用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 郎誦比賽,有冇人試過自己教?
go

郎誦比賽,有冇人試過自己教?

如題,有冇人係自己教,又取得好成績?
有冇d教学重點可分享?
thx!

原帖由 cocochiu 於 09-2-12 19:59 發表
有冇d教学重點可分享?
thx!

小女和小兒的普通話朗誦比賽學校老師有利用小息時間幫忙訓練,但老師實在太忙......所以大多數自己訓練.每次只差一/二分就可以拿獎,有點無奈!! 其實拿獎有時需要靠運氣,有時評判要求音準,有時要求有感情和動作,有時要求.....

My daughter joined the English solo (P4) this year.

I won't say the result was excellent but I'm happy for her to achieve 80 (1st prize was 86) and she practised at home for a few times only.  Pay attention to pronunciation, intonation, speed and volumn.

原帖由 cocochiu 於 09-2-12 19:59 發表
有冇d教学重點可分享?
thx!

我都係自己教, 囡囡讀小一, 今年參加校際一,二年級組英詩朗誦比賽取得亞軍, 不過我囡囡K1已經參加, 今年係第四年上台比賽, 所以表現得好淡定! 我o既心得係參加多d比賽, 吸取多d上台經驗, 等佢練得大膽d, 到時就唔會怯場!

有冇d教学重點可分享?
thx!

可否告知除校際, 有何ENG朗誦比賽K1 (3歲) 小朋友可參加?

我囡囡上年 K1, 我都係自己教, 最重要係選誦材, 一定要簡單同容易表達, 最好每一句都可以用手勢來表達到內容, 讀字要清楚, 大聲, 最好有高低音, 節奏不要太快. 囡囡在英詩獨誦攞到優異, 到北京比賽攞到銅奬...

醒目開學勳章 王國長老

我都係自己train, 一般都有83, 84左右or以上, 雖然未必係3甲都唔失禮(通常第4, 好多同分果d呢 )

我女都係去左好多年了, 發音準備固然係基本要求, 跟住係投入程度, 小朋友係咪了解首詩意境, 係開心既詩? 欣賞風景既詩? 好有趣既詩? 好偉大既詩? 年紀越細, 越有條件扮可愛, 高年班就唔好咁大動作了
適當既動作係可以的, 聲線要夠響同配合主題, "平靜極了"把聲當然要平靜, "偉大的祖國"把聲緊係要激昂d, 除此之外, 面部表情其實係致勝關鍵(可惜, 迫唔黎, 成日提住我個女要誇張佢就係唔夠), 如果參賽者連面部表情都可以配合埋(當然係適當既表情啦), 分數一定唔會低

I want to know too!

原帖由 wh0709 於 10-9-29 04:34 發表
可否告知除校際, 有何ENG朗誦比賽K1 (3歲) 小朋友可參加?

我今年第一年自己報, 自己教, 讀英詩 + 朗讀英語故事, 好彩, 我在網上 download 好多示範例子CD, 否則, 老鼠拉龜。

又好彩, 我個囡表演慾強唔怕羞, 第一次參加, 我志在取80分合格便算。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-20 19:40 發表
我都係自己train, 一般都有83, 84左右or以上, 雖然未必係3甲都唔失禮(通常第4, 好多同分果d呢 )

我女都係去左好多年了, 發音準備固然係基本要求, 跟住係投入程度, 小朋友係咪了解首詩意境, 係開心既詩? 欣 ...

Charlott_mom,
我係豬多金, 0404媽咪, 記5記得
今年我第一次同個仔報咗校際朗誦節, 冇諗住攞獎, 只求經驗, 有冇多d經驗可以share下

原帖由 Yanamami 於 09-2-27 14:31 發表
My daughter joined the English solo (P4) this year.

I won't say the result was excellent but I'm happy for her to achieve 80 (1st prize was 86) and she practised at home for a few times only.  Pay at ...

But how to handle "ay attention to pronunciation, intonation, speed and volumn..."

Can you share more about it pls?

朗誦節既細節有冇WEBSITE可以睇下?TKS