用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網點揀?
樓主: boise
go

40網點揀?

原帖由 123!@# 於 09-2-27 15:11 發表

咁我想問你, 你無睇過天主教既學校, 咁你憑睇d咩資料去睇個間學校呢??????

睇自己既排位囉。我個人就先睇1.升中校網, 2. 宗教, 3. 校舍, 4.自己見過既該校小朋友(同一個網總會見過下, 睇下有冇係商場流連呀, 禮貌呀咁囉)

但有D家長會排名氣為首, 有D又會睇校舍為首, 好難講架。

所以你都不妨LIST OUT你自己既排位先, 都可以幫到你自己搵心水學校。

[quote]原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 15:45 發表

睇自己既排位囉。我個人就先睇1.升中校網, 2. 宗教, 3. 校舍, 4.自己見過既該校小朋友(同一個網總會見過下, 睇下有冇係商場流連呀, 禮貌呀咁囉)

但有D家長會排名氣為首, 有D又會睇校舍為首, 好難講架。

所以你都 ...

想請教你對愛德有咩睇法?

原帖由 龍鳳胎 於 09-2-27 15:59 發表
[quote]原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 15:45 發表

睇自己既排位囉。我個人就先睇1.升中校網, 2. 宗教, 3. 校舍, 4.自己見過既該校小朋友(同一個網總會見過下, ...

對唔住, 聖方濟愛德都係天主教, 所以我都唔係好清楚。

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 16:10 發表

對唔住, 聖方濟愛德都係天主教, 所以我都唔係好清楚。

咁請問你首選係邊間呀? 點解呀?
請指教!!!

原帖由 123!@# 於 09-2-27 16:18 發表

咁請問你首選係邊間呀? 點解呀?
請指教!!!

我當日自行選聖紀文架。不過唔收(15分)。
而家都選定左讀一間小學, 唔會再去大抽獎囉。

我選聖紀文係因為基督教+升中派位好囉。不過校舍好細架!

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 16:22 發表

我當日自行選聖紀文架。不過唔收(15分)。
而家都選定左讀一間小學, 唔會再去大抽獎囉。

我選聖紀文係因為基督教+升中派位好囉。不過校舍好細架! ...

明白, 唔該晒.

聖紀文.......

因換了工作崗位關係,好久沒上來留言..

看到不少人在說聖記文這校..
剛好我妹女兒是今年新生,可以給你們一些今天年最新資料
昨天是這校的小一家長日&發上學期成績
雖然這校明言新生上學年只公佈全級頭6名,但因她女兒各科平均分也達92分,心中也十分好奇頭6的分數是多少,懇求老師告訴實情,<p.s.本對她囡囡成績滿有信心>
最後答案:只有全班第5名...也告訴了全級第一的是98.x分...老師還說這種情度的競爭一年比一年激烈.
還有一點是...這校的下學期書單中包括了2年級的部份書本,那就是下學期較後時期會教2年級的東西
如希望囝囝/囡囡輕鬆上小學的請不要考慮此校
但如目標是升中成果的這校就是很好的選擇了

原帖由 NNEK 於 09-2-28 09:31 發表

雖然這校明言新生上學年只公佈全級頭6名,但因她女兒 ...

多謝你的資料.

我都聽人講上小一之後頭半年都好大競爭呢, 因為大家都應該識老師考既野, 但係因為唔小心, 所以先扣左分。但下學期開始就真係難囉...

p2書係咪數學科呀? 我冇記錯佢上次同我講係呢科教早半年。

好耐冇見你上黎啦! 我記得上年都係有問你收下料架

小兒在聖紀文就讀,無錯數學是快其他學校早半個學期,即是一年級下學期便要讀二年級的書,全年共有六次評估上學期三次下學期三次第一,二各次佔30%第三次40%,平時的英文默書也要計落考試分佔20%,而中文默書不計在考試分.

原帖由 Moonhui 於 09-2-26 16:59 發表
協和 OK的, 不過有個隱憂就係地方大左, 收生多左, 自然學生質數會參次點, 好似嘉齡就係一個好例子. 以前未般校時派位都有4-5成band 1, 這幾年般左校就好似4成band 1都冇. 如果我講錯了, 請斗正. 因為我先生係嘉齡畢 ...

我是協和上午校的家長,我們一家都很喜歡學校。現時校址有三個校舍,是36班的學校,而新校址是30班的校舍。所以自從計劃新校舍,小一就最多收5班。因此新校舍面積大了,但卻不會收生增加。

協和學生居住區很廣泛,住本區的學校不是佔大多數。在我自己來說,凡是派位的學校都是不能保證以計分入學的自行收生期和派位的學生之質素。

有教無類的教育工作者就會發揮他們的愛心和專業,因材施教地教育學生,讓能力不同的學生都得到照顧,享受學習的收成,讓潛能得以發揮。我們正正體會到協上就是做得到。

原帖由 Lego哥哥 於 09-2-24 10:12 發表
協和OK嗎?

請你看看我之前回覆一位家長的留言,看看可否幫到你。

http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?tid=1684277&goto=lastpost

Nice to meet you too!  Thomas Mummy!  I asked my son who is Thomas!  So, I know who you are.  Ha Ha!

Your daughter is in class A or already graduated?

Which school you will choose for your son?  Any idea?

I have already started to search information about school!  Headache.

原帖由 龍鳳胎 於 09-2-27 15:32 發表
[quote]原帖由 Adrianmom 於 09-2-27 14:18 發表
He is studying in class B?  Why you are interested?

In fact, my children are in this school too....
...

This is also something I am worrying about.  What about St. Thomas?  any comments?

原帖由 Moonhui 於 09-2-26 16:59 發表
協和 OK的, 不過有個隱憂就係地方大左, 收生多左, 自然學生質數會參次點, 好似嘉齡就係一個好例子. 以前未般校時派位都有4-5成band 1, 這幾年般左校就好似4成band 1都冇. 如果我講錯了, 請斗正. 因為我先生係嘉齡畢 ...
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

Hi 080920R,

請問栛上多功課嗎?程度深不深?家長及學生大壓力嗎?

原帖由 080920R 於 09-3-1 12:33 發表

我是協和上午校的家長,我們一家都很喜歡學校。現時校址有三個校舍,是36班的學校,而新校址是30班的校舍。所以自從計劃新校舍,小一就最多收5班。因此新校舍面積大了,但卻不會收生增加。

協和學生居住區很廣泛,住本區的學 ...

I want to know the campus in Cheung Sha Wan will be from Heep Wo morning or afternoon session?

原帖由 Adrianmom 於 09-3-2 14:55 發表
Hi 080920R,

請問栛上多功課嗎?程度深不深?家長及學生大壓力嗎?

The new campus in CSW will be Heep Wo MORNING session.

原帖由 maisyraymond 於 09-3-3 09:58 發表
I want to know the campus in Cheung Sha Wan will be from Heep Wo morning or afternoon session?

Thank you.

Does it mean that from the new school term of 2009, both the morning session (in CSW) and afternoon session (in MK) will turn to whole day school?

原帖由 Moonhui 於 09-3-3 10:24 發表
The new campus in CSW will be Heep Wo MORNING session.

NNEK,

你好, 請問你可否給我一些關於聖公會聖多馬小學的評語或資料,謝謝

Connie