用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好混亂~
go

好混亂~ [複製鏈接]

各位媽媽好﹐

我自己細個就去左外國讀書﹐所以唔係好清楚香港學校D派位﹐報讀既野。我嘗試上網查下D資料﹐愈睇發覺愈多野﹐愈睇得多愈混亂。有好多問題想問﹕

1. 究竟 N1 N2 N3 K1 K2 K3 有咩分別﹖咩年紀入邊級﹖
2. 有D小一係咪唔會‘自動派位’而係一定要考入去架﹖
3. 幼稚園會唔會睇BB有無讀playgroup而影響拒收唔收架﹖
4. BB應該幾多去playgroup?? 我見有D playgroup 15個月先收﹐有D竟然係8個月。
5. BB 08年9月出世﹐應該幾時報學校呢﹖

我BB現在只係4個月大﹐但同齡有D媽媽竟然話要報學校了﹐真係甘誇張嗎﹖聽落好驚。再加上呢2年好多BB。到適齡入學時可能真係會爭崩頭~好擔心呢~
Thanks!!!!!!!!!!!!! x 1000000 我頭都大~~~
   0    0    0    0

Q1/Q2/Q5, 可以參考置頂的其中一個 topic (常見問題)
Q2 亦可以去小一選校/小學雜談到睇下.
Q3: 應該唔會.
Q4: 個個 Playgroup 都唔同. 無法律規限佢地點做.
至於現在就報? 係呀, 有 d 係先到先得, 所以要早報架, 詳請請參考 置頂的其中一個 topic (常見問題)

Hi Himmi,

1. 究竟 N1 N2 N3 K1 K2 K3 有咩分別﹖咩年紀入邊級﹖
幼兒學校入學年齢 - N1 = 2-3 歲, N2 = 3-4 歲, N3 = 4-5 歲, N4 = 5-6 歲
幼稚園入學年齢 - K1 = 3-4 歲, K2 = 4-5 歲, K3 = 5-6 歲

2. 有D小一係咪唔會‘自動派位’而係一定要考入去架﹖
官立、津貼 跟政府派位
直資、私立 自己報考

3. 幼稚園會唔會睇BB有無讀playgroup而影響拒收唔收架﹖
一般唔會睇,但小朋友上過 PG 可能學多咗野 & 冇咁怕陌生,所以面試表現會好 d d

4. BB應該幾多去playgroup?? 我見有D playgroup 15個月先收﹐有D竟然係8個月。
好個人 - 父母時間許可咪一齊玩吓開心當親子囉!我個人覺得一歲多開始玩吓 PG 都好嘅(每週一次),尤其好動的早 d 上可能會開心 d !

5. BB 08年9月出世﹐應該幾時報學校呢﹖
每間學校不同,要向心儀學校查詢,但大致可參考如下:
幼兒學校:
1/ 有 d 一出生有出世紙便可申請,如救世軍、某些私立學校
2/ 大部份非牟利幼兒學校,十二或十八個月大可入表申請

幼稚園:
入學年度開學的一年前

你BB 08年9月出世:
幼兒園 - 可於今年 2009 年9-10月報 2010年9月開課之 N1班 即 2 歲以上班 ,
幼稚園 -  可於下年 2010 年6-10月報 2011年9月開課之 K1班 即 2歲8個月大以上班。

Hope can help u!!

原帖由 Himmi 於 09-2-12 18:50 發表
各位媽媽好﹐

我自己細個就去左外國讀書﹐所以唔係好清楚香港學校D派位﹐報讀既野。我嘗試上網查下D資料﹐愈睇發覺愈多野﹐愈睇得多愈混亂。有好多問題想問﹕

2. 有D小一係 ...

我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)
‹ 上一主題|下一主題