用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee 鋼琴班 (1對1)
樓主: wong55
go

Tom Lee 鋼琴班 (1對1) [複製鏈接]

咁又係, 阿女4歲半, 一對一上完, 可能都唔明老師講嘜, 回來問番我仲幣.    

其實宜家睇五線譜, 我都要由底數上去 (d r m f s, s l t d r).

原帖由 pamelaywy 於 09-2-27 19:55 發表

其實你唔好以為jmc回家教唔到佢, 找一對一就搞掂. 其實係仲難. 因為咁細個小朋友, 真係靠家長係屋企同佢練和做功課. 單對單練琴, 你唔堂上教過乜, 但返屋企仲要跟餐死.
所以我要keep 住上jmc, 等自己睇符號同拍子 ...

我好同意 pamelaywy 嘅意見, 其實1:1 係仲難.

我囡有時彈琴D指法 忘記了, 佢會問我的...
但JMC 比 1:1 鋼琴班慢好多(我估有半年), 我都未學 點教佢啫~~ 唯有叫佢返去問miss...

我依家都教唔到個囡D咩架, 叫做識少少, 多數係幫佢手睇譜, JMC D小朋友 睇譜比較差, 佢地習慣咗背譜... 
我嘅角色主要是陪阿囡練琴 & 做聽眾(拍吓手), 有時又扮做學生, 叫個囡教返我(佢好鐘意扮老師), 佢上埋 鋼琴班 學得多過我...

原帖由 pamelaywy 於 09-2-27 19:55 發表

其實你唔好以為jmc回家教唔到佢, 找一對一就搞掂. 其實係仲難. 因為咁細個小朋友, 真係靠家長係屋企同佢練和做功課. 單對單練琴, 你唔堂上教過乜, 但返屋企仲要跟餐死.
所以我要keep 住上jmc, 等自己睇符號同拍子感都好o的

LILY媽咪,

me too... 我睇五線譜都是要由底數上去 (d r m f s.... )

其實唔好只為小朋友方向諗, 你自己學完JMC 都可以彈到琴的, e+ D 生活壓力大, 彈琴可以減下壓嘛...

我最近練緊首曲... Beethoven "Fur Elise", 我已上完 JMC bk3 .. 啱啱開始 bk4, 我可以彈到 (高音 單手), 遲D會再練埋 (低音 雙手)...
我都好enjoy 覺得自己好"勁"...(唔好笑~我)
http://www.gmajormusictheory.org/Freebies/bios/Beethoven/Beethoven.html

我囡見我好努力去練琴, 佢又同我爭琴用... 佢又彈埋一份, 唔使我叫都自己走去彈...
係我預料之外的..... 依D就係"身教"...

原帖由 LILY媽咪 於 09-2-28 10:51 發表
咁又係, 阿女4歲半, 一對一上完, 可能都唔明老師講嘜, 回來問番我仲幣.    

其實宜家睇五線譜, 我都要由底數上去 (d r m f s, s l t d r). mouth:" />mouth:" />

mmak, 妳懂彈"Fur Elise", 好勁呀.

我都要努力吓先.

不過妳地有無覺得, 老師有時會偏重某些學生, 次次都叫她/他們彈歌仔, 問野, 其他學生就好少, 我囡囡就係咁, 有時老師問邊果想彈舉手, 她來來去去會叫果幾個 (彈得好/靜的/唔多口), 攪到囡囡有時會問番我, 點解唔叫她, 我唯有叫她努力準備好, 下次一定有份彈比小朋友聽 (我都想她有多些自信心, 現在她左右手都識彈, 係上堂唔多專心, 掛住郁 ), 妳地老師係咪都咁的, 其實老師會鍾意咩類型的學生, 有資質/ 乖....

原帖由 mmak 於 09-3-1 12:01 發表
LILY媽咪,

me too... 我睇五線譜都是要由底數上去 (d r m f s.... )

其實唔好只為小朋友方向諗, 你自己學完JMC 都可以彈到琴的, e+ D 生活壓力大, 彈琴可以減下壓嘛...

我最近練緊首曲... Beethoven "Fur Elise" ...

原帖由 mmak 於 09-3-1 11:35 發表
JMC D小朋友 睇譜比較差, 佢地習慣咗背譜... 
...

係,佢地好快記得晒成首歌..
我成日都要提住囡囡,要睇譜彈..
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

原帖由 mmak 於 09-3-1 12:01 發表
LILY媽咪,

我最近練緊首曲... Beethoven "Fur Elise" ...

好似係我地學!! 我都覺得媽咪要彈埋一份,1 來可以教小朋友, 2 來自己都可以 relax 下,我彈得好過個囡架!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

我囡JMC 個Miss, 就係依類... 來來去去都係叫嗰1-2個同學仔, 但會係最叻 & 最差嗰D...
無計啦.. 12人一班, 其實我懷疑佢地記唔到咁多人名.. 所以咪來來去去都係叫嗰1-2個..

下次試吓主動D, 自己出聲:想彈... miss 實會俾機會你的..

原帖由 LILY媽咪 於 09-3-2 09:59 發表
mmak, 妳懂彈"Fur Elise", 好勁呀.

我都要努力吓先.

不過妳地有無覺得, 老師有時會偏重某些學生, 次次都叫她/他們彈歌仔, 問野, 其他學生就好少, 我囡囡就係咁, 有時老師問邊果想彈舉手 ...

webjen,

佢地習慣咗背譜...真係無計
我囡個 琴老師, 都話佢睇譜差..

我囡又知我上堂(JMC)有抄note, 成日問我, 都唔肯自己去睇譜~懶C

原帖由 webjen 於 09-3-2 10:44 發表

係,佢地好快記得晒成首歌..
我成日都要提住囡囡,要睇譜彈..

.... 係吖, 自從我練琴開始, 我老公對我另眼相看... 猛讚我彈得好聽(其實好差咋)... 佢話首曲好好聽...
我覺得佢D口吻 好似暗戀我咁 ....

原帖由 webjen 於 09-3-2 10:47 發表

好似係我地學!! 我都覺得媽咪要彈埋一份,1 來可以教小朋友, 2 來自己都可以 relax 下,我彈得好過個囡架!

原帖由 mmak 於 09-3-3 23:14 發表
webjen,

佢地習慣咗背譜...真係無計
我囡個 琴老師, 都話佢睇譜差..

我囡又知我上堂(JMC)有抄note, 成日問我, 都唔肯自己去睇譜~懶C

我諗睇譜差係jmc 小朋友的最大通病, 因為佢地o的歌又短, 又拖得長來教, 教多幾堂, 唔好話小朋友, 連打瞌睡的媽媽 (即我) 也記得什麼音.
不過我而家用緊o既策略係, 先俾o的未教o既歌仔小朋友聽, 佢發現邊首鍾意, 我就由得他自己嘗試彈o個手, 雖然可能會放錯手, 不過起碼係訓練佢自己睇譜. 另外, 我個仔好鐘意自己學彈jmc 唱o個o的歌, 咁就自己一個個音咁研究來彈

你囝囝都幾有心機wor...
我囡好懶架, 又唔練琴... 好彩佢好有興趣上JMC, 如果唔係我地都捱唔到去book 4...
佢想讀埋JXC tim ar ....

原帖由 pamelaywy 於 09-3-4 09:36 發表

我諗睇譜差係jmc 小朋友的最大通病, 因為佢地o的歌又短, 又拖得長來教, 教多幾堂, 唔好話小朋友, 連打瞌睡的媽媽 (即我) 也記得什麼音.
不過我而家用緊o既策略係, 先俾o的未教o既歌仔小朋友聽, 佢發現邊首鍾意, 我 ...

原帖由 mmak 於 09-3-7 22:11 發表
你囝囝都幾有心機wor...
我囡好懶架, 又唔練琴... 好彩佢好有興趣上JMC, 如果唔係我地都捱唔到去book 4...
佢想讀埋JXC tim ar ....

他彈琴都算係咁, 都叫做自動自覺練琴. 其實全靠上jmc 先令我知道佢都算對彈琴有少少天份, 先敢俾佢學琴.
我地剛剛開始上jmc3, 都會上埋book 4. 不過就唔知好唔好想jxc. 你對jxc 點睇 ?? 因為小朋友開始大個, 唔知jxc 重o岩唔o岩佢. 因為我對jxc 不太理解, 你知道大概跟jmc一樣嗎 ??
一個小小喜悅的分享, 我仔仔在通利的09彈琴比賽入了final五強, 對於這個學了五個月琴的仔仔來說, 真的是很大的鼓舞.....

pamelaywy,

我對jxc 都不太理解吖???....

只知道 jmc 是 book 1-4, jxc 是 book 5-8, 好似係跟住上咁...
聽講 book 5 都仲係親子班, 之後就要小朋友自己上堂....

你仔仔真係好叻,  通利的09彈琴比賽入到了final五強,  聽講有好多人參加...
恭喜你..

原帖由 pamelaywy 於 09-3-10 09:42 發表

他彈琴都算係咁, 都叫做自動自覺練琴. 其實全靠上jmc 先令我知道佢都算對彈琴有少少天份, 先敢俾佢學琴.
我地剛剛開始上jmc3, 都會上埋book 4. 不過就唔知好唔好想jxc. 你對jxc 點睇 ?? 因為小朋友開始大個, 唔知j ...

原帖由 mmak 於 09-3-17 15:17 發表
pamelaywy,

我對jxc 都不太理解吖???....

只知道 jmc 是 book 1-4, jxc 是 book 5-8, 好似係跟住上咁...
聽講 book 5 都仲係親子班, 之後就要小朋友自己上堂....

你仔仔真係好叻,  通利的09彈琴比賽入到了final五 ...

mmak,
thanks, 其實都好意外, 但係係陪跑, 因為上次初賽明顯對手實力係強好多.
我問你jxc, 係因為見你話你女女想上埋jxc. 你真的會繼續上嗎 ? 如果你繼續上jxc, 可否到時分享一下情況, 因我都唔知俾唔俾佢上jxc (雖然現在只係jmc3, 但都想plan下)

pamelaywy,

我都仲有幾個月先完 JMC BK 4, 再要等 JXC 開班 起碼要大半年之後 lu....

到時會再分享..

原帖由 pamelaywy 於 09-3-17 15:52 發表

mmak,
thanks, 其實都好意外, 但係係陪跑, 因為上次初賽明顯對手實力係強好多.
我問你jxc, 係因為見你話你女女想上埋jxc. 你真的會繼續上嗎 ? 如果你繼續上jxc, 可否到時分享一下情況, 因我都唔知俾唔俾佢上jxc ( ...

pamelaywy,

我囡坐唔定, 無 學私人彈琴了..
e+ 上緊 JXC 啦.. 都幾好玩唔悶又可以有彈琴,唱歌, 作曲, 合奏 樣樣有D,  暫時好似幾好 阿囡開心, 練琴無咩壓力, 以前 1:1 真係要"日日"練琴... 我都好驚架

JXC = JMC 延續 .... 內容再深D再豐富D
D 小朋友 水準比較髙, 個個都好smart, 對耳仔聽音都好勁, 老師亦比較資深 有水準...

原帖由 pamelaywy 於 09-3-17 15:52 發表

mmak,
我問你jxc, 係因為見你話你女女想上埋jxc. 你真的會繼續上嗎 ? 如果你繼續上jxc, 可否到時分享一下情況, 因我都唔知俾唔俾佢上jxc (雖然現在只係jmc3, 但都想plan下)..

mmak,

謝謝你,你真係好有心, 隔咗咁耐都重有reply 我上jxc 的情況. 而我仔仔上jmc4 己經去到尾聲, 還有四堂. 不過我諗我應該唔會上jxc, 其實我個人都鍾意jmc, jxc 呢類課程, 不過小朋友己經學琴, 而且仲跟咗學校學大提琴, 無咁多時間繼續上音樂課程, 不過真的謝謝你的回覆.

原帖由 mmak 於 10-1-14 11:52 發表
pamelaywy,

我囡坐唔定, 無 學私人彈琴了..
e+ 上緊 JXC 啦.. 都幾好玩唔悶又可以有彈琴,唱歌, 作曲, 合奏 樣樣有D,  暫時好似幾好 阿囡開心, 練琴無咩壓力, 以前 1:1 真係要"日日"練琴... 我都好驚架

JXC = J ...

唔使客氣...

我囡坐唔定嘛, 所以先無辦法 再學私人彈琴囉..
"走去學2年音樂".. 其實我都考慮咗好耐... 用2年去玩樂器, 多多少少都見到D成績, 但學音樂??... 在香港 好似有D蠢...

原帖由 pamelaywy 於 10-1-14 19:34 發表
mmak,

謝謝你,你真係好有心, 隔咗咁耐都重有reply 我上jxc 的情況. 而我仔仔上jmc4 己經去到尾聲, 還有四堂. 不過我諗我應該唔會上jxc, 其實我個人都鍾意jmc, jxc 呢類課程, 不過小朋友己經學琴, 而且仲跟咗學校學大 ...

謝謝你. 但我唔覺得你蠢, 反而覺得你是一個知道自己囡兒適合什麼, 為她發展自己興趣的媽媽. 其實想小朋友學樂器又好, 學音樂又好, 都是想小朋友發展一項興趣, 提升他們的專注力o者, 我覺得你為你女兒選得, 是一定知道你女兒的需要呀 !!
(p.s., 可能某年某月某日, 你囡囡能成為作曲界方面的代表人物呢 !!)

原帖由 mmak 於 10-1-14 21:40 發表
唔使客氣...

我囡坐唔定嘛, 所以先無辦法 再學私人彈琴囉..
"走去學2年音樂".. 其實我都考慮咗好耐... 用2年去玩樂器, 多多少少都見到D成績, 但學音樂??... 在香港 好似有D蠢...

...

pamelaywy,

你都幾識講笑, ~~ 作曲界

我好C9, 我計過條數都算抵嘅~~
我囡上JXC 依家係BOOK 5, 都仲係親子班... 我又可以一齊上堂, 其實我都學到嘢...

學校音樂堂 考試要考唱歌及樂理, 其實JXC幫到手, 我囡又可以繼續學彈琴, 學開真係唔想停,  雖然不能與 1:1 鋼琴班比較...但好過無, 希望佢大D可以坐得定D,到時再正正經經學過啦....

你囝囝跟咗學校學大提琴???... 係咪佢自己揀架??

原帖由 pamelaywy 於 10-1-15 13:27 發表
謝謝你. 但我唔覺得你蠢, 反而覺得你是一個知道自己囡兒適合什麼, 為她發展自己興趣的媽媽. 其實想小朋友學樂器又好, 學音樂又好, 都是想小朋友發展一項興趣, 提升他們的專注力o者, 我覺得你為你女兒選得, 是一定知 ...

‹ 上一主題|下一主題