用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 當年會考考唔好,依家想考番好成績,邊度有得考?? ...
go

當年會考考唔好,依家想考番好成績,邊度有得考??

成3張幾仲得唔得??

英文會考天書, 唔洗錢

原帖由 曲曲 於 09-2-19 14:24 發表
你想報自修?
因為最後一年會考係2010年
依家成個形式及考既野都唔同晒

你試下上yahoo搵pass paper睇
之前我都諗過想考

2010年後就無得自修考啦??
我想考番靚中文同英文...有機會見其他工都著數...
我想問有無其他同等公開考試係等同會考成績??

我的想法跟你一模一樣!!!

原帖由 March 於 09-2-19 11:16 發表
成3張幾仲得唔得??
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

我都正有此意, 我差不多 40 歲了. 20 年前我會考得 3 科(中,英,數) 合格. 我想明年"自修"報考 2 科 (其實自己真係好衰, 以往咁多年一直"的" 唔起心肝去讀書, 但現在想到過了 2010 年就無機會, 所以想去考) 如果幸運 PASS 咗, 我就可以有 5 科合格.... 但我現在都唔知從何入手...有 D 煩惱....  考中國歷史及 HISTORY 好唔好呢   又覺得好難咁

原帖由 March 於 09-2-19 11:16 發表
成3張幾仲得唔得??

MayMay_Lee, 多謝妳的鼓勵

但我老公話我差不多 40 歲人, 仲攪咩走去同 d 小朋友一齊考"會考"吖, 況且考完都冇咩用, 現在周街都係大學生.  大學生都係搵幾千一個月. 不如走去讀 "再培訓" 好過啦, 起碼讀完有機會搵到工做 :tongue:  就算俾我僥倖合格咁又點

原帖由 MayMay_Lee 於 09-3-17 01:20 發表
中國歷史及 HISTORY ?
都ok ge, 自修,
文科應該自己讀都讀到,
我個人覺得

MayMay-Lee, 唔該哂妳  

點解2010係最後?

幫您地問左老師~
而家ENG係比以前易!
佢話只要識BASIC GRAMMAR同埋WRTING, 合格係好易!
同埋邊做PASTPAPER邊上D INTENSIVE COURSE~
就會易D考得好~
不過我諗咁多位MUMMY其實可以搵下D補習先生呀~
一星期補一次都唔係好貴咋嘛~
同埋對將來都有用~
學識左又可以教下囝囡做功課~
我都有上年去上下堂學下英文咁囉~
不過係FOR BUSINESS 既,
又或者您地可以去睇下明愛成人個D COURSE~
比心機呀!
因為而家分6個LEVEL~
PASS係LEVEL 2~
唔難架!
bilibalaaaa~

回覆 11# 曲曲 的文章

我剛在今年補考了英文, 亦有參加夜校英文會考班, 老師是教我一些方法, 我才懂做得好些.
以前會考同而家唔同咗好多
英文會考分

PAPER 1 A - 看文章做撰擇題.
           1 B  - 作兩題英作
                第一題100字
                第二題250宇
PAPER 2 LISTENING           
                   做6個TASK
             第1至4個TASK聽後填充
             第5至6在提供之DATA FILE
                    找答案作兩題作文        PAPER 3 SPEAKING
                    4 人一組互TALK 時間6分鐘
             個別作答每人一人鐘

另外如經學校報考要考sba 即看完一套電影
然後再將電影講出, 老師先比分, 並要拍攝下來,  送考試局再評分.