用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 心橋 VS 協康???
go

[聽/語障] 心橋 VS 協康???

有無人係心橋做言語治療? 質素如何? 我排緊協康(太子個間), 位置好吊腳同埋個ST好後生,不知掂唔掂?

原帖由 kinheimom 於 09-2-16 19:00 發表
有無人係心橋做言語治療? 質素如何? 我排緊協康(太子個間), 位置好吊腳同埋個ST好後生,不知掂唔掂?

亞仔之前係彩雲心橋做, ok 唔錯, 協康就唔知 ! 呀仔最近排到政府, 但真係唔掂, 個姑娘又後生, 又冇經驗; 講解個game 用左15 分鐘, 剩番15分鐘同佢玩,真係浪費時間, 所以我地決定唔再去政府到做啦!

兩間的口俾都不錯,不過都好視乎個治療師的經驗...

原帖由 Daisy媽咪 於 09-2-17 08:53 發表

亞仔之前係彩雲心橋做, ok 唔錯, 協康就唔知 ! 呀仔最近排到政府, 但真係唔掂, 個姑娘又後生, 又冇經驗; 講解個game 用左15 分鐘, 剩番15分鐘同佢玩,真係浪費時間, 所以我地決定唔再去政府到做啦! ...

咁你個小朋友係彩雲心橋做左幾耐?  有無顯著進步呢?  其實你覺得每星期用45分鐘上ST training, 返屋企仲要做幾多野先至令小朋友pick up 番同年紀小朋友的說話水平呢?

原帖由 Daisy媽咪 於 09-2-17 08:53 發表

亞仔之前係彩雲心橋做, ok 唔錯, 協康就唔知 ! 呀仔最近排到政府, 但真係唔掂, 個姑娘又後生, 又冇經驗; 講解個game 用左15 分鐘, 剩番15分鐘同佢玩,真係浪費時間, 所以我地決定唔再去政府到做啦! ...

應該兩間都唔錯,我聽家長講太子有3個ST,其中1個有5年經驗,對小朋友有愛心,另外果2個有8年以上經驗tim,不過最緊要係對小朋友好,訓練有質素

原帖由 kinheimom 於 09-2-16 19:00 發表

幫我個仔做評估個ST好後生,我估佢得20幾歲,應該無5-8年經驗,可能係新人。個ST同我講這個center 2ST(計埋佢),另外個ST都見個個樣,相對成熟D但經驗如何都不知道.

因為我住葵興而個仔又係葵興返N1, 所以我雖然已經係太子協康做完評估而家排隊等training, 但因為心橋係葵興有center, 如果兩間差不多, 我都想去心橋, 免我小朋友和我自己用咁多時間travel.

我個仔到5月就3, 而家都係講單字, 有時有詞語 (有時自己講, 有時copy大人), 我對於一星期返45 分鐘ST training 沒有很大期望, 但在家已儘量陪他玩,我都不知仲可以做什麼, 有無家長可以分享下?

原帖由 kinheimom 於 09-2-17 14:25 發表
咁你個小朋友係彩雲心橋做左幾耐?  有無顯著進步呢?  其實你覺得每星期用45分鐘上ST training, 返屋企仲要做幾多野先至令小朋友pick up 番同年紀小朋友的說話水平呢?
...

我唔係好記得上左幾耐, 大約九個月啦, 之前呀仔delay 左年幾, 上到尾再評估就追得差唔多啦! 其實如果你係屋企有時間同佢做practice 當然追步會快好多. 好似我咁, 我淨係有時間睇亞女, 冇時間睇亞仔, 都唔係好多時間同佢practice, 有咁既進度都唔錯架啦!
45分鐘唔係多, 但勝在姑娘會教家長d skill , 所以有時平日同佢飲茶, 傾計都可以用到 ! 但政府果個就........

咁你個仔而家讀緊 N1K1 ? 要不要讀i?

你個女係米讀緊小學呀?

我個大仔現時讀P4,差不多所有時間花在他身上,未想到個細仔要人捉住先肯學講野.

原帖由 kinheimom 於 09-2-18 10:06 發表
咁你個仔而家讀緊 N1定K1 ? 要不要讀i位?

你個女係米讀緊小學呀?

我個大仔現時讀P4,差不多所有時間花在他身上,未想到個細仔要人捉住先肯學講野. ...

亞仔讀緊 k2, 學習都ok, 係表達能力差. 亞女都係p4, 完全係拉牛上樹 !

我個大仔講緊精英班,但成日考尾幾,而家仲要再分時間比細仔教佢講野,真係好辛苦

你要在家多d同個仔做training,如排圖咭,講故事

叫阿仔講correct左d音,可以獎他玩一些他喜歡的野....

不過如果個st好,你就可以跟她的方法在家同阿仔做training啦

同意,如果質素差不多就不要花無謂的時間在撘車上面.

加油

原帖由 kinheimom 於 09-2-17 18:17 發表
幫我個仔做評估個ST好後生,我估佢得20幾歲,應該無5-8年經驗,可能係新人。個ST同我講這個center 有2個ST(計埋佢),另外個ST都見個個樣,相對成熟D但經驗如何都不知道.

因為我住葵興而個仔又係葵興返N1, 所以我雖然已經 ...

排圖咭係咪即係拚圖呀? 我最近買了一份火車頭 (12)比細仔拚,他用了2-3天可以自已拚到了。都係一個進步。

講故事都有, 但我都未講完一頁(已選一些一頁得10幾個字)佢已經翻去第二頁,要同個仔跑時間,但我會努力.

我都係咁諗,來回搭車連行路要2個半鐘,對大人和小朋友都係一件苦差, 如果係屋企附近上training (葵興心橋比我上早上9), 上完堂仲可以返學玩,不會太影響上堂時間。所以我對於葵興心橋有好大期望,希望不會希望越大, 失望越大啦。 28/2就知了,好緊張

排圖咭係先將d咭的先後次序調亂,然後叫他排番正確,再可以講下張咭的內容.好像講故事咁

仲有你個仔細,就可以用字咭.叫他讀d音,如果correct就獎他.如叫他可以玩 一次玩具....

唔知幫唔幫到你啦

原帖由 kinheimom 於 09-2-19 09:58 發表
排圖咭係咪即係拚圖呀? 我最近買了一份火車頭 (12塊)比細仔拚,他用了2-3天可以自已拚到了。都係一個進步。

講故事都有, 但我都未講完一頁(已選一些一頁得10幾個字)佢已經翻去第二頁,要同個仔跑時間,但我會努力.

...

My daughter is now 3 years old.  When she was 2.5 years old, she attended Kwai Hing 心橋 ST class (total 12 classes).

Initially, she just managed to say single words, after the 12 classes, she could speak simple sentences (but pronunciation was still not all correct).  The ST then said that my daughter's speech ability was OK at her age and suggested her not to attend the class anymore (so as to give chance to other children who need the ST service).

My daughter is now attending playgroup under 心橋計劃 in the Kwai Hing Centre and ST class in HKSSC for correcting the pronunciation.

The 姑娘 in Kwai Hing Center are very nice.  In my opinion, even the speech therapist looks young, she is still more professional than me.  Notwithstanding, the most important thing is whether the child 夾唔夾 the therapist.  For my daughter's case,  she likes the therapist in Kwai Hing Centre, but in HKSSC, she has changed to the third therapist already.

好高興有葵興心橋的家長分享。想問:

1) 你個女上的ST class 是一組或是單對單?
2) 去心橋上堂是否$500一堂?
3) 無上N1班嗎?定心橋playgroup比較好?
4) HKSSC = full spell 或中文名?
5) 3歲講到句子點解仲要上ST?

1) one to one
2) yes
3) studying N1 already, playgroup can enhance communication skill
4) 香港言語及吞嚥治療中心
5) still taking ST treatment as cannot pronounce some words clearly

原帖由 kinheimom 於 09-2-23 18:26 發表
好高興有葵興心橋的家長分享。想問:

1) 你個女上的ST class 是一組或是單對單?
2) 去心橋上堂是否$500一堂?
3) 無上N1班嗎?定心橋playgroup比較好?
4) HKSSC = full spell 或中文名?
5) 3歲講到句子點解仲要上ST?
...

4) 香港言語及吞嚥治療中心係咪私家? How much per lesson?點解你不考慮協康?

原帖由 jenny1209 於 09-3-3 12:59 發表
1) one to one
2) yes
3) studying N1 already, playgroup can enhance communication skill
4) 香港言語及吞嚥治療中心
5) still taking ST treatment as cannot pronounce some words clearly

Changing 3 different therapists in one clinic? Are they good? Why?

Can you share? Usually one good therapist is able to use different approaches for the same child.

原帖由 jenny1209 於 09-2-23 17:01 發表
My daughter is now 3 years old.  When she was 2.5 years old, she attended Kwai Hing 心橋 ST class (total 12 classes).

Initially, she just managed to say single words, after the 12 classes, she could  ...

照我所知,好多ST都是freelance形式在不同中心上堂(好似幾個centre周圍走),好似我細仔將於旺角協康做治療,他的schedule全部由協康總部排時間,基本上旺角協康只是提供場地給ST,

我細仔現時排到weekday 早上9時做(隔週), 協康總部如果想週六上堂仲有排等,現時才處理081月的申請, 我心諗,081月個d仔而家都可能畢業啦, 希望在人間!!!

原帖由 OnEarth 於 09-3-3 17:15 發表
Changing 3 different therapists in one clinic? Are they good? Why?

Can you share? Usually one good therapist is able to use different approaches for the same child.

Yes, it is private.  $650 for 1 lesson, but $2,400 for 4 lessons.  I didn't try 協康 as the time is more flexible for private ST.  I go to the ST every Saturday which I think cannot for 協康.

原帖由 kinheimom 於 09-3-3 14:23 發表
4) 香港言語及吞嚥治療中心係咪私家? How much per lesson?點解你不考慮協康?