我無報, 不過見佢附近有商埸,
之前有朋友提點我, 搵學校要睇埋附近有無機舖, 網吧之類
怕放學跟朋友去行街街學壞

相反, 迦南附近無咩地方可以溜漣, 又係教會學校, 是否好少少呢
但問題係迦南早幾年的罷課, 令學校被蒙污了

另外, TKO 好似有間景嶺中學開全英班,
不過同樣 BAND 1 生都唔夠分
點輪到 BAND 2 生....

以上是我個人意見,,,唔啱聽唔好插我...

原帖由 bkman 於 09-2-23 13:09 發表

你講得啱, 原本都打算唔去羅氏面試的, 面試要求真係好夸張, 我地無夸張, 好似出少林寺咁。 不過后來想過都係去, 攞多個面試經驗都好。 拒地主要收陸慶濤小學的聯系學生, 所以外來生要求相對比較高的。

景領你說的對。

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 14:35 發表
bkman

你報咁多間, 真係好心機
羅氏好似考狀元咁,
文,藝,武都要測試
睇黎要我地呢班 band 2 仔止步, 唔好去見

李國寶我無報, 不過見佢附近有商埸,
之前有朋友提點我, 搵學校要睇埋附近有無機舖, 網吧之類
怕放學 ...

我女讀英小, 所以唔想憑中央派位去了中中, 沒有辦法才選擇直資的英中, 起碼唔需要時不時聽教育局話將教學語言改來改去, 枉花精力。 現在的兩間當中, 李國寶相對有了2008年度的HKCEE和HKAL的考試成績, 比前進步好多了。 不過聖道迦南就沒有公布公開考試成績, 所以沒得參考。 暫時只有二選一, 雖然頭痛, 還是要幫孩子下這個決定啊。

原帖由 Elona 於 09-2-23 14:31 發表
其實兩間都麻麻地, 校風唔好, 網上同小兒既班主任都係咁講, 我覺得如果要比學費, 但係band 2-3, 就唔低 !

唔知大家有冇興趣出嚟見到面, 交流一下升中選校心得 ? 大慨三月中考完試後 ?
我建議每位媽咪事先搜集自己嗰區既學校資料如校風, banding, 策略……
大家點睇 ?

醒目開學勳章

hi,

你等唔等我先,我個仔要三月尾先考完??同埋我唔係咁熟d學校咋!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-23 15:50 發表
唔知大家有冇興趣出嚟見到面, 交流一下升中選校心得 ? 大慨三月中考完試後 ?
我建議每位媽咪事先搜集自己嗰區既學校資料如校風, banding, 策略……
大家點睇 ? ...

冇問題, 可以等埋你, 其實我都唔熟d學校, 不過而家距離三月仲有大把時間, 大家可以各自盡力去搵資料, 出嚟交流
原帖由 tinetinew 於 09-2-23 04:10 PM 發表
hi,

你等唔等我先,我個仔要三月尾先考完??同埋我唔係咁熟d學校咋!

yuk hei mun

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-2-23 14:31 發表
是啊, 叫你朋友打電話去問比較好, 如果真係無得面試都得個明白。 不過面試完應該一個星期內會通知的。  

你朋友還報了其他直資嗎?

佢報左呢間同匯基咋. 匯基未有消息, 不過未有消息=算是好消息.

知道你朋友孩子屬于BAND幾嗎? 匯基比聖道迦南要求要高。 當然如果是BAND ONE生, 匯基第一時間已經收了。 如果是不收的, 好像也是第一時間通知的。 現在還沒有通知的, 不是壞消息啦, 起碼他們還在考慮中。 (匯基東九同聖道迦南都是一個地方的)。

原帖由 veronna 於 09-2-23 16:21 發表

佢報左呢間同匯基咋. 匯基未有消息, 不過未有消息=算是好消息.

醒目開學勳章

Hi, 大家好,我也想入來向大家請教。

請問有没有家長知道"匯知中學"的程度及校風如何?Banding幾?

醒目開學勳章

原帖由 EggBB 於 09-2-24 02:03 發表

請問有没有家長知道"匯知中學"的程度及校風如何?Banding幾?

好似係band2尾. 聽講校長就黎唔做喇. 新校長唔知會點??

我覺得佢主要收band 3,校風好似比已前好d,多元化課程,但老師流失率幾高,如果連校長都唔做就.................
原帖由 EggBB 於 09-2-24 02:03 發表