用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基通知
樓主: ys9
go

匯基通知 [複製鏈接]

My girl is a new S1 student of 09/10 as well. As far as I know, we should pay the school fee and the accommodation fee separately. The accommodation fee includes all the expenses (like meals).You may call UCCKE to confirm.

原帖由 judyfish 於 09-3-25 21:52 發表
Anyone know that for UCCKE 09 /10 S.1 new student, they should pay  $4500/mth*3  for the boarding accommodation fee.  
Is it including the school fee ?
If not , that means I have to pay $2200+$4500=67 ...

醒目開學勳章

I think so. $6700 per month
Latte, 又名臭Te或臭喵.

請問新收通知的一批
你地要何要註冊呀

我記得匯基兩千蚊左右學費, 做咩會變到6700咁貴嘅?

其中有三個月form one 仔一定要住1 個term宿舍,所以學費約2200 + 宿費4500 =6700,只是三個月要付這個費用。
原帖由 vespa 於 09-4-6 17:46 發表
我記得匯基兩千蚊左右學費, 做咩會變到6700咁貴嘅?

原來係寄宿費, 雖然我都好贊成寄宿令小朋友快速成長, 不過回歸現實, 若果要我亞女寄宿一個term, 佢實同我死過...

我嗰女就係後來知道要寄宿, 雖然只係一個Semester, 結困果抗拒讀滙基, 所以無去註冊.

原帖由 vespa 於 09-4-6 22:27 發表
原來係寄宿費, 雖然我都好贊成寄宿令小朋友快速成長, 不過回歸現實, 若果要我亞女寄宿一個term, 佢實同我死過...

醒目開學勳章

原帖由 Marwkc 於 09-4-11 00:26 發表
我嗰女就係後來知道要寄宿, 雖然只係一個Semester, 結困果抗拒讀滙基, 所以無去註冊.

我有個朋友個小朋友同你個女相反. 佢因為匯基有寄宿好想入去讀. 不過可惜落選左.

我幫我家姐問嘅, 佢個女响紅磚屋讀緊六年班, 不過應該讀唔番原校中一, 我家姐對匯基亦有興趣, 想問問幾時可以報名/叩門.

報名時間已過,接下來的是要待七月放榜後才去叩門,校長說會留約十位叩門位。
原帖由 sengayy 於 09-4-24 21:28 發表
我幫我家姐問嘅, 佢個女响紅磚屋讀緊六年班, 不過應該讀唔番原校中一, 我家姐對匯基亦有興趣, 想問問幾時可以報名/叩門.

原帖由 Miranda_Ho 於 09-2-16 22:43 發表

小兒是在滙基(東九龍)讀中二。我從杜校長的家書中只知道去年的會考成績。如果想知,我也可pm俾你。
學校嘅課外活動及義工服務也不少。我也欣賞他們的課程:有思想方法、學習記憶法、英國文學、日文或法文等......去年嘅 ...

學校校風如何? 學習氣氛好嗎? 多雜費嗎?

(因對早兩年新校學生感覺麻麻) 可分享多些嗎?

可pm會考成績給我嗎?

據我所知已經額滿, 冇晒叩門位!

原帖由 ymcat 於 09-4-24 09:41 PM 發表
報名時間已過,接下來的是要待七月放榜後才去叩門,校長說會留約十位叩門位。
Tomorrow is better

醒目開學勳章

原帖由 meyonw 於 09-6-5 15:46 發表

學校校風如何? 學習氣氛好嗎? 多雜費嗎?

(因對早兩年新校學生感覺麻麻) 可分享多些嗎?

可pm會考成績給我嗎?

嗯, 星期六剛去完註冊, 校長話往年會有叩門位, 但今年冇喇. 150個位全部收晒.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-6-6 00:16 發表
據我所知已經額滿, 冇晒叩門位!

Elona,

有冇收到我個pm架.

Veronna,

唔該晒, 我剛剛打電話去問, 佢地話冇位剩 !

原帖由 veronna 於 09-6-10 09:37 AM 發表

Elona,

有冇收到我個pm架.
Tomorrow is better
‹ 上一主題|下一主題