用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的班主任
go

你們的班主任

家長日後,你地覺得自己班的班主任好無?我個就麻麻,平時教書已經一d心機都無,只覺得人人今年唔好彩。希望今年快過,下次有過好的。

三十幾歲,平時都教到亂七八嘈,又唔備課,教在等於無教,一D心都無。真激氣.又無得投訴.

我仔班主任直情唔適合當老師,無心教授課本,又無愛心,成日對住班學生發脾氣,離晒譜, 學生問問題佢居然可以咁答...唔講o勒,講極你地都唔明, 你話係唔係離譜呀. 大佬,你唔比心機教我都知,但都唔好咁講出口掛. 佢地唔明,你身為老師係要教責任識佢既咩, 重有係學校成日講"家校合作", 佢就一d 都唔合作,寫手冊想同佢溝通下, 佢會答學生 "唔睇呀,唔睇呀!" 你話啦,咁既老師都有. 當然,學校都有一些好老師,不過今年唔好彩遇著佢者.
我只想係到發表下自己呢幾個月黎之唔開心同"鄧"d 細路慘,日日面對一個唔負責既班主任.

原帖由 gershwin 於 09-2-16 23:17 發表
有D人根本唔適合當老師,或者沒有能力當老師,我以前都有同事係咁,不知所謂。但我覺得如果真係問題大,就應投訴。
P.S. 教學能力和classroom management與年齡未必有關

...

原帖由 Papabeibei 於 09-2-17 10:39 發表
我仔班主任直情唔適合當老師,無心教授課本,又無愛心,成日對住班學生發脾氣,離晒譜, 學生問問題佢居然可以咁答...唔講o勒,講極你地都唔明, 你話係唔係離譜呀. 大佬,你唔比心機教我都知,但都唔好咁講出口掛. 佢地唔明, ...

請問係官校/津校?? 邊區哦??

Wanchai district.

版主

原帖由 Papabeibei 於 09-2-17 10:39 發表
我仔班主任直情唔適合當老師,無心教授課本,又無愛心,成日對住班學生發脾氣,離晒譜, 學生問問題佢居然可以咁答...唔講o勒,講極你地都唔明, 你話係唔係離譜呀. 大佬,你唔比心機教我都知,但都唔好咁講出口掛. 佢地唔明, ...

你的班主任已經唔算太差la,我仔仔今年個班主任仲勁呀,整個上學期夾夾埋埋都唔知有冇返咗一個月學,一開始時見到她改的功課好有心機,心想"真好彩,呢個老師都唔錯",點知唔夠一個月就開始成日冇返,一星期返到3日已經係好好la,後來同校長投訴,校長講佢係因為病,所以返唔到學 最慘係佢每日都係一起身個吓先唔舒服,所以攪到成日唔同老師代課,好彩既話會搵到同一個代課老師,但已經令到整個學期既學習進度慢了很多.終於越嚟越多家長投訴,下學期就換咗另一個老師做代班主任,如這個老師毅到公就只需負責教書,學校亦應允盡量搵同一個代課老師 最離譜係我地間學校有咩飛躍之星,每2個月一次,但唔明個班主任根本都冇返學,又點會知道邊個學生既學習或者上課態度有改進丫,所以睇到得獎既名都係啲叻既學生,而2期都係個幾個名

為人師表,應有敬業樂業精神,如無心及不負責任者, 則吾人子弟呢! 對嗎?

原帖由 Lovely媽咪 於 09-2-17 17:25 發表

你的班主任已經唔算太差la,我仔仔今年個班主任仲勁呀,整個上學期夾夾埋埋都唔知有冇返咗一個月學,一開始時見到她改的功課好有心機,心想"真好彩,呢個老師都唔錯",點知唔夠一個月就開始成日冇返,一星期返到3日已經係 ...

我姪兒都係唔好彩
一升上小學就遇到位極品班主任
除左班主任外
數學老師又係問題人物
讀左半年終於係二月轉左校
而家簡直係重獲新生

我覺得老師真係好重要, 仲要係班主任tim, 小朋友一上小學, 巳經要適應好多野, 好的班主任其實可以幫到小朋友好多, 如果太差, 我覺得需要投訢, 無理由將自己小朋友的學業, 相信唔好講成績會變差, 連對人/對自己應付的責任亦會給老師唔好的行為而影響..

原帖由 purplem722 於 09-2-17 23:09 發表
我姪兒都係唔好彩
一升上小學就遇到位極品班主任
除左班主任外
數學老師又係問題人物
讀左半年終於係二月轉左校
而家簡直係重獲新生

今年囡囡的班主任是新來的, 在家長日與她見面, 我覺得她是一位有經驗和盡責的老師;  而囝囝今年很好呀! 每一科老師都不錯, 今年又可以是外籍老師教英文科, 而班主任是一位有心機和有愛心的老師, 他們都算幸運!

班主任

真好彩! 我囡囡的班主任是一位不錯的老師.

她對每個學生都有留意, 我聽各家長都給她好評.

請問P5 & P6 是否必然是同一班主任 ?

點解而家d老師咁多都係咁,雖然打份工,但都要羅個心出黎嗎, 份工你自己選擇,無心就轉行嗎.

原帖由 miffy 於 09-2-20 10:07 發表
我仔班主任都唔好, 做老師只是打份工, 無愛心, 乜都多一事不如小一事, 我仔在學校被人打, 佢都懶理, 次次同我講是大家一起玩, 唔小心整到, 所以我對佢無任何期望, 佢講乜我聽了就算, 我仔不用佢錫, 有我鍚就夠了。 ...

做老師人工高囉,就算無心機做,睇錢份上都要照做啦!

原帖由 Papabeibei 於 09-2-20 11:05 發表
點解而家d老師咁多都係咁,雖然打份工,但都要羅個心出黎嗎, 份工你自己選擇,無心就轉行嗎.

醒目開學勳章

我都想講,遇到一個好的班主任,就好像中咗六合彩咁!(機會渺茫)

.......................