用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求教, 中學如何學好中文!
樓主: xmanman
go

求教, 中學如何學好中文! [複製鏈接]

LV77

www.greenfieldhk.com

ALAL,

A thousand thanks

原帖由 ALAL 於 09-2-16 14:31 發表
LV77

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 eviepa 於 09-2-13 23:24 發表

ZZdaphne,

要中文好,1至6都不重要。最重要的是大量閱讀自己喜愛的讀物。如果喜歡魯迅,朱自清,冰心的話,這當然是好選擇。但我懷疑有多少人對這些有興趣。如果不喜歡,覺得閱讀這些名家作品是苦差,那麼,對中文的進益會比 ...

要阿女自動自覺睇呢類書真係幾難,
佢都會自己揀''中二丁班'' ''我不是黑羊''呢類睇,
純粹作消閒性質,或對品格思考有裨益,
但對考試卻沒有即時效應。
畢竟要面對現實,考試升班.....

原帖由 davidmimi 於 09-2-14 08:05 發表
"學好中文"與"中文測驗考高分"....是兩樣野的,雖然是有關鏈!!

用閱讀來"學好中文",從而令"中文測驗考高分",這個是最完美的方法,但對我這類"急功近利型"家長,就略嫌練功時間長,成效慢!!

女兒每天放學後,做完功課,餘下溫習的時間不足2hr,而這2hr要分配給多個科目,而閱讀動輒數小時,就算女兒有閱讀興趣(現實是無的),亦不能分配太多時間給閱讀.

所以"急功近利型",買番本練習和她研究研究。
當然亦會鼓勵佢閱讀自己有興趣的書,(我女間歇性都會有些少的)。
"學好中文"與"中文測驗考高分"....真是兩件事!!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ALAL 於 09-2-14 19:14 發表
"學好中文"與"中文測驗考高分"....是兩樣野的 -a tragedy of our education .

又唔需要咁悲觀的,
中一生只要指點小小迷津,(考試技巧)
合格多小小都應該唔難嘅。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 stevema 於 09-2-15 22:31 發表
想要中文好,请多背诵文言文,读白话范文,著名作家的文字,作用不大。其实写中文好的人,都有深厚的文言文基础,写白话无难度。古文的词汇丰富,文字精炼,变化多端,是精华所在。不过到时家长又投诉填鸭式教育啦! ...

我女的學校都有叫背誦文言文,
叫做種下種子,
希望第日有收成啦。

原帖由 LV77 於 09-2-14 15:18 發表
我仔仔小三,科科都唔錯,唯獨中文科就..
想請教你意見,佢都喜歡閱讀 (當然係小字多圖果種 )
我希望培養佢甚至愛上閱讀,我都任佢自己揀書:)
但實際對佢中文科真係沒有幫助,尤其是作文
但閱讀理解就唔算太差

我想問下用你講既以下方法,可唔可以套用"作文"方面
即是買D作文範本, 俾題目佢作,之後同佢一齊參巧
答案(即是人地既作文), 再加以研究改進
又或有無其他意見呢

一般考試作文的評分標準為"倒扣法",即預設有100分,有錯漏就減落去,而評分普遍分為內容,用詞,結構,標點,錯字(每間學校會有些分別)

考試作文唔係要作篇好文,而係作篇唔會俾人扣分的文,對應上列扣分類別,有以下對策:

內容...切忌離題,要每段都同題目有關.
用詞...用多些四字詞...當然係適當位啦.
結構...一定要分段,長文起碼3段添.
標點,錯字...唔肯定的字勿用.

下列有個關於作文的連結,講得唔錯,不妨看看..
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006101700709

Dear Littleyan,

我曾到商務查看,但太多種類,不知如何選購.故請建議它們的書名,作者和出版社.又想請問當參考書買回家後,有什麼方法可以協助孩子閱讀它們呢?因為文言文對他來說太陌生了!

另外我也想問有沒有一些補充練習或閱讀理解(初中的)是有關文言文的,請介紹一下.

其他家長也可以給些建議,

萬分感激!.

davidmimi,

非常多謝你的回覆及資料,非常有用
我會細嚼內文,看看如下能令作文取得高分

原帖由 davidmimi 於 09-2-16 17:09 發表

一般考試作文的評分標準為"倒扣法",即預設有100分,有錯漏就減落去,而評分普遍分為內容,用詞,結構,標點,錯字(每間學校會有些分別)

考試作文唔係要作篇好文,而係作篇唔會俾人扣分的文,對應上列扣分類別,有以下對策: ...

ALAL,
我入過呢個網看過,但想看看書內容是否適合,
才決定是否買:) 請問是否一般書局沒有
"青田書"出售而一定要上網訂購呢
請問除上網外,知否哪裏有得出售 謝謝

原帖由 ALAL 於 09-2-16 14:31 發表
LV77

LV77,

If you have time, better go to their Greenfield showroom in Cheung Sha Wan - 'the Rainbow series' Chinese books. Maybe public library will have their books, but not sure. Mind you the cover is not attractive. The content is OK - has different kinds of short stories.

I  taught my son to differentiate between composition for exam and composition for homework. However, it is difficult for a kid to understand !!

My thought is too perssimistic, I know. But for a p4 boy with low mark, this is unavoidable!

'兩校半百學生 愛民毆鬥
屋平台開戰 網上片段惹哄動

【明報專訊】何文田愛民昨發生一宗如電影場面的群毆案,主角是約50名初中生,參與群毆者至少來自兩間九...'

我有兩個仔, 一個讀中四, 一個讀小四.

讀中四個仔:
1. 小學時已迫佢睇書, 閱讀量不算多, 但都算係有睇課
    外書的習慣. (當時只係習慣, 並不是興趣).
    而學校中文科沒有教科書, 用圖書作教學資料.
    當然有背大量的成語, 唐詩等.
2. 初中時, 名作家(如 : 朱自清, 魯迅, 白居易, ...) 亦有
    閱讀,  但真正令佢感興趣, 會主動追故事的係一些青
    少年的小說, 如君比作的書.
3. 成績 (小兒讀中文中學):
    中二 : 中文 : 全級第四,    英文 : 全級第一,
    中三  : 中文 : 全級十六,    英文 :  全級第一,
    中四 : 中文 : 未派正績表, 但總分只有五十幾分,
                        佢話應該考三十以外.
4. 佢話自己的弱點係'文言文', 有三分一的閱讀理解
    係文言文體裁, 有同學問過老師如何可以學好'文
    言文', 老師叫佢地每天做三份"文言文'的閱讀理解,
    三個月後會有成效. 佢話無可能, 因為有其他科的
    功課要兼顧, 且不斷的小測, 根本沒時間, (我覺得
    重點係無興趣)

5. 叫佢去找名師補習, 佢話自己會handle.  說多兩句,
    佢話我煩.

6.  有同學話佢 : "你科科勁, 但驚唔驚中文會考得個
     "D", 我提醒佢, 如果會考取不到"C grade", 到中
     六會追得好辛苦.  其實我都好擔心佢高考會死係
     中文上.  

讀小四個仔:
1. 英文次次有九十幾分,  但中文成績好似過山車,
    有時六十幾, 有時八十幾.
    (其實佢都睇好多書, 如 : 西遊記, 三國演義,
      封神榜......., 都算係有興趣, 不過唔會主動
      找圖書看, )
2. 問過老師, 佢話想成績好, 最有效的方法係多做
    坊間的習作, 睇課外書的成效好慢, 亦學唔到答題
    技巧, 好難取分.
3. 有朋友做小學中文教師, 佢話想最高分, 最好多做
    習作, 有時見某些學生成績好, 想俾多D課外功課佢
    地做. 學生會話 : "唔好啦, 媽咪日日都要我做好
    多啦." , 所以成績好的學生, 大多做好多習作. 佢叫
    我將睇圖書的時間放在做習作上, 成績會見效好多.

"中文好", 同"考試拿高分", ------對小學生而言, 真係
兩件事,  但如果小學最得高分, 其實中文底唔係好, 上到中學就會追得好辛苦.

I thought some teachers could teach students  anlysise reading materials and books, so students could apply in writing and exam. But I did not come across any, nor does my son.

很多家長講"文言文"係弱項.....其實有冇想過"放棄"呢??(考試溫習期)

分享女兒升中時的考試攻略,她小學時最弱時普通話,升中呈分試比率如下:

中,英,數 x 9 , 常識 x 6 , 普通話 x 1

計過普通話得9分,中英數才1分,所以考試溫習期,我係放棄溫習普通話的,一來分值低,二來因女兒普通話底子差,溫習時仲是事倍功半.

而"取捨"亦可以用於科目內的某個項目,例如中文科的"文言文",一般中學的中文科都考幾份卷(語文,作文,聆聽),總分約200-300分,其實"文言文"的比重最多是20-30分,即使該分盡失,也不應是拖低中文科分數的主因,唯一解釋,就是因為自覺"文言文"差,考試溫習時主力溫習"文言文",而忽略其他可取高分的強項(作文,閱讀理解等).

註:我不是叫人放棄讀"文言文",而係建議應閒時惡補弱項(eg.文言文),而不要在考試溫習期鑽牛角尖.

囝囝喜歡閱讀, 而且都有閱讀的習慣, 他對理解比較容易, 不過他不喜歡寫字及無創作幻想,  作文是他的弱點!  而自己及老公都是有這問題, 所以都不知如何幫助他!!

原帖由 eviepa 於 09-2-13 23:24 發表

ZZdaphne,

要中文好,1至6都不重要。最重要的是大量閱讀自己喜愛的讀物。如果喜歡魯迅,朱自清,冰心的話,這當然是好選擇。但我懷疑有多少人對這些有興趣。如果不喜歡,覺得閱讀這些名家作品是苦差,那麼,對中文的進益會比 ... [/quote]

Xmanman,

真係對唔住,掛住慶祝情人節,
回到家裏又忘記了.  我已提醒
自己今天回家上網把書名給你.

my son's school does not count putonghua in p5 and 6, so logically I give up this subject.

Dear Parents,

我想問有沒有一些補充練習或閱讀理解(初中的)是有關文言文的,請介紹一下.

Dear davidmimi / ALAL / tracyleung,

非常多謝你地給予的意見,很實用
我會針對囝囝弱項,從中再多以教導:
謝謝

原帖由 davidmimi 於 09-2-17 12:56 發表
很多家長講"文言文"係弱項.....其實有冇想過"放棄"呢??(考試溫習期)

分享女兒升中時的考試攻略,她小學時最弱時普通話,升中呈分試比率如下:

計過普通話得9分,中英數才1分,所 ...

原帖由 davidmimi 於 09-2-17 12:56 發表

計過普通話得9分,中英數才1分,所 ...

Hi davidmimi,

如果單從考試攻略的角度著眼,相信好多家長都會同意此策略,因為考試時間分妙都好重要,但以長遠計其與偏科類同,始終吃虧些,現時的問題係現代的學生對於文言文的文體,意思完全感覺悶及提不起興趣,要他們多看一些之乎者也是十分困難的事情,四書五經是什麼相信時下青少年知道的百中無一.

我知道學好文言文並不等於是學好中文的關健,但從古至今文言文一直是中文的精華,現時的學生卻認為老土,不知是時代進步,還是吾等落後.

原帖由 naffan 於 09-2-17 20:23 發表
Dear Parents,

我想問有沒有一些補充練習或閱讀理解(初中的)是有關文言文的,請介紹一下.

商務書局大減價,  今天到其尖沙咀店, 看到以下有關文言文書冊, 內容實用, 中學任何級參考或練習適用:-
- 中學語文增值系列-文言語譯/朱業顯著/三聯書店
- 匯知會考中國語文系列-文言文精讀手冊/ 張念嚴著/匯知教育

另一本是中文科練習:-
- 初中能力導向語文練習/啓思出版

我覺香港中學生, 閱讀量或足夠, 書寫實在不足.  每天寫下日記或記事雜感, 或每週作文一篇, 長短不俱, 有父母改正更好, 持之以恆, 中文實有進步.
‹ 上一主題|下一主題