用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幫幫手.....
go

幫幫手.....

各位:
小兒今年中四學業成績總算OK,但英文聆聽和會話都很差,請問有無好方法,因本人學識唔好唔知點幫佢所以好頭痛.....
我有想過這幾個方法唔知得唔得比啲意見感激萬分
1. 買CD聽
2. 看英文台新文報導
3. 英國文X協會(好貴)

hinhinseto,

no. 2

我唔知道你個仔英文程度去到邊, 但我估以上方法係最有效同慳錢. 但如果你個仔可以聽得明英文台的新聞報導, 佢的英文算係好嫁. 但假如佢聽唔明, 你可以叫佢先睇咗中文台, 心中有概念大約係什麼內容會好D, 較容易掌握以英語表達事情的方法, 否則只係浪費時間. 但要記住, 提升語文能力(不論中英文)都需要有耐性, 恆心同毅力, 成果不可能係三兩個月內出現.

努力從旁鼓勵佢啦!

原帖由 hinhinseto 於 09-2-12 11:26 發表
各位:
小兒今年中四學業成績總算OK,但英文聆聽和會話都很差,請問有無好方法,因本人學識唔好唔知點幫佢所以好頭痛.....
1. 買CD聽
2. 看英文台新文報導
3. 英國文X協會(好 ...

回覆 # 的文章

估唔到咁多人幫我個仔仔,在此向大家講聲多謝

原帖由 hinhinseto 於 09-2-12 11:26 發表
各位:
1. 買CD聽
2. 看英文台新文報導
3. 英國文X協會(好 ...

英語聆聽及會話必須涉及互動溝通才好,任何單向性的學習,例如看英文新文或聽帶都不太好,除非你個仔是很主動及自律。英國文化協會就不是太理想。

香港人少聽英文故此對英文就不夠敏銳,故此建議你同時做以下:
1. 先去學英文 phonics 因為可以訓練聽和講較好的發音。很多時因自己平時自己發錯音,當別人說出正確音的字,自己反而聽不出來
2. 學多些英文單字,但以動詞為先,因為語言溝通離不開日常所做,故此有更多動詞字庫,可以更容易表達自己想做的東西
3. 找西人以單對單形式作會話溝通。有機會每小時 $300至 $400已有。可試吓在南華早報的分類廣告找吓外藉老師。
tks

我都贊同校長先生說,英語是互動的,找個外籍老師,單對單學習較好.

另可買dvd 外語片,因有英語字幕,試多幾次後,看看不用英語字幕,能明白多少.

記住要張開口讀英文,香港學生好多時怕講錯,於是細細聲讀,影响發音.這是一位外籍老師的評語.

各位:

多謝哂你哋啲寶貴意見,見到禁多人都係叫佢睇英文新聞台,小兒已經開始睇英文新聞,我見到佢一段新聞要睇兩個鐘,總算有個開始啦! 多謝哂.................

原帖由 tc2006 於 09-2-12 23:56 發表
我都贊同校長先生說,英語是互動的,找個外籍老師,單對單學習較好.

另可買dvd 外語片,因有英語字幕,試多幾次後,看看不用英語字幕,能明白多少.

記住要張開口讀英文,香港學生好多時怕講錯,於是細細聲讀,影响發音.這是 ...

睇多d tvb pearl
睇eng movies 唔要subtitles