用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學中樂一問
go

學中樂一問

如果男孩子學中樂學揚琴、笛子、
二胡還是柳葉琴好D?要揀容易
學的。

笛子啦!  有型,又易上手。 平至幾十蚊,貴都系幾百蚊乍!

原帖由 elisa 於 09-2-13 14:01 發表
學的。

你仔仔喜歡邊樣先最重要,先會有恆心。

小朋友幾大, 有沒有學其他樂器??有以下提議:

如果比較大,又沒有學過吹管樂我會選笛子,因為比較容易上手和比較大學有足夠氣足.
如比較細又沒有學過小提琴我會選二胡/柳葉琴, 因細學會比較好,手指要下苦工才有成績
揚琴2-3年級學都可以,只是琴比較大,而且又要tune琴,其它樂器只是tune幾條弦,楊琴要個個音tune.

只是個人議見

Fungying

原帖由 elisa 於 09-2-13 14:01 發表
學的。

原帖由 fungying 於 09-2-13 17:13 發表
小朋友幾大, 有沒有學其他樂器??有以下提議:

如果比較大,又沒有學過吹管樂我會選笛子,因為比較容易上手和比較大學有足夠氣足.
如比較細又沒有學過小提琴我會選二胡/柳葉琴, 因細學會比較好,手指要下苦工才有成績
揚 ...

我嗰仔十歲,BB型,只學了兩年鋼琴,
姐姐我想比佢學古箏(約十二歲),兩個
沒有學過其它樂器,請各位比D意見學
甚麼樂器?

話說回來,如果他的牙齒不齊,就唔好選笛子。手指弱的,就不適合拉二胡。至於柳琴,因曲目少,學落去唔多過癮。