用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的班主任
樓主: Papabeibei
go

你們的班主任 [複製鏈接]

...............

我對呀仔個班主任都無o麥好感......呀班主任好主觀,佢話我個仔好靜,吾夠主動,佢就好主觀咁下判斷話原因係我個仔普通話差 .......我個仔話佢好惡,成日都鬧人 ,其實做班主任駛吾駛咁惡呀:;pppp:

How do you know???
have you got any lesson observation????

原帖由 Papabeibei 於 09-2-16 22:39 發表
三十幾歲,平時都教到亂七八嘈,又唔備課,教在等於無教,一D心都無。真激氣.又無得投訴.

My son have very good teachers. ( not only the class teacher). I think most of the teachers are good and they are responsible.  No one is prefect even teachers. If the parents are blame on the teachers all the time, it is useless. We should give some advices or talk with the teachers to improve it.

原帖由 Lovely媽咪 於 09-2-17 17:25 發表

你的班主任已經唔算太差la,我仔仔今年個班主任仲勁呀,整個上學期夾夾埋埋都唔知有冇返咗一個月學,一開始時見到她改的功課好有心機,心想"真好彩,呢個老師都唔錯",點知唔夠一個月就開始成日冇返,一星期返到3日已經係 ...

Lovely 媽咪,
你仔呢間係咪葵青區架?

我覺得做得教育工作,選擇做校長、老師都要間吓自己是否適合做這份工囉,無愛心、耐心和付責任是很重要嘅!我之前嗰間學校啲老師只會逃避責任,做老師應該盡自己識嘅嘢教學生而學生成績唔好.應該求方法教.而唔係將呢種責任推比另一個學生教.老師應該做番自己責任.學生有功課唔明白.應找老師問.晤係將呢份責任推給另一個學生去做.

我個仔o個班主任係不負責任, 只係上學期前前後後寫左兩次手冊叫佢打電話比我, 打電話去學校留電話兩次, 仲有一次叫阿仔比張紙佢, 叫佢打電話比我, 仲寫埋我電話, 一次都係冇覆過我.

原帖由 jumego 於 09-2-28 13:56 發表
我個仔o個班主任係不負責任, 只係上學期前前後後寫左兩次手冊叫佢打電話比我, 打電話去學校留電話兩次, 仲有一次叫阿仔比張紙佢, 叫佢打電話比我, 仲寫埋我電話, 一次都係冇覆過我. ...

你試吓先搵校長,話想經校長聯絡班主任,佢一定覆你!

梗係唔好咁快驚動校長啦,你要係度計續係度讀書,除非你轉校,如果你去度校長度.老師會對你啲仔女唔好,是一定嘅!老師同老師又會講呢件,對你同小朋友大打折扣(佢認為是小事啫!駛唔駛告上校長度正花我記錄啊!)到時你啲仔女有排受啊!盡自己責任若打電話、紙仔都唔理,直情去學校揾佢,等佢點講囉!你要有心理準備,佢一定借口一大推.現代啲教師更本為錢而做.開啲啦,唔同以前嗰代真係攞個心出嚟.(尤其資助學校.

版主

原帖由 yyin 於 09-2-26 12:06 發表

Lovely 媽咪,
你仔呢間係咪葵青區架?

荃灣區

‹ 上一主題|下一主題