用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 治療自閉症
樓主: hystericland
go

治療自閉症  

Hi quinawai, ClaraLau, pangmama, sharon26788, Elikinma:

I have PM to you

Hi hystericland,

Thanks a lot.

原帖由 hystericland 於 09-2-24 23:53 發表
Hi quinawai, ClaraLau, pangmama, sharon26788, Elikinma:

原帖由 june1997 於 09-2-24 10:43 發表
Acetyl-Carnitine 說是天然食品, 那Acetyl-L-Carnitine從那些網頁看似是藥, 想知多些, 是否真的一樣, "hystericland" 你問好之後,一定要通知我們呀, thank you.

希望以下能幫妳解答

http://www.youtube.com/watch?v=5ns4rnf0z7w
http://www.youtube.com/watch?v=r_uOv4V5nl0

hystericland,  請問邊度有得賣?

原帖由 hystericland 於 09-2-15 18:18 發表
我兒 3 year + 4 month, 2 year 確定為自閉症, 現在沒有任何言語。最近我和一位有名的藥理 Doctor 指教 , 問有沒有治療自閉症的藥 (我其實 expect 是沒有!), 但他竟說有一天然食品'乙醯肉鹼' 能夠治療。原因是自閉症 ...

Hi hellowinn,

Hi, Hystericland"
請問可否pm我知,確實名稱及在那裡買到呢?thank you

剛剛打左電話去舖頭問個Sales
佢話3歲小朋友可以食, 加落奶都ok, 問我仔係咪過度活躍症, 我話係先閉症傾向, 可以食嗎?
佢叫我詳情最好去舖頭問博士, 可以解答(電話唔得閒聽???) 26/2-9/3回USA.
但我明日都搵速遞買一樽試下
有冇媽咪住果頭可以去問下, 我要返工唔得閒

Hystericland,
那裡買到可否pm我also, thanks a lot.
好多人已問佐你那裡買,我估好多個都試過食,
食成點呀 ? 大家分享吓好嗎.

Actually I have asked Doctor Ku yesterday. He said it can help to build up more connections in brain and the kid has more options to make a decison. Hence they will not be so stubborn. And it CAN cure Autism and can be stopped if the kid is back to normal. He also mentioned that the effect can be noticed after serveral days of intake. I have not asked whether it can mix with milk. As this supplement is quite sour and it may not good to mix with milk. I just mix it with juice.  
However, it's just theory. Let see how's the effect in later.

想問下你孩子吃了Carnitine后有無好似hyperactivity或其他問題?

因為我仔已食左好多其他Supplements年几(我們用了生物治療),佢個人好大脾氣,近來我開始幫佢減Supplements的份糧。

Hi loksanbaby, june1997

I have PM to you!

原帖由 owl_2046 於 09-2-25 15:37 發表
剛剛打左電話去舖頭問個Sales
佢話3歲小朋友可以食, 加落奶都ok, 問我仔係咪過度活躍症, 我話係先閉症傾向, 可以食嗎?
佢叫我詳情最好去舖頭問博士, 可以解答(電話唔得閒聽???) 26/2-9/3回USA.
但我明日都搵速遞買一 ...

其實真的那些 Sales 不會隨便賣天然食品給妳(除非很大路),當我第二次買的時候,她們都不知道那些食品對自閉症有幫助,還叫我再問博士。另外看妳什麼時間去鋪頭,一般來說真的很多人,由于不收費用,所以很多人排隊問博士,沒時間聽電話是正常的。

我都想買,唔該pm資料比我,thanks a lot!

原帖由 hystericland 於 09-2-26 01:43 發表

其實真的那些 Sales 不會隨便賣天然食品給妳(除非很大路),當我第二次買的時候,她們都不知道那些食品對自閉症有幫助,還叫我再問博士。另外看妳什麼時間去鋪頭,一般來說真的很多人,由于不收費用,所以很多人排隊問博士,沒時 ...

hystericland,

Can you PM me as well? Thanks.

hystericland,

Can you PM me as well? Thanks.

原帖由 Elikinma 於 09-2-25 21:30 發表

想問下你孩子吃了Carnitine后有無好似hyperactivity或其他問題?

因為我仔已食左好多其他Supplements年几(我們用了生物治療),佢個人好大脾氣,近來我開始幫佢減Supplements的份糧。 ...

妳仔仔食左 Supplements (生物治療)多年,有沒有什麼地方有明顯改善?

我仔仔開始食
乙醯肉鹼頭三星期,他變得特別活躍,調皮,經常跳跳窄,跳床,跳疏化等,不過不算過份,另外因為多跳彈床可以幫助腦部整合,所以我都不加理會。最近以上問題開始減少,另外情感交流大大收善。他很喝望我們陪他一起玩,喜歡乍嬌等,很難想像這會在自閉症兒童上出現。至於脾氣方面,我就發覺我仔仔都有改善,這可能跟認知增加有關。

Hi singren, Tigermamy, bbwailun,

今天我去了買Carnitine, 會開始試吃。

阿仔食了很多Supplements的確在健康方面有明顯改善。在其他方面也有進步,但因同時有針灸和Trainings,所以不知生物治療是否特別有效。

現開始減Supplements是因為阿仔超hyper和情緒常失控。(當然A仔個個唔同, 未必個個喺甘),其實你兒子首三星期的情況, 對我兒來說已很Mild, 他的感統失調問題, 又點止跳, 俾佢去高台跳水就可以滿足到佢....唉!真喺怪獸

想請問下一日食幾多份量?
我搵速遞去買, 所以問唔到Dr.

原帖由 Elikinma 於 09-2-26 21:17 發表

今天我去了買Carnitine, 會開始試吃。

阿仔食了很多Supplements的確在健康方面有明顯改善。在其他方面也有進步,但因同時有針灸和Trainings,所以不知生物治療是否特別有效。

現開始減Supplements是 ...

原帖由 owl_2046 於 09-2-26 21:42 發表
想請問下一日食幾多份量?
我搵速遞去買, 所以問唔到Dr.

早晚各二平匙(附送的專用匙)