用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做N1插班生容易入嗎
go

做N1插班生容易入嗎

唔駛擔心, 我個都係細仔, 上個月面試先係13個月, 見兩間都收左.... 我覺得最好唔好怕羞... 我個仔面試時訓左... 老師就同我傾吓佢的日常習慣... 到我地想走, 佢就醒... 一醒就玩...成日面對住老師笑....

原帖由 LITTLESPICY 於 09-2-16 23:39 發表
唔駛擔心, 我個都係細仔, 上個月面試先係13個月, 見兩間都收左.... 我覺得最好唔好怕羞... 我個仔面試時訓左... 老師就同我傾吓佢的日常習慣... 到我地想走, 佢就醒... 一醒就玩...成日面對住老師笑.... ...

請問邊d幼稚/兒園開N1, 幾時可以申請面試插班

原帖由 Pertra 於 09-2-16 22:58 發表
做N1插班生容易入嗎

我個仔08年1月出世,因為是大仔月份,想9月報 N1 ,2 月做插班生。到時小B剛滿2歲,但如 10-11 月去 Inteview , 小B只有1歲9個月,會否比其他小朋友 performance 無甘好?因較細!請 有經驗的媽咪 comment ! ...

hi pertra, nice to see u here! 我問過幾間有提供n1既幼稚園, 佢地都話要照正常在10/11月面試報讀2010年9月開學的n1, 待確認收左你之後要到2010年1月有位先至比插, 所以面試既時間我地仍然有大仔既"著數", 因為所有2008年出世既baby都會同一時間面試. 我反而諗如果我確認其中一間n1, 但另一間之後有得插位, 佢未唔會通知我?

if you want to study in Sep 2010, then you have to apply Aug to Sep 09, but different school has different schedule, you better call them to check.
if you want to study in Jan 2010 (插班), i think most of them already filled the place, you better call the school to check!

原帖由 hyhung 於 09-2-17 11:22 發表

請問邊d幼稚/兒園開N1, 幾時可以申請面試插班

原帖由 Pertra 於 09-2-18 20:38 發表
Hello, qqbabe, see you here again.

You mean I will apply N1 at Oct or Nov 2009 for the entry of 2010 (Sept sem.)  Need to one year for application ? But, when can my son to have interview ? This year ...

yes, we should submit n1 application in the coming oct for the next year admission and the interview will normally be arranged in nov. you should advise the pre-nurseries your request of admission in jan 2010, they cannot confirm you until 2009/10 school year commences and see if any seat will be available at that time.

醒目開學勳章

做N1插班生容易入嗎

我個仔08年1月出世,因為是大仔月份,想9月報 N1 ,2 月做插班生。到時小B剛滿2歲,但如 10-11 月去 Inteview , 小B只有1歲9個月,會否比其他小朋友 performance 無甘好?因較細!請 有經驗的媽咪 comment ! ...

首先~ 唔係間間學校都可以插班, 所以, 你最好睇定目標問清楚先!
第二, interview安排間間唔同! 好似康傑為例, 佢地係歡迎插班嘅, 你甚至可以今日報名/in完, 聽日返學! 不過當然早d交form好d啦! 佢地會分批in, e.g.11/12月in 1-2月插班嘅, 佢地知道多人報, 就加咗一班添!
仲有, 好多學校interview係形式上嘅嘢, 叫做見過個小朋友, 唔係真係考佢地d乜嘢!
講真, 1歲9個月 interview.. 大過好多小朋友喇!

醒目開學勳章

做N1插班生容易入嗎

我個女0701,依家插咁n1
當時報兩間都收,多數插班都係PM.
好多會等18個月大後先In,唔駛擔心,插得2月的,多數差不多大.
你打去要插的n1問,可插的多數會叫你交form先,到時有位會call 你In

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-2-20 11:42 發表
Thanks for your information.

Anyway, I will hand up the form on this coming Sept to favourite Kindergarden. If my son cannot go in N1 during Feb 2010 , then wait until Sept 2010. See how lucky we are ...

係我角度,上下午班唔係我考慮的因素,adjust BB time table 唔難,返而選乜學校較重要,0-3歲係學習黃金期,要好好把握

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-2-26 22:24 發表
Do you mean that if there is vacany available in the afternoon class from a good kindergarden, I should take it ?

Thanks.

我就會咁囉,揀學校主要睇location 同 間學校教學方針合唔合心水

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-3-2 23:59 發表
其實我住青衣,但好想個仔讀九龍塘那區N1 & K1, 甘以你經驗,住邊區會否影響入學及做插班生的機會。

我仲未有太多經驗,聽其他媽咪的意見,好似只會有好輕微的影响