用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳們會考慮轉校嗎?
樓主: lulu1312
go

妳們會考慮轉校嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Quoted " 讀書求知識, 不是求開心 "

Totally Agree!  

原帖由 chumamma 於 09-2-13 23:04 發表
Agree 轉校。

小朋友十個都不想轉校, 但你應告訴他後果。我覺得小一至小五都可以隨時轉校, 小朋友好快適應, 不是一件難事。讀書求知識, 不是求開心,

我以前好似你咁, 話買深既課外練習俾佢做, 但原來裙帶關係好重 ...

原帖由 chumamma 於 09-2-16 23:43 發表
非常有同感。

我區是將軍澳, 18區最差是屯門+將軍澳區小學, 且我區得一間英中, 仲係全港排名5X, 我區無間好中學, 所以有心栽培小朋友的一早K1便跨區走人。終於明白呢批家長的苦心, 點解咁細個人仔要佢坐校車跨區讀  ...

將軍澳區的小學頭五名的校學都很好的,
但中學只有二三間叫好一點,
很多家長都會在升中時跨區報中學

醒目開學勳章

十分認同~
讀書求知識, 不是求開心

原帖由 chumamma 於 09-2-13 23:04 發表
Agree 轉校。

小朋友十個都不想轉校, 但你應告訴他後果。我覺得小一至小五都可以隨時轉校, 小朋友好快適應, 不是一件難事。讀書求知識, 不是求開心,

我以前好似你咁, 話買深既課外練習俾佢做, 但原來裙帶關係好重 ...

You can observe the school result at P.3. If still not satisfactory, you have to consider whether this school is suitable for him. Apart from building up the knowledge, building up the confidence is also very important.

原帖由 MARCOCHU 於 09-2-16 17:29 發表
我剛和你地相反, 一開始就傳統小學,學D野好深,亞仔跟得好辛苦,考試由尾數上,現在他P.3,但依間學校升中派位有90%可入Band 1 中學,那我應否和他轉校? 請各位給我意見 ! ...

原帖由 MARCOCHU 於 09-2-16 17:29 發表
我剛和你地相反, 一開始就傳統小學,學D野好深,亞仔跟得好辛苦,考試由尾數上,現在他P.3,但依間學校升中派位有90%可入Band 1 中學,那我應否和他轉校? 請各位給我意見 ! ...

MARCOCHU,

我細仔也是讀傳統小學, 是有85-90%升回直屬中學, 小1-3成績也可以接受. 上了小4後, 課程突然加深, 成績一落千丈, 升中派位也只派往BAND2尾中中. 大失望!!

如果小3已是考由尾數上, 真的要考慮一下轉一間程度較淺的小學繼續努力, 爭回自信心, 不竟自信心是推動學習的要素之一.

純是個人意見, 可以參考, 因我覺得我自已處理得唔好, 有些害了細仔的前途

照計直升機會咁高,佢成績真係跌左,真係幾吾開心架.但如果佢真係轉到淺D既學校而可以係頭十名,咁就有機會去BAND 1.因為淺既學校BAND 1位好少,我有個親戚,佢既小朋友成績幾好架,平均分有成九十幾.以為BAND 1一定得啦.點知去左1間好差既學校.因為呢間學校跟本吾夠BAND 1位.
如果係呢D學校,成績中間既好可能已經派去BAND 3學校啦.因為BAND 2既學校一早俾D好學校既成績中下既學生...吾知我講得對嗎?因為派位既野..有好多因素係已經安排左架啦...

原帖由 0809GO 於 09-2-17 11:30 發表

MARCOCHU,

我細仔也是讀傳統小學, 是有85-90%升回直屬中學, 小1-3成績也可以接受. 上了小4後, 課程突然加深, 成績一落千丈, 升中派位也只派往BAND2尾中中. 大失望!!

如果小3已是考由尾數上, 真的要考慮一下轉一 ...

原帖由 chumamma 於 09-2-16 23:43 發表
非常有同感。

我區是將軍澳, 18區最差是屯門+將軍澳區小學, 且我區得一間英中, 仲係全港排名5X, 我區無間好中學, 所以有心栽培小朋友的一早K1便跨區走人。終於明白呢批家長的苦心, 點解咁細個人仔要佢坐校車跨區讀  ...

你個親戚話, 如果 keep 住考頭 30名, 屬於 brand one 生, 就可以跨區考到好中學,  佢唔係發緊夢,要看是什麼小學,我囝囝現在PLK 馮睛紀念小學,入到A班,便一定可以跨區。

原帖由 ydoris 於 09-2-17 12:18 發表
照計直升機會咁高,佢成績真係跌左,真係幾吾開心架.但如果佢真係轉到淺D既學校而可以係頭十名,咁就有機會去BAND 1.因為淺既學校BAND 1位好少,我有個親戚,佢既小朋友成績幾好架,平均分有成九十幾.以為BAND 1一定得啦. ...

ydoris,

妳所說的也有道理, 但如果小朋友真的讀得辛苦, 便可作出調整, 如小朋友有信心繼續捱下去, 當然最好, 但要有進步才行, 否則甚麼自信心都給壓下去了.
我的細仔也不願意轉校, 因同學們都是從幼稚園開始一起讀書, 不大捨得, 加上又找不到學位, 沒辦法, 唯有繼續捱, 捱過也是好事, 因英文底子不太差, 上中一也應付自如(因為是 中中, 如英中, 可能追得好辛苦或追不 上 ).

但總的來說, 都是覺得自己沒有詳細考慮細仔的能力, 所以
弄至這結果, 現在他在中中讀得比較有信心, 找回不小自信.
但程度方面當然會是較低, 唯有再同佢一起努力, 加強自己實力啦

yes, Do you have 叩門信? pls pm to me. Thank you very much.

ydoris, 0809GO, 馬媽媽,

多謝你們給我的寶貴意見 !

其實我覺得要睇小朋友既本質和大人可以提供既backup囉. 如果放佢係深程度既學校, 家長相對放既時間一定多D.

我個囡P.3轉左校, 比以前間學校深一級, 仲要重讀P.3. 起初她真的不習慣, 同埋覺得有點吃力和不開心(因為要重讀嘛). 但要同佢解釋, 不是因為佢差, 而是這間學校教深人一級, 即係話你插P.4, 人地已經是讀P.5既野. 咁P.4既書其實你未讀囉. 咁佢就好D, 不過都要成幾個月先接受到. 其間她很介意人地問佢讀幾多年級. 但現在佢好似無野咁. 人地問佢, 佢會照答返P.3囉. 見她好像OK喎! 我本身是全職家庭主婦, 所以可以留意佢多些. 因為剛轉校既時候, 我不是擔心她成績, 而是驚佢同其他同學玩唔埋. 好彩...她很快結識到全班同學. 而岩岩呢次成績都幾好. 仲好過以前學校好多, 令佢有返自信. 覺得原來自己都唔係咁差喎! 感到自己係讀到的.

所以轉校與否, 要睇好多方面. 而家長都要有心理準備會有一個過渡期. 一定要與小朋友一起面對.
‹ 上一主題|下一主題