用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?

醒目開學勳章

hi,

yes, me too!

yuk hei mun

原帖由 veronna 於 09-2-20 13:06 發表

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d. ...

謝 !!  謝 !!

我試過, 他亦照做, 但全程黑口黑面, 個頭同個身左拎右拎, 又去Toilet, 又同家姐傾計, 個腦係遊雲, 隻手又玩玩具, 擦膠, 鉛筆.......  話他他又喊(我時常叫他男仔不要喊, 但他總是時常容易喊 !!)  激死  !!

老師說他有些小聰明, 但上堂不夠專心, 愛玩 !!

原帖由 veronna 於 09-2-20 13:06 發表

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d. ...

謝謝提醒 !!

希望可行  !!  但我最怕仔仔喊, 喊到浪費很多時間, 結果甚麽也做不到, 我不想令他"爭恨"我, 他會不啋我的, 有時仲會罵我  !! 食飯時仲激死我........  

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 13:22 發表
hi,

贈你幾個字,不過唔知work唔work!

同佢鬥堅持,我仍在測試中!!

yuk hei mun

[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back ...

醒目開學勳章

hi,

我自己就唔會太睇亞仔頭做人,不過仔女性格唔同,我好難落d咩 comment,有時都係你睇我好,我睇你好!不過我(失業中)就係佢返學嘅時候揾嘢讀,亦會話俾佢知,希望佢見呀媽都返學,都會思考呀!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:53 發表
謝謝提醒 !!

希望可行  !!  但我最怕仔仔喊, 喊到浪費很多時間, 結果甚麽也做不到, 我不想令他"爭恨"我, 他會不啋我的, 有時仲會罵我  !! 食飯時仲激死我........  

...

謝謝你的分享 !!

同意, 身教都很有用 !!  希望大家努力 !!  希望在明天 !!  不要灰心 !!  明天會更好  !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 14:20 發表
hi,

我自己就唔會太睇亞仔頭做人,不過仔女性格唔同,我好難落d咩 comment,有時都係你睇我好,我睇你好!不過我(失業中)就係佢返學嘅時候揾嘢讀,亦會話俾佢知,希望佢見呀媽都返學,都會思考呀!

yuk hei mun

...

longtingchun,

唔好意思,忍唔住搭咀,我覺得你太遷就你的仔仔。

是否每次見他喊,你就會屈服?

就算佢憎恨你、唔蘇你,你估佢維持可以維持幾耐?

咁細個就鬧呀媽,我覺得一定唔可以囉!

我覺得教養還重要過成績啊!

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:53 發表
謝謝提醒 !!

...

我都想發表下, 唔知大家認唔認同呢,
每次如果要佢溫書, 甚至考試, 我個仔都不太專心, 但當我話如果知佢專心溫完佢可以休息十五分鐘, 個十五分鐘佢可以做任何嘢(包括打機), 於是佢會十分專心溫完, 之後再繼續
但有人話細路因為有得打機就分心, 之前溫咗啲都是白費,
唔知你哋啲細路係咪咁
雖然我個仔成績只係普通, 但佢專心溫起書就會溫得好快, 事半功倍

同意 !!  謝謝 !!

有時在當時環境下, 真是很難做的 !!  我就試下堅持你們所教的, 看看怎樣吧 !!

他家姐成績很好 !!  活潑可愛 !!  是否這樣影响他的行為表現呢 ??  因為他說過我們偏心家姐  !

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 14:45 發表
longtingchun,

唔好意思,忍唔住搭咀,我覺得你太遷就你的仔仔。

是否每次見他喊,你就會屈服?

就算佢憎恨你、唔蘇你,你估佢維持可以維持幾耐?

咁細個就鬧呀媽,我覺得一定唔可以囉!

我覺得教養還重要過成績啊!

...

如果他說在補習社温咗啦 ! 功課也做咗啦 !  然后不理你 !!  說你很煩 !  你怎樣 ??

原帖由 cecwun 於 09-2-20 15:00 發表
每次如果要佢溫書, 甚至考試, 我個仔都不太專心, 但當我話如果知佢專心溫完佢可以休息十五分鐘, 個十五分鐘佢可以做任何嘢(包括打機), 於是佢會十分專心溫完, 之後再繼續
但有人 ...

醒目開學勳章

hi,

我個仔考試時,我就唔俾打機,而呢個已成為習慣!我而家就開始要佢做下我自己買嘅練習,需然你哋或覺得我變態,又要做功課,又要做練習,但我會同亞仔講,你做多d練習多d,可以明多d,暫時佢都唔抗拒!但始終希望有一天佢會明白我嘅苦心,同我講一聲多謝媽咪我就滿足了!

yuk hei mun

但有人 ...

醒目開學勳章

hi,

請恕我直言,我覺得你仔仔有可能係自卑,太多人攞佢同家姐比,令佢自信創新低,令佢做一些同家姐相反嘅事出嚟引你注意!你唯有耐心d同佢講多d道理,希望久而久之會明白你,你個仔現在才是小五咋,有得追,努力呀! 多d坐响佢隔離陪佢温書(我都係)令佢感覺你重視佢,希望這情況得以改善!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 15:21 發表
如果他說在補習社温咗啦 ! 功課也做咗啦 !  然后不理你 !!  說你很煩 !  你怎樣 ??

係呀, 我都係坐响佢隔離同佢溫書, 如果佢唔聽話, 我就會話唔同佢溫, 要佢自已嚟, 佢都好怕, 會聽話, 但都要佢信你同佢溫書會幫到佢先有用

回覆 # 的文章

可以抽問下咪知囉, 如果佢唔識, 泔就佑佢冇溫
所以多啲跟功課是重要, 聽講好多學校都鍾意家長多啲關心子女功課, 如果唔係, 點解面試要見家長

絕對不是變態啦 !!  我都想比多些練習給他做, 但他真是很抗拒, 其實我都很願意花錢倍養他的, 但他總是領會不到, 或者敷衍 !!  他是不想讀書嗰種  !! 真頭痛 !!  有甚麽方法可提高他的讀書興趣 ??

有時我在街上/酒樓, 見到其他很乖的小朋友/學生, 都很羨慕, 再想起自已仔仔 !!  是否問題在於我自已, 不懂教小朋友 ?  有時都有點身自責 !!  不過我都會努力 !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 16:13 發表
hi,

我個仔考試時,我就唔俾打機,而呢個已成為習慣!我而家就開始要佢做下我自己買嘅練習,需然你哋或覺得我變態,又要做功課,又要做練習,但我會同亞仔講,你做多d練習多d,可以明多d,暫時佢都唔抗拒!但始終希望有一天佢 ...

我都有咁做  !!  但有時遇到他發脾氣時, 我都會停一停, 援和下他的情緒, 他是不能迫, 受軟唔受硬嗰種 !!

原帖由 cecwun 於 09-2-20 16:43 發表
可以抽問下咪知囉, 如果佢唔識, 泔就佑佢冇溫
所以多啲跟功課是重要, 聽講好多學校都鍾意家長多啲關心子女功課, 如果唔係, 點解面試要見家長

可能你和你的家人常在無意間講:你學下家姐la!睇下家姐幾叻、家姐幾咁得人鐘意……諸如此類的說話。可能佢亦覺得自己無家姐咁叻,於是便把心一橫,放"pair"o黎激下你地啊!
原帖由 longtingchun 於 09-2-20 15:04 發表

他家姐成績很好 !!  活潑可愛 !!  是否這樣影响他的行為表現呢 ??  因為他說過我們偏心家姐  !

...

不能迫就要用奬了, 我自己用這方法 (但不知啱唔啱), 每次默書, 測驗, 考試攞到八十分以上有奬, 奬一啲佢最鍾意的, 我個仔最鍾意買用來打機的點數, 雖然好似鼓勵佢打機咁, 但都幾有用, 如果奬一的係生活上的, 例如文具, 衣服鞋襪等, 就冇咁有效, 這個辦法叫利誘, 雖然方法好似錯了, 但都冇辦法, 是work就算

cecwun,

對小女而言,我也覺得這樣做效果很好呢!

tinetinew,

小女現時讀小六。我發覺做課外練習較花時間找題目,因課外練習同學校老師出的問題之方法有出入,所以我集中幫女兒操練學校出的工作紙多,做一次錯,再做第二次錯,兩—再做第三次…(如時間許可)直至全對為止。
但有人 ...

醒目開學勳章

hi,

唔好咁快判亞仔死刑!親身經驗:我個仔三年級時,我教佢教到嘔血 ,成績亦不見得好。我嗰時只可在佢考試時請假陪佢溫書,試問可以溫得幾多呀!但升上四年級時(最曳個班,p1-p4會調班),個班主任好有耐性及愛心(須然是個男老師),我個仔就係嗰年開竅,全班考第一(須然全級考46/153),但我都好開心,係五年級入咗精英班!但係升咗班後我覺得佢冇咁開心,成績亦退步咗,功課又多咗,壓力又大咗!
  須然今次呈分試跌watt,見到都想喊 ,但我同亞仔講我哋嚟緊三月尾考試,大家一齊努力呀,佢亦應承咗!所以大家都唔好灰心,一齊努力呀!   

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 16:47 發表
絕對不是變態啦 !!  我都想比多些練習給他做, 但他真是很抗拒, 其實我都很願意花錢倍養他的, 但他總是領會不到, 或者敷衍 !!  他是不想讀書嗰種  !! 真頭痛 !!  有甚麽方法可提高他的讀書興趣 ??

有時我在街上/酒樓 ...

多謝tinetinew, cecwun 兩位提點,

有時稔下都覺得, 有時我讚了家姐叻后, 他都有點不高與似的.  我都要學習下, 改變下自已先, 希望我可感化下他 !

有時我都有坐在他旁做功課/温書,  我在旁睇報紙,  他唔識就會問我, 有時教他一兩次唔識, 他都很容易喊的 !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 16:23 發表
hi,

請恕我直言,我覺得你仔仔有可能係自卑,太多人攞佢同家姐比,令佢自信創新低,令佢做一些同家姐相反嘅事出嚟引你注意!你唯有耐心d同佢講多d道理,希望久而久之會明白你,你個仔現在才是小五咋,有得追,努力呀!:lover ...