用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?

醒目開學勳章

Hi,

me 2!! 好想喊!

Yuk hei mun

原帖由 veronna 於 09-2-21 10:02 發表
有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好 ...

謝謝你的關心 !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 19:03 發表
hi,

請不要懷疑自己了!想太多個人會辛苦㗎!你已經是個好媽媽,起碼都會反省自己了,你個仔都係想吸引你注意多d,唯有慢慢教la,努力呀!

yuk hei mun

...

我都太清楚他的心理(10歲都咁容易喊) !!  唯有試下用各位媽咪提供的方法, 慢慢教, 先觀察吓啦 !!

原帖由 veronna 於 09-2-20 19:26 發表

會唔會係因為對住姐姐喊係冇用既, 姐姐可能唔理佢, 但對住媽咪喊就唔同, 一喊媽咪就會心軟咩都得. 如果係你就要狠心d, 下次喊唔好就佢喇. 要俾佢知喊係解決唔到問題, 媽咪亦唔會因為你喊就就晒你.

我會同佢講,  ...

可否話我知你成功叩門既學校是邊間 ? 有冇試過求校長 ?

原帖由 motherlau 於 09-2-21 12:04 AM 發表
唔好咁灰,當年小女都係去到叩門的日子先成功,第一階段d學校會保守d,想收d勁人,但去到後段就會睇程況,有時會有死雞拾下 .我覺得最重要係你要找d level差唔多的學校.

...
Tomorrow is better

啱呀 !!  不過有時都覺得他很可憐(他喊的時侯), 算啦, 都是試吓用你們的方法, 試看效果如何吧 !!  多謝各人關心 !!

另外, 請問你知唔知外面啲"記憶學"課程有冇用 ?  貴唔貴 ?

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 22:02 發表
longtingchun,

我都覺得veronna講得o岩!
我覺得問題係你的仔仔太醒,而你較「林」,所以比佢食住你。如果同佢講左下次佢喊你都唔會就佢,你就一定要做到並堅持到底;否則唔知幾時才能扭轉局面。

...

凡事向好方面睇, 讀書好睇個人的, Bank 3 學生都有出尖子, 名校生也有會考8-9分,  不要灰心, 做好本份, 希望在明天, 明天會更好  !!  我現在都學習緊, 當成一種磨練, 大家向前努力吧 !

原帖由 Elona 於 09-2-20 22:17 發表
各位媽咪, 今日係我人生中最灰暗既日子, 小兒已被所有心儀既直資rejected哂, 前路茫茫

謝謝你的分享 !!

綜合各位的意見, 普偏都是"堅持到底", 講原側.  就試吓吧 !  看看成效如何, 是否適合我仔仔.

原帖由 Maisie 於 09-2-21 00:26 發表
我想妳們都是很好的母親,但就因為太好了!

我也有一個囝囝,也是很喜歡喊.

每當他喊的時候,我會對他說:我不會理會喊緊嘅人,請你喊完再來找我吧! 當你唔理佢,佢就會停.記住,不可心軟,不過要平時解釋給他聽媽咪為什麼不理會他...

打 ...

我都同意 !!  是否越管教, 反抗越大 (一生全部由父母安排晒) !!  定是給他自由, 從旁協助 !!   真頭痛 !!

原帖由 veronna 於 09-2-21 10:02 發表
有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好 ...

BK有人談論過,click入去睇下:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1698289&page=1#pid26658639

原帖由 longtingchun 於 09-2-21 10:33 發表
啱呀 !!  不過有時都覺得他很可憐(他喊的時侯), 算啦, 都是試吓用你們的方法, 試看效果如何吧 !!  多謝各人關心 !!

另外, 請問你知唔知外面啲"記憶學"課程有冇用 ?  貴唔貴 ?

...

其實我唔係要佢入名校, band 2我都好開心, 只不過 band 2 學校校風一般唔好, 小兒比較懶散, 如果同埋D壞學生就好易學壞
原帖由 longtingchun 於 09-2-21 10:48 AM 發表
凡事向好方面睇, 讀書好睇個人的, Bank 3 學生都有出尖子, 名校生也有會考8-9分,  不要灰心, 做好本份, 希望在明天, 明天會更好  !!  我現在都學習緊, 當成一種磨練, 大家向前努力吧 !

...

醒目開學勳章

成績係次要, 校風好, D學生乖先緊要. 要知佢地中學既AGE朋輩好緊要.

Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

當然如果成績又好, 校風又好既就最好囉.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Pls check PM
原帖由 Elona 於 09-2-21 10:28 發表
可否話我知你成功叩門既學校是邊間 ? 有冇試過求校長 ?

知悉 !!  謝 !!

原帖由 ytpeople 於 09-2-21 11:27 發表
BK有人談論過,click入去睇下:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1698289&page=1#pid26658639

Band 2 都有校風好些的, 都有好學生, 叫你仔仔遠離壞學生囉. 你是那一校網 ?  可pm給我.

原帖由 Elona 於 09-2-21 11:38 發表
其實我唔係要佢入名校, band 2我都好開心, 只不過 band 2 學校校風一般唔好, 小兒比較懶散, 如果同埋D壞學生就好易學壞

醒目開學勳章

hi,

大抽獎時黄大仙有乜心水?

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-19 15:18 發表
我都係住黃大仙區, 呢到啲英中真係好少, 所以都報咗幾間中資, 沙田都培基都報, 因為沙田多英中, 希望機會大啲

醒目開學勳章

hi,

我想8吓,當年你叩門是叩直資定津校,可否pm我你的心得!我係黃大仙區!thanks!!

yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-21 00:04 發表
唔好咁灰,當年小女都係去到叩門的日子先成功,第一階段d學校會保守d,想收d勁人,但去到後段就會睇程況,有時會有死雞拾下 .我覺得最重要係你要找d level差唔多的學校.

...

小兒會選觀唐聖若瑟, 男校

原帖由 tinetinew 於 09-2-21 05:00 PM 發表
hi,

大抽獎時黄大仙有乜心水?

yuk hei mun

回覆 # 的文章

Elona

可唔可以PM我係邊幾間直資已經REJECT咗

Cecilia

醒目開學勳章

hi,

我自行揀孔仙州及聖文德,你哋知唔知呢兩間o唔ok呀?

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-21 17:39 發表
小兒會選觀唐聖若瑟, 男校