用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網點揀?
樓主: boise
go

40網點揀? [複製鏈接]

原帖由 chicken 於 09-2-23 23:43 發表
請問聖芳濟愛德小學好唔好? 我是舊生, 仔仔入讀機會大唔大呢?

好多舊校友都會選這一間,因為機會大,而且又唔差,升中又好!都好多人爭的一間小學…不過聽聞都幾辛苦!
不過我冇額外分我都揀呢間…而家等緊派位…希望派到喇…

Thank you! 另想請教計分方法, 我是舊生加仔仔是首名子女,是否有20分呢, 因仔仔跟婆婆往在石峽尾, 是否可用婆婆地址, 機會大d, 請指教, 謝謝!

原帖由 龍鳳胎 於 09-2-24 16:26 發表

好多舊校友都會選這一間,因為機會大,而且又唔差,升中又好!都好多人爭的一間小學…不過聽聞都幾辛苦!
不過我冇額外分我都揀呢間…而家等緊派位…希望派到喇… ...

回覆 # 的文章

My son is studying in 基督教服務處石硤尾幼兒學校.  I am quite satisfied with this school.  The only problem is the school may be too small as compared to other kindergarten.

原帖由 龍鳳胎 於 09-2-24 16:26 發表

不過我冇額外分我都揀呢間…而家等緊派位…希望派到喇… ...

請問佢位置係邊呀?
我只知聖方濟各英文小學仲勁呀.
thx

原帖由 123!@# 於 09-2-25 15:10 發表

請問佢位置係邊呀?
thx

南昌街, 近而家個新地盤吧(如有錯請指正)
而聖方濟各英文小學係私校, 唔關校網事, 所以住邊度都可以去考。

yy,
你講緊有個學弟15分抽唔到聖紀文, 係咪話我呢

大家如果想考聖紀文就要留意, 佢地一年六次考試, 升band 1比率大約55%。要叩門入到的話, 自行同埋填大抽獎form都要填佢, 咁先有機會叩得入。

吾好意思! 你所講的6次考試, 是否即是4測2考? 我是舊生, 印象中好似冇6次考試'O甘'多, 測驗就超多, 不過已經20幾年之前既事了.
我想阿囝入ST. CLEMENT, 不過大人細路都會幾辛苦, 除非小朋友好醒, 我個囝就比較......

原帖由 silvia_ng 於 09-2-25 18:31 發表

南昌街, 近而家個新地盤吧(如有錯請指正)
而聖方濟各英文小學係私校, 唔關校網事, 所以住邊度都可以去考。

yy,
你講緊有個學弟15分抽唔到聖紀文, 係咪話我呢

大家如果想考聖紀文就要留意, 佢地一年六 ...

原帖由 Moonhui 於 09-2-26 12:49 發表
吾好意思! 你所講的6次考試, 是否即是4測2考? 我是舊生, 印象中好似冇6次考試'O甘'多, 測驗就超多, 不過已經20幾年之前既事了.
我想阿囝入ST. CLEMENT, 不過大人細路都會幾辛苦, 除非小朋友好醒, 我個囝就比較...... ...

小學一覽話四測兩考, 但係11月21號我去佢地學校(凡自行選佢既都會被邀請), 老師單對單見我同仔仔, 佢開口就已經同我講: 我開心見誠啦, 我地學校6次考試。我聽到即問佢, 下?小學一覽話四測兩考咋喎。佢話期實6次都係考試, 每次計分比例都一樣。當時我都嚇一跳架! 而且當晚我仔仔突然係等老師期間流鼻血, 不過冇人理佢呢...只要佢坐多陣等等, 好快到佢。

但係呢間學校上band 1, 算係差唔多最好既基督教學校啦! (協和遲d搬黎,我就唔知佢地點啦)

原帖由 silvia_ng 於 09-2-26 13:29 發表

小學一覽話四測兩考, 但係11月21號我去佢地學校(凡自行選佢既都會被邀請), 老師單對單見我同仔仔, 佢開口就已經同我講: 我開心見誠啦, 我地學校6次考試。我聽到即問佢, 下?小學一覽話四測兩考咋喎。佢話期實6次都 ...

咁我想請教你, 嘉靈好d定聖紀文好d呢???

do any of you know about St. Thomas and Heep Wo?  They are going to move to Cheung Sha Wan in late 2009.

原帖由 silvia_ng 於 09-2-26 13:29 發表

小學一覽話四測兩考, 但係11月21號我去佢地學校(凡自行選佢既都會被邀請), 老師單對單見我同仔仔, 佢開口就已經同我講: 我開心見誠啦, 我地學校6次考試。我聽到即問佢, 下?小學一覽話四測兩考咋喎。佢話期實6次都 ...
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

[quote]原帖由 chicken 於 09-2-24 23:29 發表
Thank you! 另想請教計分方法, 我是舊生加仔仔是首名子女,是否有20分呢, 因仔仔跟婆婆往在石峽尾, 是否可用婆婆地址, 機會大d, 請指教, 謝謝!

機會是大的…但也一定要諗定統一的後路!

原帖由 Adrianmom 於 09-2-25 09:58 發表
My son is studying in 基督教服務處石硤尾幼兒學校.  I am quite satisfied with this school.  The only problem is the school may be too small as compared to other kindergarten.

Your son is study which class?
古語云:麻雀雖小,五臟俱全!是也…

原帖由 123!@# 於 09-2-25 15:10 發表

請問佢位置係邊呀?
thx

如果你係石硤尾人,你會知係偉智街惠康對面!
再唔知…石硤尾街市斜對面地盤的隔離,是也!
遲啲又會搬去上智女中學附近的地盤…
個度就黎變低調的Band 1街…有銘賢…上智同愛德!

協和 OK的, 不過有個隱憂就係地方大左, 收生多左, 自然學生質數會參次點, 好似嘉齡就係一個好例子. 以前未般校時派位都有4-5成band 1, 這幾年般左校就好似4成band 1都冇. 如果我講錯了, 請斗正. 因為我先生係嘉齡畢業生, 我下年都會留意聖紀文同嘉齡的派位成績, 然后選1間比阿囝.
不過協和同嘉齡都是好學校.

原帖由 maisyraymond 於 09-2-26 15:22 發表
do any of you know about St. Thomas and Heep Wo?  They are going to move to Cheung Sha Wan in late 2009.

He is studying in class B?  Why you are interested?

原帖由 龍鳳胎 於 09-2-26 16:41 發表

Your son is study which class?
古語云:麻雀雖小,五臟俱全!是也…

原帖由 123!@# 於 09-2-26 15:14 發表

咁我想請教你, 嘉靈好d定聖紀文好d呢???

唔好意思, 我冇睇過天主教學校, 所以對嘉靈唔認識。

原帖由 maisyraymond 於 09-2-26 15:22 發表

聖多馬都係聖公會既其中一間, 應該都唔差架! 因此校網有好多間聖公會所辦既學校, 聖多馬都應算不錯吧。(此消息係我一個係呢個網既朋友話我知)
而其他既聖公會學校分別有: 聖紀文, 基愛, 基福, 聖安得烈。
協和應該都唔錯, 不過佢舊校就有中學校網既優勢, 而深水步網比油尖旺中學校網冇咁多band 1中學。而新校仍需要一些時間適應, 初頭運作要多少少時間。

而呢兩間學校睇黎09年尾應該未起好呢....我而家仲未見間學校既外貌, 前排打左椿, 但又好似停哂咁。而家都就快3月, 多九個月時間唔知起唔起得切。

另有一間善導, 我問係果度讀既小朋友, 得知考全級53名便可上band 1。

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 14:30 發表

唔好意思, 我冇睇過天主教學校, 所以對嘉靈唔認識。mouth:" />

咁我想問你, 你無睇過天主教既學校, 咁你憑睇d咩資料去睇個間學校呢??????

[quote]原帖由 Adrianmom 於 09-2-27 14:18 發表
He is studying in class B?  Why you are interested?

In fact, my children are in this school too....
Thomas (my son) is in class B....
our children is classmate.... wo great!!
nice to meet you...

‹ 上一主題|下一主題