用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 《 退 學 記 》02-17 7pm 翡 翠 台 播 映「 過 度 活 ...
go

《 退 學 記 》02-17 7pm 翡 翠 台 播 映「 過 度 活 躍 症.....

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/equalopportunities/20090217.html

...面 對 被 學 校 勸 退 的 過 度 活 躍 孩 子 , 父 母 內 心 不 禁 疑 問 : 是 否 患 有 過 度 活 躍 的 孩 子 便 不 能 與 普 通 孩 子 一 樣 , 擁 有 平 等 機 會 , 一 起 接 受 教 育 ?

回覆 # 的文章

據我所知,這個小朋友轉校後去了李醫生處治療,不須一年便醫好了過度活躍症!

Which Dr. Lee?  Can u pm me the details?
原帖由 lui-lui 於 09-2-17 00:58 發表
據我所知,這個小朋友轉校後去了李醫生處治療,不須一年便醫好了過度活躍症!
:-D :-D :-D :-D

Pls pm me the contact of Dr Lee, Thanks!

原帖由 lui-lui 於 09-2-17 00:58 發表

回覆 # 的文章

www.doctorlee.com.hk

等我去問下邊間學校迫人退學!

我想知最後邊間學校咁好咁有愛心

另外,Dr. Lee 收費如何? 要睇幾多次?

回覆 # 的文章

只八到係在九龍的一間官律校,今年小三,及收這個小朋友時係要向學校承諾小朋友會食藥,因此這小朋友頭兩三個月在Dr. Lee處治療時逐漸減藥至停藥(因Dr. Lee係唔開藥的),但當中用維他命換了D藥.
今日得知原來港台播出之前收到一些家長意見要求港台唔好播,家長話這些小朋友係痴線的,唔應該放在主流學校,有些話他們小朋友的學校都有幾個非常小朋友,現正想辦法迫他們走,如果此集播出,非常小朋友的父母就會懂得去平機會投訴!

我看到片尾, 其中一間學校是 "日修小學".

嘜d家長o甘樣話小朋友.  針唔桔到肉點知痛呀, 如果佢地小朋友係o甘, 有人話佢地痴線, 唔知呢d人又會點.:;pppp:

原帖由 lui-lui 於 09-2-18 15:25 發表
只八到係在九龍的一間官律校,今年小三,及收這個小朋友時係要向學校承諾小朋友會食藥,因此這小朋友頭兩三個月在Dr. Lee處治療時逐漸減藥至停藥(因Dr. Lee係唔開藥的),但當中用維他命換了D藥.
今日得知原來港台播出之前收到一 ...

應該唔係日修小學, 因為片尾都有培基小學. 我想係借出場地姐.

原帖由 12312 於 09-2-18 20:28 發表
我看到片尾, 其中一間學校是 "日修小學".

dr. lee收費約每次$800, 但睇幾多次視乎小朋友唔定

原帖由 joyjoyma 於 09-2-18 10:17 發表
我想知最後邊間學校咁好咁有愛心

另外,Dr. Lee 收費如何? 要睇幾多次?

其實投訴又有咩用!最尾咪只係一句對唔住,始終小朋友都係要走,係佢心中留下一些唔好的經歷,學校都唔覺得係佢的問題,試問現實中又有幾多個校長同老師,會好似片中咁好!

另外,我想問有冇人去過dr. lee的經驗可要分享下。

應該唔係呢兩間學校, ...因片頭已出字幕說場地與故事內容無關ga la....

原帖由 Cathleen 於 09-2-18 21:38 發表
應該唔係日修小學, 因為片尾都有培基小學. 我想係借出場地姐.

唔會係日修!!!我是一位小學教師,都去過日修觀課,那裡的學生多是有學習問題or融合生的,so那些老師不會要求學生退學....

網頁話一星期三次, 每三個月為一期.
如果一次$800, 一星期已$2,400, 一個月都要成萬蚊. 都幾貴. 有冇成果既媽咪分享下.

原帖由 Cathleen 於 09-2-18 21:40 發表
dr. lee收費約每次$800, 但睇幾多次視乎小朋友唔定
nil

回覆 # 的文章

各位唔駛估係未日修喇!從朋友口中得知,那位小朋友的媽咪話在鳴謝那項係冇打間學校名出來,那位小朋友現在還做了班長!