用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問黃大仙區邊間小學係活動教學的
樓主: stephanie0050
go

請問黃大仙區邊間小學係活動教學的 [複製鏈接]

原帖由 lro14sheung 於 09-3-12 13:54 發表
看來間小學真是好像好好喎!!
點解無乜人講佢...咁多好野應該好多人氣才對架...

所以 閣下需多做功課,才可發掘優質股!

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-12 15:29 發表
請問加強學習課係咪所有學生都要上?
另外我想知上課及放學時間係幾點至幾點?
近年升中派位派成點?
thanks

你要問學校

chuganam
首先唔該晒你先
另外,我想請問呢間學校係咪一至六年級都係活動教學?以你過來人身份來講,會唔會升中去到傳統中學會唔識應?
thanks

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-12 15:39 發表
chuganam
首先唔該晒你先
另外,我想請問呢間學校係咪一至六年級都係活動教學?以你過來人身份來講,會唔會升中去到傳統中學會唔識應?
thanks

你自己去問學校係咪一至六年級都係活動教學
宜家中學開始行334,傳統與否都係讀四科:中、英數及通識,如果唔係活動教學中學,點去考通識哩科中學文憑試?

thx,我自己再打去學校問
唔好意思,打擾晒

原帖由 chuganam 於 09-3-12 18:21 發表

你自己去問學校係咪一至六年級都係活動教學
宜家中學開始行334,傳統與否都係讀四科:中、英數及通識,如果唔係活動教學中學,點去考通識哩科中學文憑試? ...

既然閣下覺得福德係優質股
咁點解你兩位小朋友都唔讀返福德呢?

原帖由 chuganam 於 09-3-12 15:29 發表

所以 閣下需多做功課,才可發掘優質股!

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-12 19:52 發表
既然閣下覺得福德係優質股
咁點解你兩位小朋友都唔讀返福德呢?

好男不與女鬥,因為我是個好男,子女讀什麼學校,是由我太太決定。而且多年前,未覺得哩間學校好;在這幾年,學校的確有很大的進步,再者,這10年來自己亦參與家校的工作,有了一點心得,所以才大膽與大家分享

原帖由 chuganam 於 09-3-9 22:21 發表

我是舊生

小班教學,設有課外補底輔導、拔尖班
普通話教授中文,新學年會重點加強學生英語水平,包括耗資十多萬購置電子白板,先將全校英文科教學電子化,亦可方便學生在網上自學。

外籍英語老師每週4節,教導故事閱讀及英語 ...

學校有否開放日?可否去參觀?

原帖由 Patsy2009 於 09-3-19 11:08 發表

學校有否開放日?可否去參觀?

你可打電話到學校問幾時有開放日。其實您不用等開放日才去,你可以先打電話預約,去看看一校舍,現在校園杜鵑盛放,正是參觀的好日子。

我聽過有人話這學校是出名是共融..
咁是咪什麼人都有..唔同膚色唔同種族唔同智力都一起上課??

原帖由 lro14sheung 於 09-4-14 16:06 發表
我聽過有人話這學校是出名是共融..
咁是咪什麼人都有..唔同膚色唔同種族唔同智力都一起上課??

自1996年殘疾及歧視條例生效後, 現在全港學校都不可拒收學習困難的學生,否則便是犯例。呢間學校因為處理共融學生表現出色,所以以為她是專門收這類學生。其實這類學生的數量,跟其他學校差不多。暫時尚未有唔同膚色唔同種族的學生。不然,就會成為國際學校。

多謝你的意見
其實我個女仲細.但已經要開始去了解小學了.
教學方法固之然重要但其他都不可以miss.
我想問吓東頭村的地方好嗎? 會不會雜呀?或太村呢? 因我不大了解該區...

想問是否在山上面果間?美東村上面??

原帖由 chuganam 於 09-3-9 22:21 發表

我是舊生

小班教學,設有課外補底輔導、拔尖班
普通話教授中文,新學年會重點加強學生英語水平,包括耗資十多萬購置電子白板,先將全校英文科教學電子化,亦可方便學生在網上自學。

外籍英語老師每週4節,教導故事閱讀及英語 ...
‹ 上一主題|下一主題