用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 灣仔嘉諾撒聖芳濟 vs 中環聖心小學
go

灣仔嘉諾撒聖芳濟 vs 中環聖心小學

想問吓兩間小學既特色, 包括教學理念, 課程, 適合那類性小朋友讀etc

以我所知2間都係天主教學校,係中文小學,大家都係女校,都係傳統教學. 啲學生好乖,校風好好. 2間我都有朋友啲女讀緊,但St.Frances係全日制(好似轉左冇幾耐),而聖心係分上下午校,上午係私校而下午係政府支助.  讀St. Frances個果話讀到好辛苦,好多功課做,好谷,讀到CC吓,而另外果個係讀聖心下午校,好輕鬆,好舒服,不過上午校就讀得較辛苦. 我知既係咁多.....

其實我囡囡讀緊聖心幼稚園,因為佢比較好動,好難坐得定(但學習完全無問題),聽朋友講聖心小學d修女好嚴,有d驚阿囡唔適合上聖心小學&發揮唔到佢既性格特質.咁聖芳濟係咪都應該聖心咁嚴? 兩間都係適合較文靜既小朋友? 

原帖由 jjhwong 於 09-2-15 13:43 發表
以我所知2間都係天主教學校,係中文小學,大家都係女校,都係傳統教學. 啲學生好乖,校風好好. 2間我都有朋友啲女讀緊,但St.Frances係全日制(好似轉左冇幾耐),而聖心係分上下午校,上午係私校而下午係政府支助.  讀St. Fr ...

回覆 # 的文章

好想知灣仔嘉諾撒聖芳濟好谷是課程好深還是教得好快呀?
[img] [/img]

我聽我個friend講係教高一班.

原帖由 Cammi 於 09-2-16 12:07 發表
好想知灣仔嘉諾撒聖芳濟好谷是課程好深還是教得好快呀?

我覺得修女都係適合較文靜的小朋友. 因為我女女都好活潑但係入左修女學校,真係吾係好甲佢,不過冇計,佢已經讀緊3年級了.

原帖由 薳然媽媽 於 09-2-15 23:51 發表
其實我囡囡讀緊聖心幼稚園,因為佢比較好動,好難坐得定(但學習完全無問題),聽朋友講聖心小學d修女好嚴,有d驚阿囡唔適合上聖心小學&發揮唔到佢既性格特質.咁聖芳濟係咪都應該聖心咁嚴? 兩間都係適合較文靜既小朋友? 

...

thanks for sharing. 咁您囡囡有無好辛苦, 都仲鐘意返學 ?
c啦,我地都要好好諗係咪比佢上小學.

原帖由 jjhwong 於 09-2-20 16:12 發表
我覺得修女都係適合較文靜的小朋友. 因為我女女都好活潑但係入左修女學校,真係吾係好甲佢,不過冇計,佢已經讀緊3年級了.

原帖由 薳然媽媽 於 09-2-15 23:51 發表
聽朋友講聖心小學d修女好嚴,有d驚阿囡唔適合上聖心小學&發揮唔到佢既性格特質

...

Both sister wong and sister fung are very nice, never heard my daughter complaining about them.  The teachers are nice, too.  i don't regard SH as a strict school.

On the contrary, teachers at Victoria kinder were much stricter than those at SH PM primary school.

There were occasions that my daughter didn't want to go to her kinder, but she always enjoy her primary school life.

我係St. Francis既畢業生(P1-F7)。

St. Francis' 同Sacred Heart都係嘉諾撒會辦既學校,理念基本上一樣。而校長(修女)其實係輪住去唔同學校做,好似我以前既中學校長,就去左Sacred Heart做,跟住再派去St. Mary。

課程既野,我就答唔到喇,今時唔同往日喇。以前我既小學年代仲深呀,深到嚇死人。

如果要比較,St. Francis'係較低調D既學校。 

醒目開學勳章

I think this is a good point, and I totally agree.  It's the school style.

原帖由 Teresa 於 09-2-26 00:38 發表
如果要比較,St. Francis'係較低調D既學校。 

My girl was accepted by both schools before.  
I chose SH pm for her as I like half day school better and it seems that SH pm is more active.  And it turns out that my girl's schoolmates are indeed very very active.  They participate in many extra curricular activities.  Half day school makes it possible for the students to cultivate more interests.  

The school also provides a wide range of activities for the students to join.
http://www.shcs.edu.hk/extraactivities/main.htm

我個女小二都可以參加到廣州兩日一夜嘅舞蹈交流,好啱我個女嘅好動性格。