用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東區- 北角衛理 vs 基灣(愛蝶灣) vs 柴米
go

東區- 北角衛理 vs 基灣(愛蝶灣) vs 柴米

仔仔現在讀靈糧堂幼稚園, 如果選小學, 這3間學校如何排呢?

我係舊基灣舊生, 申請基灣(愛蝶灣)有冇分架?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

醒目開學勳章

當然有分別......

你係基灣"上午校"定"下午校"的舊生....如無記錯, 基灣(愛蝶灣)=基灣下午校, 而基灣(即西灣河舊基灣)=上午校, 咁如你係"下午校", 選愛蝶灣基灣 就有多5分, "上午校"選舊基灣就有多5分, 咁首輪選小一"自行分配"學位時應該有較大機會入到的!!!不過由於成績要較突出, 所以此兩校的功課/測考有一定的壓力, 你要考慮你及你小朋友可以承受我到嘛?!?! 以成績及升中派位, 2間基灣於東區都有非常好好的表現, 而且競爭好大, 所以唔應浪費此優勢吧!!!!

原帖由 Honey 於 09-2-11 22:12 發表
仔仔現在讀靈糧堂幼稚園, 如果選小學, 這3間學校如何排呢?

我係舊基灣舊生, 申請基灣(愛蝶灣)有冇分架?

原帖由 wpwong 於 09-2-12 11:01 發表
當然有分別......

你係基灣"上午校"定"下午校"的舊生....如無記錯, 基灣(愛蝶灣)=基灣下午校, 而基灣(即西灣河舊基灣)=上午校, 咁如你係"下午校", 選愛蝶灣基灣 就有多5分, "上午校"選舊基灣就有多5分, 咁首輪選小 ...

I think just the other way round.  The AM Session  has moved to the new campus whereas the PM session stays at the old site.  Pls check.

Should be:
基灣(愛蝶灣)=基灣上午校, 而基灣(即西灣河舊基灣)=下午校.

醒目開學勳章

唔好意思, 資料有誤, 更正如下 :

基灣(愛蝶灣)=上午校, 而基灣(即西灣河舊基灣)=下午校

原帖由 wpwong 於 09-2-12 11:01 發表
當然有分別......

你係基灣"上午校"定"下午校"的舊生....如無記錯, 基灣(愛蝶灣)=基灣下午校, 而基灣(即西灣河舊基灣)=上午校, 咁如你係"下午校", 選愛蝶灣基灣 就有多5分, "上午校"選舊基灣就有多5分, 咁首輪選小 ...