用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷制 3 年/ 4年?
go

學卷制 3 年/ 4年?

有問題!!

1. 我女現讀 A 校的 K1, 已申請(用梗)學卷, 但 09年 9月打算轉去 B校再讀 K1, 有D咩手續?

2. 學卷制是否 最多三年? 咁我是否到阿女 K3 時要自己 full pay 學費 (因是第4年幼稚園)?

Each child is provided with a maximum of three years' of fee subsidy under the Voucher Scheme.

Ref: http://www.sfaa.gov.hk/eng/schemes/pevs.htm

原帖由 hiragana 於 09-2-13 17:44 發表
有問題!!

1. 我女現讀 A 校的 K1, 已申請(用梗)學卷, 但 09年 9月打算轉去 B校再讀 K1, 有D咩手續?

2. 學卷制是否 最多三年? 咁我是否到阿女 K3 時要自己 full pay 學費 (因是第4年幼稚園)?

...

Do you mean you girl will repeat K1 in another school?

原帖由 hiragana 於 09-2-13 17:44 發表
有問題!!

...

Hi!hiragana,我的囡囡也和你一樣情况,我打去問過發言人,佢話暫無人試過申請第四年,所以佢地都唔知道批唔批,不過可以試吓申請,因為條款喺寫住:一般為期三年。remember:喺一般, 所以我認住try吓。

Also from http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pevs.htm:

乙. 「資格證明書」須知
1.2證明書的有效期是根據申請學童在2009/10學年入讀的幼稚園班級決定,一般為一至三年

1.3學童最多只可獲三年的學券資助

原帖由 queenie17 於 09-2-14 23:25 發表
Hi!hiragana,我的囡囡也和你一樣情况,我打去問過發言人,佢話暫無人試過申請第四年,所以佢地都唔知道批唔批,不過可以試吓申請,因為條款喺寫住:一般為期三年。remember:喺一般, 所以我認住try吓。 ...

原帖由 sallyfung001 於 09-2-14 20:19 發表
Do you mean you girl will repeat K1 in another school?

Yes.  阿女係細女 , 想畀佢repeat

原帖由 queenie17 於 09-2-14 23:25 發表
Hi!hiragana,我的囡囡也和你一樣情况,我打去問過發言人,佢話暫無人試過申請第四年,所以佢地都唔知道批唔批,不過可以試吓申請,因為條款喺寫住:一般為期三年。remember:喺一般, 所以我認住try吓。 ...

咁你幾時會試?

原帖由 mansumbb 於 09-2-15 06:51 發表
Also from http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pevs.htm:

乙. 「資格證明書」須知
1.2證明書的有效期是根據申請學童在2009/10學年入讀的幼稚園班級決定,一般為一至三年。
1.3學童最多只可獲三年的學券資助。

...

too bad,  但如果小學留班, 佢地都可讀到中三,
所以我先諗幼稚園會吾會都係咁......

醒目開學勳章

上個月我曾經試過打電話去學生資助辦事處(電話 : 2154 2130) 問, 佢話如果小朋友有醫生證明有特殊學習困難才有得申請(但都係未知批唔批), 如果凈係repeat是無得延長學卷的.

希望以上資料幫到大家啦!