用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 食飯問題.......好勞氣
go

食飯問題.......好勞氣

嚴重偏食, 每次食飯都好勞氣, 最鐘意食通心粉, 湯面.食飯要撈汁/撈湯, 唔肯食玉, 每次我只好在KITCHEN預先撈定D魚&豆腐咁比佢食, 但佢食好多, 可以食物2豌飯, 每次食完飯就問我攞 COOKIE, 百力滋, 餅乾,朱古力,雪糕, 最愛牛油花生醬班戟, 飲奶, 每次佢唔食飯, 我就唔比其他野佢食, 佢可以餓10個小時先肯食飯, 好煩.......(佢2YR +HALF前乜都食, )依家3YR + 8...月大月煩, 有乜野方法可以叫佢食玉呢? 佢暫時都有105CM高, 同埋37-38磅, 我諗健康無問題, 但長此以往唔得,

免治肉都唔食?
我個仔3歲啦, 都係鍾意食"淋"野, 佢其實識"趙"但C都唔肯吞. (蘋果除外)
D肉大舊D就"趙"爛收晒係條脷底, 等到食完餐飲就吐返晒出黎.(絕技)
所以我比免治或極"淋"0既豬or牛比佢食, 都OK.
不過同你亞仔相反, 佢見到湯通粉及湯面就cry, 點都唔食.

原帖由 JUNEYEUNG 於 09-2-15 01:47 發表
嚴重偏食, 每次食飯都好勞氣, 最鐘意食通心粉, 湯面.食飯要撈汁/撈湯, 唔肯食玉, 每次我只好在KITCHEN預先撈定D魚&豆腐咁比佢食, 但佢食好多, 可以食物2豌飯, 每次食完飯就問我攞 COOKIE, 百力滋, 餅乾,朱古力,雪糕, ...

又是0505BB

我個大仔都一樣, 每次食飯都好勞氣 又打又鬧先得,不愛吃肉、菜,只愛吃姑類同魚, 每天佢只吃半碗飯,又停飲奶。 依家3YR + 8...月大,102CM高, 只得31-32磅。

我亞仔仲攪野呀, 一粒之痳咁細嘅玉, 佢都可以吐返出嚟呀(.....) 依家我只可以撈D龍利魚同D冬瓜,旦呀, 著仔呀, 豆腐呀, 呢D野比佢有幾大絕技都吐唔返出嚟啦.....
原帖由 owl_2046 於 09-2-20 14:48 發表
免治肉都唔食?
我個仔3歲啦, 都係鍾意食"淋"野, 佢其實識"趙"但C都唔肯吞. (蘋果除外)
D肉大舊D就"趙"爛收晒係條脷底, 等到食完餐飲就吐返晒出黎.(絕技)
所以我比免治或極"淋"0既豬or牛比佢食, 都OK.
不過同你亞仔相 ...