用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽咪幫幫手
go

各位媽咪幫幫手

我係第一任媽咪..有一個問題困擾左我好耐
我睇來睇去都解決唔到
唔該幫幫我...

1. 我個女女在07年12月出生..係唔係今年報名呢?
2. 因為我個女女係細女..所以我諗住比佢遲d先入學..比佢做下一年既大女...係唔係今年報定下一年呢..
3.在呢一段時間係唔係比佢番下d playgroup 等佢學下其他野呢?
4. 我住在大埔..其實有冇d 好既playgroup介紹一下..因為
之前去過英藝...不過覺得唔係好好..因為d miss 好求其..同冇咩愛心...唔該可不可介紹d playgroup...

tks

kathy

其實我都係第一任媽咪,而我仔仔就喺08年1月出世,所以我一定係做大仔,而我知道,好多學校今收大仔多過細仔,所以我覺得,你女女做大女好過做細女

如果你想佢做細女,就要喺今年9月報名,10年9月入學讀幼稚園,但如果你想你女女做大女,咁可以今9月報幼兒園,而10年先報幼稚園

因為我係住港島,所以大埔既Playgroup我諗要其他媽媽幫手啦

原帖由 summertse 於 09-2-9 22:14 發表
我睇來睇去都解決唔到
唔該幫幫我...

2. 因為我個女女係細女..所以我諗住比佢遲d先入學..比佢做下一年既大女...係唔係今年 ...

原帖由 summertse 於 09-2-9 22:14 發表
我睇來睇去都解決唔到
唔該幫幫我...

2. 因為我個女女係細女..所以我諗住比佢遲d先入學..比佢做下一年既大女...係唔係今年 ...

最快可以 09年 12月返學 (n1), 如果學校有位可以插班的話.

k1 就最快可以 10年9月返學.

幾時報名, 最好係問返個別學校.

至於做大女定細女, 你可以比你囡囡返咗學先 [n1 or n2(k1)], 到 n3 (k2) or n4 (k3) 時先決定要唔要讀多一年, 轉做大女.

做大女好似好D

我有朋友, 小朋友12月出世, 想他快點返學, 做了細仔, 結果都是要留班.  因為最初連一些基本指令都未明白未跟得上