用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 治療自閉症
樓主: hystericland
go

治療自閉症  

回覆 # 的文章

我都想買,唔該pm資料比我,thanks !!
套房獨立單位免佣,深水埗南昌街唐8樓冇電梯,租1400-2200,全新裝修,新冷氣機,新沐浴爐,開揚有景觀, ,要睇相請電郵PM me or [email protected]

原帖由 Elikinma 於 09-2-26 21:17 發表
Hystericland,

今天我去了買Carnitine, 會開始試吃。

阿仔食了很多Supplements的確在健康方面有明顯改善。在其他方面也有進步,但因同時有針灸和Trainings,所以不知生物治療是否特別有效。

現開始減Supplements是 ...

其實初時我仔仔在感統上都有很大問題,我的職業治療師說我仔仔是他所見最難處理的一個,甚至要我有心理準備要接受他可能是弱智(沒法子啦!他是我朋友,所以直腸直肚),但現在感統上基本已經解決,這可能是職業治療加上食天然食品而好轉。

Hi speedlink,

I have PM to you!

原帖由 hystericland 於 09-2-26 22:51 發表

早晚各二平匙(附送的專用匙)

另外,如果你覺得你仔仔食後反應太大,可以改為早晚各一平匙。

請問會有咩野反應???點為之太大???

原帖由 hystericland 於 09-2-26 23:31 發表

另外,如果你覺得你仔仔食後反應太大,可以改為早晚各一平匙。

Hi Hystericland,

Can you PM to me the information too, thanks a lot!

原帖由 owl_2046 於 09-2-27 10:04 發表
請問會有咩野反應???點為之太大???

例如太興奮或失眠等

Hi sunnybee,

I have PM to you!

thank you Hystericland;
大家話用speed post 買的是向那"尖東"舖定
or  那些網頁定  eg: springsunday, ......
這個"食品"真的有很多人在這兒問及想買,
你們這年頭的(個仔)有"藥"食, 比起我以前好得多,
因總叫做有個希望吧.  我個仔自細到現在, 醫生都話無藥食;無得醫(睇政府精神科), 不知如果他12yrs食,還有無用呢?
你們講的那些(跳/hyper)現像, 其實會年年有不同的, 我那個1.5yrs時, 不停的由窗台跳落牀(mattress on floor), 可以由晚上十時跳到半夜二時半(大人已經關燈及扮睡).
他們會在不同年齡做不同的事, ... 祝大家好運.

原帖由 june1997 於 09-2-27 16:10 發表
or  那些網頁定  eg: springsunday, ......
因總叫做有 ...

If you want to know more information about helping your son, I suggest you to seek Dr. Ku's recommendations before taking supplement. He will advise you what supplement is more suitable to you.

回覆 # 的文章

我想要資料:loveliness: :loveliness:

原帖由 hk2701bb 於 09-2-27 16:37 發表
我想要資料:loveliness: :loveliness:

What information do you want to get? Supplement or brand or effect?

我搵本地速遞往尖東舖買, 買前打電話去講聲.
樽野到手啦, 細細樽有埋匙, 但個樽名有"麻痺"2隻字???
想比亞仔試下, 又有D驚.....

原帖由 june1997 於 09-2-27 16:10 發表
因總叫做有 ...

原帖由 owl_2046 於 09-2-28 09:59 發表
我搵本地速遞往尖東舖買, 買前打電話去講聲.
樽野到手啦, 細細樽有埋匙, 但個樽名有"麻痺"2隻字???
想比亞仔試下, 又有D驚.....

其實你可以在大型天然食品店買的, 例如'樂健坊' and 'GNC' ,它們都是賣乙醯左旋肉鹼 (Acetyl-L-Carnitine),應該分別不大吧!
由於我給仔仔食有好的效果,所以才不考慮其它品牌。

整整一個星期!公司實在太忙了,每天回家仔仔都睡了!怎麼都沒有根仔仔玩或訓練過。昨天晚上準時回家,看見仔仔好像大過了很多!看上去完成不像自閉症的小孩。他笑得很燦爛地走過來迎接我。我坐著時,他用手指弄我的腳底想戲弄我,他看著我的表情和反應,我當然裝著好驚訝的表情,他看見後大聲笑了出來。不要小看這一樣的轉變,他這樣做正是新進’人際關係發展介入法’ 的核心。’人際關係發展介入法’ 其實是想教自閉症小孩從別人的表情和反應上拿 reference. 從而增加自閉症人士的動態智能,使他們自行調節個人行為,妥善應付轉變中的人和事,以及與人分享情感和意見。
記得去年我參加協康會的人際關係發展介入法講座,看見受了人際關係發展介入法的自閉症小孩表現,相當驚訝,我看下去完全正常!後來協康會 send 資料想我們參加,但由於價錢不平,我的職業冶療師說兒童 4 years 前都未發展社交,不用浪費金錢,所以後來我沒有參加。

現在想來,最近我仔仔真的多了察看我們的表情。

睇到你寫你囝囝既守轉變真係替係開心.
亦令我有信心比亞仔試食, 但好唔好一日一1次一匙先呢?
(樽粉上面話一日一匙)
唔好意思, 太多問題.

原帖由 hystericland 於 09-2-28 12:38 發表
整整一個星期!公司實在太忙了,每天回家仔仔都睡了!怎麼都沒有根仔仔玩或訓練過。昨天晚上準時回家,看見仔仔好像大過了很多!看上去完成不像自閉症的小孩。他笑得很燦爛地走過來迎接我。我坐著時,他用手指弄我的腳底想戲弄我 ...

原帖由 owl_2046 於 09-2-28 21:15 發表
(樽粉上面話一日一匙)
唔好意思, 太多問題.

其實食少些當然沒有問題,看看妳仔仔的反應才慢慢增加。我曾經考慮給少些我仔仔食,因為他得晚才入睡。但最後我決定提早一點給我仔仔食(六點前),那問題就解決了。

原帖由 owl_2046 於 09-2-28 21:15 發表
(樽粉上面話一日一匙)
唔好意思, 太多問題.

保充:樽粉上所寫一日一匙是它們所有天然食品的 Typical 寫法,真正要食多少要問博士,我給仔仔食的是 3 years 大的分量。

唔好意思, 我亞仔都係3歲, 想再問多句:
你亞仔係咪一日兩次, 每次2匙?
你亞仔除了食乙醯肉鹼外, 重有冇其他治療?(3T除外)即針灸, 自然療法........之類
你亞仔係咪返緊S位?

原帖由 hystericland 於 09-3-1 14:41 發表

保充:樽粉上所寫一日一匙是它們所有天然食品的 Typical 寫法,真正要食多少要問博士,我給仔仔食的是 3 years 大的分量。

原帖由 owl_2046 於 09-3-1 15:00 發表
唔好意思, 我亞仔都係3歲, 想再問多句:
你亞仔係咪一日兩次, 每次2匙?
你亞仔除了食乙醯肉鹼外, 重有冇其他治療?(3T除外)即針灸, 自然療法........之類
你亞仔係咪返緊S位?

...

你亞仔係咪一日兩次, 每次2匙? (yes)
你亞仔除了食乙醯肉鹼外, 重有冇其他治療?(3T除外)即針灸, 自然療法........之類 (No)
你亞仔係咪返緊S位? (Still waiting)

3T 我剩系做職業冶療!
說起職業冶療,好在我朋友是職業冶療師,否則我仔仔現在的境況真不感想像?想起當初,我對自閉症完全不知,當我仔仔18months 大時,母嬰健康院的醫生寫了一封轉介信給我可以到兒童智能中心作檢測,但由她說得太輕鬆,沒說我仔仔可能是自閉,只說他遲了說話;所以我完全沒有理會及在兒童智能中心排期。直到我仔仔快2 years 時,我朋友覺得我仔仔是自閉症,所以帶了 assessment tools 來訪我家為我仔仔做檢測,結論是我仔仔是自閉症。那時我才如夢初醒,急急到兒童智能中心排期,足足遲了五個月 不然現在已入S位了。
另外說到政府提供的職業冶療完成沒有用,我朋友說他們集中訓練大小肌肉,其實對仔仔來說都幾絕望,一個正常的小朋友根本不需訓練,他們自然就會;所以我朋友集中訓練我仔仔的腦部感覺統合,結果真的大小肌肉自動OK。那些自轉,反應過敏慢慢消失,脾氣大大改善。