用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 筲箕灣是否15校網?囡囡9月讀K3,選校問題請教大家,唔該! ...
go

筲箕灣是否15校網?囡囡9月讀K3,選校問題請教大家,唔該!

如題,我有無搞錯?選校係點架?點解有人話要三個志愿都填基灣(愛蠂秩灣)表誠意入讀機會大D?如果123,你地點選擇?邊間小學好D?基灣是否真係好大壓力?有無人有經經或已入讀的分享下?THANKS

醒目開學勳章

no net 15 la.....

筲基灣大多係應該係 NET 16......

如ROUND 2, 首 3 志願都填同一間, 會把殺你的機會(第一志願都抽唔中, 第2同第3志願何來會有呢), 千祈唔好呀!!!! 如要表誠意, 係要ROUND 1 自行遞表俾佢, 之後 ROUND 2 甲部 1ST 選佢, 如住同區(NET 16) 乙部 1ST 都選佢吧!!!!

原帖由 kittymam 於 09-2-19 12:13 發表
如題,我有無搞錯?選校係點架?點解有人話要三個志愿都填基灣(愛蠂秩灣)表誠意入讀機會大D?如果123,你地點選擇?邊間小學好D?基灣是否真係好大壓力?有無人有經經或已入讀的分享下?THANKS ...

唔該晒,我唔明自行填表是否指第一次只填一間各次.係自己填咗交到學校定點架?

原帖由 wpwong 於 09-2-20 13:15 發表
no net 15 la.....

筲基灣大多係應該係 NET 16......

如ROUND 2, 首 3 志願都填同一間, 會把殺你的機會(第一志願都抽唔中, 第2同第3志願何來會有呢), 千祈唔好呀!!!! 如要表誠意, 係要ROUND 1 自行遞表俾佢, 之後  ...

醒目開學勳章

round 1 = 自行分配, 可將表格自行交到心儀的一間官津校(only one, 私校/直資除外), 而此round 係有"計分"制, 每所學校基本上有一半學額fr 此round.......round 2 = round 1 唔中者, 要填表及填選擇(最多30間)吧

睇嚟如小朋友下年便要選小學, 你真係要好好準備認識多一點呢方面資料及去問一問心儀學校有無open day/visit day(因好多學校新一輪的open day陸續開始吧), 免得到時手足無措吧!!!

以下網址好有用, 不防花點時間睇睇

http://www.happyfamilynet.com/baby/
(入到去click 小一選校, 日期唔好理, 因係fr 08 年的, 其他資料可作參考)

原帖由 kittymam 於 09-2-21 07:39 發表
唔該晒,我唔明自行填表是否指第一次只填一間各次.係自己填咗交到學校定點架?