用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 [TTCA] 基督教祟真中學
樓主: christine_yuen
go

[TTCA] 基督教祟真中學

係個女鍾意馬崇,因為佢近屋企,同埋覺得佢附近得佢一間中學,又冇商場,可能冇咁多引誘,我都明白間間學都會有一些好及不好的的學生,最緊要親子做好d
又講番轉頭,沙田區有那些是跌band的band 1中學呀,我真係唔係好清楚,唔該

原帖由 gass 於 10-12-21 15:34 發表
係個女鍾意馬崇,因為佢近屋企,同埋覺得佢附近得佢一間中學,又冇商場,可能冇咁多引誘,我都明白間間學都會有一些好及不好的的學生,最緊要親子做好d
又講番轉頭,沙田區有那些是跌band的band 1中學呀,我真係唔係好清楚, ...

沙田區有那些是跌band的band 1中學呀<---IHMC, CWG,KTS
話跌band其實唔太公平,佢地只係開中文班遮。
有得揀,點解唔揀間好d嘅?以全校計,我講嗰3間都好d;建議你去d學校附近觀察下先,仲要同d同學傾下,唔好單憑"近"揀;e+馬鐵都好方便遮。

多謝PINEAPPLE0983你的寶貴意見,我們會再詳細考慮,反正仲有些時間

另外我想問一下,我女兒只係BAND2成績,咁係咪自行時最好揀一些BAND1既試下,知道多數都唔得,只不過想有一個CHANCE,而係大抽獎果時先至選番同BAND既中學,呢個策略岩唔岩?

原帖由 gass 於 10-12-22 12:24 發表
多謝PINEAPPLE0983你的寶貴意見,我們會再詳細考慮,反正仲有些時間

另外我想問一下,我女兒只係BAND2成績,咁係咪自行時最好揀一些BAND1既試下,知道多數都唔得,只不過想有一個CHANCE,而係大抽獎果時先至選番同BAND既中 ...

自行時建議揀一些Band1尾試下OK。
如果你自行揀一些Band2學校,萬一收左;仲有1次程分考,如果你個女考得超好,其它人就差,佢升左band,咁咪要叩門先上到band1?
大抽獎就真係要千萬個小心填;仲有,d好直資都要e+開始考慮啦~

多謝哂你的寶貴意見,我地都係咁諗,不過唔知是否最好,所以問下其他人意見.我們會試自行時考band 1
不過什麼都假,趁仲有2,3個月時間,睇下谷唔谷到個女升band先....