用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?

醒目開學勳章

hi,

yes, agree!重要係小朋友唔可以怕羞,如果唔係in學校時比較輸'舌'!

yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-3-2 15:18 發表
真係幾無奈.好似d小朋友唔叻就有罪咁.
我自行上個sat見啦!冇考狀元咁,(可能唔係名校or英中,係比較冷門的.),呀仔好舒服,也好like間學校,因為stress唔大,希望佢ok啦!

...

你真係唔要優才?

原帖由 Elona 於 09-3-2 15:06 發表
我仲未有好消息

我地又係上星期六去見咗間自行, 都係無考狀元咁。 校長提到舊年都有九成學生入到頭三志愿, 希望你小朋友都OK呀。

原帖由 motherlau 於 09-3-2 15:18 發表
我自行上個sat見啦!冇考狀元咁,(可能唔係名校or英中,係比較冷門的.),呀仔好舒服,也好like間學校,因為stress唔大,希望佢ok啦!

...

係呀, 小兒個班主任話優才校風唔好, 加上有個朋友在優才附近既屋村做保安, 佢話校風真係麻麻地!

原帖由 bkman 於 09-3-2 09:00 PM 發表
你真係唔要優才?

Tomorrow is better

SO FAR 只係見到羅氏咁夸張, 好似考狀元咁。 所以最后都無去面試。 因為女兒唔中意咁考法。

[quote]原帖由 motherlau 於 09-3-2 15:18 發表

... [/quot

其實你喜歡邊間? 請問你小兒班主任有無提到播道好唔好?

原帖由 Elona 於 09-3-2 21:20 發表
係呀, 小兒個班主任話優才校風唔好, 加上有個朋友在優才附近既屋村做保安, 佢話校風真係麻麻地!

Thx,
希望大家早日放下心頭大石啦!
我都想8下,你報邊間呀??pm比我呀!

原帖由 bkman 於 09-3-2 21:16 發表
我地又係上星期六去見咗間自行, 都係無考狀元咁。 校長提到舊年都有九成學生入到頭三志愿, 希望你小朋友都OK呀。

真係冇聽過優才校風唔好, 優才的口碑都好正面架,真係要好好想下,唔係日後後悔呀.

你住邊區?

原帖由 motherlau 於 09-3-2 22:09 發表
Thx,
希望大家早日放下心頭大石啦!
我都想8下,你報邊間呀??pm比我呀!

自己住Wong Tai Sin.呀仔school 就 Kln city.
how about u?

原帖由 bkman 於 09-3-2 22:46 發表
你住邊區?

請問你兒子讀哪間小學?小女的教務主任說優才是一所好學校。我曾(不只一次)親身去過將軍澳校舍及附近的商場睇過優才(中學部)學生放學,我眼見的全部儀容整齊、斯斯文文架喎!

仲有o係BK應該你係第一個話優才校風唔好!(如果有錯,請指正。)

我地TKO,  校網西貢。 呢邊只有一間英文中學, 我女兒讀英文小學, 所以我地無打算入津貼中學, 猛幫拒搵直資。 你最後決定咗用黃大仙校網定九龍城校網?

原帖由 motherlau 於 09-3-2 23:15 發表
自己住Wong Tai Sin.呀仔school 就 Kln city.
how about u?

讀英小,就真係要上英中啦,唔係就浪費之前d心機.你讀英小,找直資唔難架,佢地鐘意收架.

我會用Kln city net.因為d學校好d.

原帖由 bkman 於 09-3-2 23:35 發表
我地TKO,  校網西貢。 呢邊只有一間英文中學, 我女兒讀英文小學, 所以我地無打算入津貼中學, 猛幫拒搵直資。 你最後決定咗用黃大仙校網定九龍城校網?

...

醒目開學勳章

hi,

其實我係三年前就經常留覽呢到嘅初中教育,呢到嘅家長都幾高度評價呢間學校!程度重比出面學校高,而且學費真係都幾貴㗎,如果未截止註冊,可考慮清楚!祝大家盡早找到心儀之學校!

yuk hei mum

醒目開學勳章

你有冇自己去睇過呀? 如果你冇識人係入面讀, 不如先己去睇下d學生先啦. 我見你之前話其他的心儀學校都reject左. 唔好因為一兩個人話唔ok就放棄機會呀.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

唔好意思,本來無打算響此topic留言。但唔出聲又驚外人會將呢段說話信以為真。

我個仔響優中讀緊F.4, 優才係以學生品行行先,學業成績為次。

優中對學生既品行要求好高,如學生犯錯或品行欠佳,校方會出Warning Letter比學生, 如學生收到3封Warning Letter, 就一定要自動退學。以我所知,就以我個仔果級為例,已先後有兩位學生,因品行欠佳而被校方要求自動退學。

唔止一次,有優小家長同我講,每日送仔女返學時,都見到優中D學生好乖,仲話好放心第日比D仔女直升中學。

我相信我地全校2xx位優中家長,無一位會蠢到有免費政府中學唔讀,甘願每個月交$3,xxx學費,送自己個寶貝入一間校風唔好既中學呱?!

另外,優中校風響TKO區屬數一數二好,區內各中學校長會定期同TKO警差局開會。校長同我地講,區內各間中學校長,幾乎已公認優中屬TKO區校風最好既中學之一。

你有冇自己去睇過呀?
優才 真係好.
用眼去簡,
唔好用耳去簡

其實我之所以考優才係因為網上同朋友話優才好, 但係考到優才後, 小兒個班主任極力反對, 話校風唔好, 與此同時, 我既一個朋友係街上見到一班學生講粗口,我朋友刻意睇佢地個校章, 睇到係優才…….
我其實都念咗好耐先決定放棄, 因為有朋友話優才好, 亦有朋友話佢唔好….. 我想講我絕對唔係唱需優才, 只係將我個人點解唔讀優才既原因同大家分享….

原帖由 ytpeople 於 09-3-2 11:23 PM 發表
請問你兒子讀哪間小學?小女的教務主任說優才是一所好學校。我曾(不只一次)親身去過將軍澳校舍及附近的商場睇過優才(中學部)學生放學,我眼見的全部儀容整齊、斯斯文文架喎!

仲有o係BK應該你係第一個話優才校風唔好!(如果 ...
Tomorrow is better

優才是好學校喔!

1)
一班學生講粗口就算是一級名校也有!

2)
班主任的意見到底有什麽根據?

我先說明,
我不是優才家長,
從來沒有報考過
(我住港島區!)只是我認識的優才孩子都是有禮貌的好學生,
如果相比較其他你們討論的學校,優才實在有過之而絕無不及!

原帖由 Elona 於 09-3-3 09:56 發表
其實我之所以考優才係因為網上同朋友話優才好, 但係考到優才後, 小兒個班主任極力反對, 話校風唔好, 與此同時, 我既一個朋友係街上見到一班學生講粗口,我朋友刻意睇佢地個校章, 睇到係優才…….
我其實都念咗好耐先 ...
:-D :-D :-D :-D

原帖由 Elona 於 09-3-3 09:56 發表
我其實都念咗好耐先 ...

Elona,
選校升中是一大事,家長需多方考慮及觀察。
我的子女均在優才讀書,仔仔在優小升中一,女女在升中時選擇優中,現在讀中三,舉家亦因而搬往優才側,因此子女的同學常上我家玩耍,亦常在學校附近觀察學生的行為。經數年接觸的優才中、小學生,均為活潑、純樸、有主見的好孩子,沒有惡劣行為。
初中學生處於反叛期,講粗口不代表校風不良,數位男孩子在校外一起偶爾可能以粗俗說話溝通;但這在優才校內、外並不成風氣,亦不普遍。
若你兒子已取錄,應已上了數堂預備班,可留意同學的行為,你亦可於學校附近親自觀察學生的舉止。
優才有一特點,家長均對子女的教育,十分投入,我不指只看緊成績,是子女的全面教育,對學校的參與亦高。中學部今年已舉辦了數次家長教師聚會,予家長了解課程進度及和班主任、老師溝通。其實很多老師亦是家長,李教授的子女均為優中學生,他們都很在意學生各方面的發展。