用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仔 k2 - 11校網點排 (謝謝意見)
樓主: pupuland
go

仔 k2 - 11校網點排 (謝謝意見) [複製鏈接]

原帖由 pupuland 於 09-2-20 11:32 發表
謝謝你的意見,好似有兩間聖安多尼請問那一間  

兩間聖安多尼, 一間個名有 "中西區", 另一間個名係冇 "中西區" 的...

有無對聖彼得、基恩、英皇同學會二校三間意見,校風以邊間最好?有無媽媽知道

聖彼得同基恩都係聖公會學校,校風唔錯,不過基恩就草根d,識人今年第一輪自選派到基恩,不過開放日去到見到唔少家長係踢拖街坊裝出現,覺得間學校麻麻,立即放棄左個位轉讀私校。而聖彼得唔係傳聞中咁深,不過係半日,比較麻煩。至於英皇同學會二校,好似好谷下,同埋之前係bk有媽咪講過呢間學校校長唔係咁好。

比我排(純粹個人意見)我會係聖彼得>基恩>英皇同學會

原帖由 mymelody2003 於 09-2-11 16:01 發表
囝囝今年巳報了小學, 所以有些資料可以提供, 希望可以幫到你:

呢3間最好應該係聖彼得, 其次係般小, 呂明才, 因為聖彼得程度幾深, 及派位好好, 但上午班好多人選首位, 所以在自行階段15分無望的, 但統一派位可以一試 ...

般官無實行小班,李陞行小班

唔該晒各位媽咪,般小係中西區最好官校,但很難入,咁李陞同聖彼得比較,應該是聖彼得最好,係咪呢?

唔係應該, 係絶對係!

c啦,聽完大家講,個心仲亂左,開頭以為好個原來唔系咁好,而家仲唔知點簡!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 venuscc 於 09-3-9 09:41 發表
c啦,聽完大家講,個心仲亂左,開頭以為好個原來唔系咁好,而家仲唔知點簡!

又唔使咁擔心,人地話間學校好定唔好未必你要認同,因為每一個小朋友都唔同,只有你最清楚你小朋友適合讀邊類學校.你可list out你理想的小學係點樣 (如多/少功課,課程深/淺,近唔近屋企等),然後base on d坊間資料去short list幾間符合你要求的學校,再深入揾多d料(如去學校門口同家長傾下, 去下簡介會)至決定啦!

我try過打電話問d學校有冇簡介會佢哋都話冇

我都想知, 男仔係中西區應該點選擇
‹ 上一主題|下一主題