用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 海天泳會(港島東泳池)?
樓主: hellovicky
go

海天泳會(港島東泳池)? [複製鏈接]

其實上年五六月,我已經見到BK有七八個媽咪開名導性咁話同一個女教練教得相當好(有成十幾個人問,有過千人瀏覽),當時我都覺得有無講得咁利害呀,其中一個媽媽連個教練啲資料都post晒出來,我就抄下啲資料啦,我初頭打咗大約四日都無人聽,當時我無留言,但我個人鐘意查根究底,最後我留咗我個工人電話比佢(嘻嘻,以防萬一麻),當日差不多深夜時分十一點左右,工人突然話佢個電話有人揾我,原來係嗰個教練,之後詳談之下覺得佢好好人,佢詳細說明我個女識合與否同有咩好有咩唔好,一啲都無保留嗰種,仲話有游水問題隨時問佢,學唔學無關係,好過一知半解咁話...

第二日我決定跟佢學,然後同佢傾上堂時間都講咗成大半個鐘,因為我要啲時間完全無,佢只得幾個早同夜嘅時間,當時佢都老實講時段係差,强調唔學無所謂,又提議我如果我唔介意可以加入佢個waiting list 一有位就通知我,我心想waiting list 咁誇張(但依家我真係有朋等緊啲好時間,佢四月就有位)...雖然啲時間唔係好夾,但最後都從六月開始咗....

我個女依家五歲,未學游水前非常膽少又易哭,連洗頭都哭嗰種,除頭兩堂有哭過之外,直到依家學識自由式,背泳(不停泳嗰種),有辨有眼嗰種,唔係爬下爬下嗰啲,自問小女似我,一點運動細胞都無,雖然教練話由始至今我個女進度比同齡慢咗四堂,其實我以為我個女成年先會識一式,當然依家開心都嚟唔澈啦...

嗰個教練除咗有耐性愛心豐富游泳知識經驗,上堂有趣味,仲會幫我個女做思想教育,前陣子個女成日講自己想死,我真係好驚, 個個問極佢個原因死都唔肯講,我請晒啲大假睇到佢實,真係擔心到半步不離夜晚都唔敢瞓,過咗一個星期後,個教練察覺我個女有異常就當晚打比我,我將件事情一五一十話佢知,然後過多一個星期個女游完水,教練打比我話我個女咩都講晒佢知,原來個女因學得太多嘢感到太大壓力,我仲驚佢比人非禮,嚇死我,我個女其實屬於尖子,不過我真係比太多嘢佢學,依家我無比咁多嘢佢學啦,我想通咗,讀書雖然重要,但我個女更重要...

回覆 # 的文章

Hi chingbb,
我唔需要落水睇住我個女架,我個女小一了,已經不用我再睇,你可以打去海天問的.我個女都係跟海天游架.

話說回來,個教練真係無私,今本佢咁忙,大不了可當無事發生,能同小朋友建立一種信任程度越過父母,可想言之個教練放咗幾多心機去培育個啲小朋友吖,我介紹咗三個朋友去學,兩個係夜晚時分學,一個等緊,我同個兩個好朋友茶餘飯後都有傾下教練啲嘢,有個朋友計埋依家個教練巳經換咗第八個啦,但大家一致超讚依家個教練,好似聖誕新年咁,我係學晚上八半至九半,個教練收到啲禮物多到好似瘋狂購物完咁,可想言知人緣極佳,我相信唔係一朝一夕可以做到,現在我真係唔覺得當初人哋講得個教練誇張,可能閱讀過這篇文章嘅人會半信半疑,但如你一嘗試就好似我咁認同下去,真正體會到,希望唔信嘅朋友,當睇完一個篇散文就一笑寄知就算了...

我個教練都有叫我唔好介紹學生比佢,但如有人願意等或唔介意太早或夜就無問題,其實mmarksonia在上年討論中係其中一個,不過唔係佢post 啲資料上去,只係分享好多寶貴心得,嗰啲內容我都有儲存下來,但BK就刪除咗,如有趣取想睇當時內容,我都可以post出嚟, 換句來說mmarksonia同我講嘅係同一個教練,你如果想了解更多泳界知讖,個教練真係可以無私咁分享,不過自問就無興趣...

喺度分享原來係咁開心,好多謝BK建立這個平台,充心祝福各位有個愉快嘅泳程....

Thank you very much! 另外, 想問下你囡囡由幾多歲開始學架?

原帖由 rosebebe 於 09-2-19 17:13 發表
Hi chingbb,
我唔需要落水睇住我個女架,我個女小一了,已經不用我再睇,你可以打去海天問的.我個女都係跟海天游架.
Don't worry!Be happy![/color purple]

其實每個人都會覺得自己個教練好. 如果吾係都換人啦.
我都覺得我囡囡個教練好好.
但我又冇想過介紹比人. 因為每個人要求吾同.

有d人要好快學識游.
有d人要姿勢正確先.
我要健康. (有人話. 比賽一定有傷) 教練話吾係. 練得吾好先會. 要做好基本功.

單對單有單對單好. 小隊有小隊好.

入泳會游可吾可以自選教練先.
一個吾好. 吾可以話個泳會吾好.
‹ 上一主題|下一主題