用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二的學習生活
樓主: tetelee
go

小二的學習生活

2/3! i can never imagine it happens to me!
原帖由 IRON 於 09-2-14 16:14 發表
睇完妳地既日程表, 先覺原來我同仔仔都好hea(好聽d係遊閒)......
仔仔學校功課唔多, 最後果堂cp已做左3份2, 放3:15, 4點前返到屋企; 返家後洗手彈琴, 時間隨意, 由15分鐘至粒幾鐘; 英文/國語/學琴都係上門, 之後自 ...

原帖由 LA 於 09-2-14 23:55 發表
2/3! i can never imagine it happens to me!

hi LA,

妳叫佢係學校先做左d抄寫, 數學, 睇書, 畫野果d, 其他可能要幫忙既就返屋企做, 咁咪快囉.

查實妳仲有無俾額外補充佢做呀?? 我就長假期先俾既.

原帖由 Heidi媽 於 09-2-16 07:54 發表
冒險樂園個個小朋友都鍾意玩, 不過我就會覺得好浪費$, 所以現在用了獎勵的方法, 定立了rules, 如我回家前做晒功課, 默書/小測有好成績, 一星期無欠交功課, 測考成績等, 用成績來換取stamps, 再用stamps 換取tokens,  ...

我每次俾三十個咋(賭博ge唔俾玩),初初玩完喊賴死唔走ga。我唔理佢由得佢cry,等佢喊完先走,只要唔好放棄自已底線就得ga la!試多兩次好乖就走,有時仔仔save埋幾次先玩D貴野。

No extra upplementary ex lar!
Usually ask him to play more piano, go more cycling, on line, play Wii Sports or just free play. To relax mar!
原帖由 IRON 於 09-2-15 11:47 發表
hi LA,
妳叫佢係學校先做左d抄寫, 數學, 睇書, 畫野果d, 其他可能要幫忙既就返屋企做, 咁咪快囉.
查實妳仲有無俾額外補充佢做呀?? 我就長假期先俾既. ...

冒險樂園我地個個星期尾都會去一次, 開頭一次限20個, 仔仔成日試我既底線, 有時問多d得唔得, 只要我企硬就ok, 佢又無嘈過唔走喎; 而家小二就一次玩30個, 因為保齡加左價.

有唔聽話就會取消果個星期無得玩, 暫時仲work.

LA,  我姐成日叫我唔好迫佢, 查實我地已經好hea, 不過佢地都係覺得香港讀書好辛苦.

sure! not only the kid, but the parents also.
原帖由 IRON 於 09-2-17 10:43 發表
... LA,  我姐成日叫我唔好迫佢, 查實我地已經好hea, 不過佢地都係覺得香港讀書好辛苦.