用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 換琴老師的煩惱
樓主: bkmummy
go

換琴老師的煩惱

其實我講囡囡果d問題, 究竟都係練多d就得? (但佢已經好比心機練, 有時見佢會練到忟憎, 覺得自己練極都練唔倒) 還是有d方法可以改善呢? 我自己又唔識幫唔倒佢

原帖由 gershwin 於 09-2-15 14:18 發表
搞到好似幾失控咁誇張?老實講,我都係一個會鬧學生既老師, 不過就睇下佢地既年齡同佢地彈琴既情況,4,5歲既學生我唔會鬧,我只要扮唔開心佢地就會明白,如果D學生超級懶又天份唔高,或者講左N次都錯,我發火機會就較大。不過 ...

請問你囡囡平均練琴練多久? 現在是 Grade 幾?

原帖由 gershwin 於 09-2-15 14:56 發表
Lee D老師先有經驗,好!

My son's piano teacher is very good ar..
If you want the information, pm me la.

Maggie

why don't you just try with new teacher? if new one is good, then quit the current one.

我自己的經驗就是初學時,阿仔練琴時好多時唔記得,我又唔識教佢,所以攪到佢無心機練。上左幾堂之後,我叫老師唔好急,最緊要教識佢點彈佢至可以練到琴。老師知道我唔急之後,真是教慢了許多,結果阿仔越彈越喜歡,雖然還未考過試(老師上一堂剛告訴我,她會幫阿仔報考今年9月份的三級試),但是他現在自己看譜練琴已經無問題。所以,我覺得你應該認真一點告訴老師的的想法。

不過, 如果小朋友已經很勤力練琴(這個很重要,如果不經常練琴的話,不如唔好學),只是未能掌握得好就給老師大罵,這樣沒有方法,又沒有愛心的老師,我晨早就轉了!

原帖由 lillymarie 於 09-2-14 23:29 發表

其實, 我啱啱幫阿仔轉咗老師. 同舊老師講唔學後, 自己都唔開心咗一晚. 因為我地跟咗佢2-3年了
我本身跟呢位老師學琴, 就覺得同佢好夾, 佢明白我的問題, 又俾到有用的方法幫我.
但阿仔跟佢學呢, 我就總係覺得佢唔係 ...

Dear Torontolim
pls. pm the info of your piano teacher. THX.

原帖由 Torontolim 於 09-2-24 16:29 發表

My son's piano teacher is very good ar..
If you want the information, pm me la.

Maggie