用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee 鋼琴班 (1對1)
樓主: wong55
go

Tom Lee 鋼琴班 (1對1) [複製鏈接]

大家好, 我係0809mama, 本身係鋼琴老師, 剛路過見到你地。好開心你地明白學音樂唔你=學琴咁簡單。我會給女女上音樂班, 打好音樂樂理底子,才學樂器。我見過好多4-5歲小朋友, 坐唔定學琴, 真係waste個小朋友對音樂的興趣同家長$。大家俾心機呀

我覺得tom lee 親子班幾好吖....

我自己本身音樂白痴, 跟埋個囡一齊上堂, 由 music wonderland 開始, 一直學到依家 JXC ... 頭頭尾尾差不多3年了, 我自己都能彈到D簡單嘅樂曲, 同個囡嘅話題都多咗, 我有專心上堂, 個囡D樂理功課我都可以幫到少少忙 ....

回覆 41# pamelaywy 的文章

你覺得JMC慢是正常的,因為JMC其實不是一個學鋼琴為主的課程,JMC的理念應該是要從整個YAMAHA的圖畫土看,它是希望用這個課程的小朋友可以根據不同年紀最擅長的地方去學習音樂,例如在初學聽力最敏銳,就先訓練聽力,到手仔大D可以彈到琴,就教手型,到再大個D,就叫佢地去作曲,訓練創意,所以呢個係音樂堂多於彈琴既課,所以佢地第二本書先開始學兩隻手,但如果肯花多少少時間去等,我相信對子女有百利而無一害,長線對於音樂學習會事半功倍!

啱啱都仲見到第二板有人問JMC會唔會太慢,又或者係會唔會太著重聽力而點解唔開始去比小朋友睇譜?

其實我可以打個比喻,小朋友最後都要去到目的地,你想佢睇左地圖先行,定盲摸摸行?JMC,JXC幫到佢地既就好似張地圖咁,雖然睇地圖係要時間,但將來會節省更多時間,我見太多本地學生去考試,AURAL果PART一係肥一係好低分,就係因為最初學果時訓練不足,YAMAMA既COURSE就係針對呢樣野去TRAIN,所以係好難得既~
‹ 上一主題|下一主題