用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B搵學校好麻煩呀,有冇媽咪可以分享下意見 ? ...
樓主: chloewong1211
go

細B搵學校好麻煩呀,有冇媽咪可以分享下意見 ?

原帖由 candietweety 於 09-2-19 19:36 發表
我果個係0411尾尾細囡,我都係北角,我當年都係要掙扎,囡囡9個月開始報維記playgroup,我地係雙職父母,無老人家,幫,因為唔想佢日日淨係對住個賓賓,排到佢1歲4個月先插組,之前就上住letterland先,佢去in維記n班時得1歲1 ...

你囡囡真係好好彩喎,而07年因為有好多人生金豬(包括我),所以我諗今年無論N1又或者K1都會難入好多,唉 .... 唯有聽天由命啦。

原帖由 jjtseung 於 09-2-20 15:44 發表

睇來07年真係多人... 舊年衛理堂有offer N1下午班比我女女(12月尾出世), 因為我唔想讀PM班, 所以放棄佐衛理堂!

我都唔想讀PM班,唯有今年9月早d報名。 其實3歲8個月先至讀K1我諗都唔係太遲掛 ?

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-2-20 10:30 發表
你應該將細b當做係優點來睇, 鍾意可以2010入k1, 又可以2011入k1, 咩都比大b多一個機會

其實細b搵k1一d都唔難, 只要你唔好要求入d所謂名校就ok.  我阿b 係0611, 報左四五間邨校+一間名校(我諗st cath 算名校), inter ...

多謝你既意見,不過今年競爭真係大左,而且阿女要年尾先至足2歲,要係今年插班真係有d難度,唯有o係9月先至報N1。

醒目開學勳章

唔會遲,政府都介定為適齡,
我個囡舊年k.1,到年尾分別響3班攞學業獎果d,1個03年10月(大我囡年多),04年1月,同埋03年12年,佢地大d,坐得定d,今年揸筆,手都夠力d
原帖由 chloewong1211 於 09-2-20 16:44 發表

我都唔想讀PM班,唯有今年9月早d報名。 其實3歲8個月先至讀K1我諗都唔係太遲掛 ?

我個仔也是細b 12/07, 我也考慮緊做細仔/大仔, 但08年出世的比 07年更多, 我又擔心要佢做大仔, 會被同學仔話佢留班, 所以都未決定, 現在也找緊playgroup & n1.

原帖由 RUVSY 於 09-2-23 18:35 發表
我個仔也是細b 12/07, 我也考慮緊做細仔/大仔, 但08年出世的比 07年更多, 我又擔心要佢做大仔, 會被同學仔話佢留班, 所以都未決定, 現在也找緊playgroup & n1. ...

我只知07年出世的bb有很多,但08年真的俾07年多嗎 ? 現在我亦未有最後決定 ...

醒目開學勳章

哩個肯定係,統計署都話08年係近30年最多bb出生嘅一年
原帖由 chloewong1211 於 09-2-23 19:09 發表

我只知07年出世的bb有很多,但08年真的俾07年多嗎 ? 現在我亦未有最後決定 ...

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-2-20 10:30 發表
你應該將細b當做係優點來睇, 鍾意可以2010入k1, 又可以2011入k1, 咩都比大b多一個機會

其實細b搵k1一d都唔難, 只要你唔好要求入d所謂名校就ok.  我阿b 係0611, 報左四五間邨校+一間名校(我諗st cath 算名校), inter ...

100% AGREE~
我囡囡又係細B, 06年11月尾尾出世, 我決定比佢09年入讀K1.
開頭我都驚冇一間收阿女, 所以我都幚佢報左6間幼稚園(對我黎講已經算多), 點知結果5間都收我阿女, 而1間就未知RESULT.
所以細女又未必一定輸蝕, 不過真係好睇小朋友自己既學習能力.
不過我都會MON住佢, 如果覺得佢學習時吃力, 或者跟唔上, 我都會考慮比佢下年REPEAT K1.

don't worry! i am also a 0712 mama.  I applied two nursery for my son and both of them accepted our application.  He will study the nursery in Jan 2010 while he is 2 years old.  I may let him to repeat nursery / K1 as I want him to be a big son rather a small son, easy for him to learn and have more confident.  Just call your target school and see whether they can offer you an interview.

原帖由 chloewong1211 於 09-2-18 18:05 發表
我個囡係超細b (07年12月11日出生),宜家開始想同佢搵學校,但係佢未夠2歲,幼兒園唔會收佢(如在2009年8月入學),如果報讀幼稚園(2010入學),又怕佢太細個,一來好多幼稚園都未必收,二來又怕佢會讀得辛苦,所以我宜家都好煩惱,唔知有 ...

照咁講宜家我個女真係"唔拖唔水"喇,今年報k1未必有學校收,就算肯收佢,都唔知佢跟唔跟得上,但下年先至報又驚多人爭,之前我都冇留意08年出生率係高過07,宜家越搞越複雜 ..... 點算 ?!

原帖由 chloewong1211 於 09-2-24 14:06 發表
照咁講宜家我個女真係"唔拖唔水"喇,今年報k1未必有學校收,就算肯收佢,都唔知佢跟唔跟得上,但下年先至報又驚多人爭,之前我都冇留意08年出生率係高過07,宜家越搞越複雜 ..... 點算 ?! ...

你唔好諗到咁複雜喇, 你小朋友07年12月出世, 其實件事好簡單姐~
(1) 你個小朋友要足兩歲先可以讀N1, 咁你E+可以同佢報幾間幼兒園先, 到你小朋友足兩歲而又有位(因為只可做插班), 你先考慮比唔比佢讀N1喇.
(2) 今年年尾幼稚園開始招生時, 你同你小朋友照報K1, IN 幾間幼稚園, 試下佢實力. 如有心儀既學校收咪照讀囉, 再MON住佢, 如果你覺得佢跟唔得上, 咁先再作打算囉~

如果可以, 你同佢玩下playgroup, 比佢同多d小朋友玩下, 睇多d碟, 睇多d書, build-up下佢, 對佢interview 同學習都好好多o家~

(先旨聲明, 以上是本人之意見)

原帖由 YML 於 09-2-24 14:32 發表

你唔好諗到咁複雜喇, 你小朋友07年12月出世, 其實件事好簡單姐~
(1) 你個小朋友要足兩歲先可以讀N1, 咁你E+可以同佢報幾間幼兒園先, 到你小朋友足兩歲而又有位(因為只可做插班), 你先考慮比唔比佢讀N1喇.
(2) 今年 ...

好多謝你既意見呀,其實我都打左俾幾間幼兒園問下情況,首選個間一早full左,次選個d既上午班又full埋,上下午班都有位個d就比較遠或者殘舊,宜家想搵間好學校同想搵份好工一樣咁難。又因為我太遲先至搵學校,所以攪成宜家咁,唉 ....

醒目開學勳章

如果係我,我就去次選果間下午,一路入信要求轉上午,一路wait首選果間!

原帖由 candietweety 於 09-2-24 18:21 發表
如果係我,我就去次選果間下午,一路入信要求轉上午,一路wait首選果間!

咁都係一個好辦法喎 !  唔知有冇媽咪可以send封轉上午班申請信既sample俾我呢 ?

my angel was born in July 06, she should be a bit "little bb" among the population in same yr.

we live in Kowloon side and apply those 一條龍 KGs of both HK side and Kln.

The final result up to now is getting almost all offers from those HK side KG such as 2 true lights and also SH, still waiting result from SPK but all Kln side 一條龍 KG incl. Pui Ching/民生 failed already (only waiting result from 宣道, but no hope anyway!!).

i think the main reason is that the competition in Kln is too keen coz almost all baby from NT/Kln side will apply those KGs in Kln while not too many B in Kln/NT side will across the tunnel to apply the KGs in HK side.

e.g. by hearsay even SH this yr only interviewed less than 1000 kids and finally accept 180 but Pui Ching this yr interviewed around 2000-3000 kids and accept 240.  So how could those "little B" can compete with those big B?  After the age of 2-yr old, 3-mth or 6-mth elder is a mile distance in presenting themselves to the stranger.

BTW, SH and Truelight are more willing to accept 'little B", i mean they will not see the birthday first, instead they do take very serious in inspecting the interview performance of yr kid.  SH/TL interview process was much more serious/formal and take longer time than the Pui Ching and 民生 (好求其).  So i think their interview is just a gesture that they already referred to the age of yr kid (or yr 人事) to determine who to admit.

Born in Dec is good coz if u willling to wait one yr then yr B will become a very big B in next yr inter view ah!! like Pui Ching!!

原帖由 saratam522 於 09-2-27 00:48 發表
my angel was born in July 06, she should be a bit "little bb" among the population in same yr.

we live in Kowloon side and apply those 一條龍 KGs of both HK side and Kln.

The final result up to now  ...

Thank you so much for your comments, I would like my little princess to be a "big BB" as she is so bashful, I don't think she will be accepted by most of the KGs for 2009 interview.

醒目開學勳章

原帖由 YML 於 09-2-24 14:32 發表

(2) 今年 ...
唔一定,你去問果d志願團體辨嘅就係,私校一定得,我個女06年8月12日n1開學時都係得1歲8個月(0411尾b),有d都唔會太貴,番左學真係好好多,學識同人相處,聽話,自理,守秩序,爭取表現博老c欣賞(哩d野獨生b響屋企一定唔會識);出年再考都易d,仲有d幼稚園用遊戲方法又學到野,例如分類,認顏色....哩d佢都會有用,唔好浪費左個B吸收力最好嘅時間;

個時我個女未上N1,佢識行就對住工人多因為我都要番工,佢成日學工人拖地,抺檯扮熨衫,但講好少野,因為響屋企,佢唔需要REQUEST/表達都有人照顧週到,除非媽媽全職在家自己教,如果得個工人,番學真係好好多!