用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper

其實我哋好快都係一齊gh到, 應該一齊share d 資料, 我都係第一輪收, 我d資料係另外d topic 搵到, 其實好多謝十月媽咪, 因她的資料係最update, 真係幫到我哋唔少, 希望好快收到學校d信啦.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 12:07 發表
各位媽咪,
唔好意思呀, 你地畀我既FAX NO.呢, 我唔可以FAX到畀你地呀, 因為我拎起書單係小冊子唻, 而校車路線圖係一張A3紙, 所以FAX唔到畀大家, 如果大家唔介意既話, 畀個EMAIL我, 因為我已經用相機影低有關資料, 可 ...

十月媽,

可唔可以Email學校資料俾我呀,一萬個唔該 ,已PM email add俾你。

十月媽咪,

已經PM 個 Email address 比你啦, 認真麻煩哂!!

聽聞係咪會有家長簡介會? 唔知係幾時呢?
希望到時可以同你相認啦.

係呢, 你分班? 有幾多班呀? 唔知係用乜基制來分班呢?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 12:07 發表
各位媽咪,
唔好意思呀, 你地畀我既FAX NO.呢, 我唔可以FAX到畀你地呀, 因為我拎起書單係小冊子唻, 而校車路線圖係一張A3紙, 所以FAX唔到畀大家, 如果大家唔介意既話, 畀個EMAIL我, 因為我已經用相機影低有關資料, 可 ...

原帖由 anthony010103 於 09-7-8 21:29 發表

But did you send your daughter to attend English  classes outside during k1-k3?
I wonder St Cat also cannot cater for GH requirement...is it ?
Thanks for your sharing !!!

佢一向比較自律,好肯看書,我在k3開始給她學kumon

LKMC,

我上次second in 時, 我女兒跟校長說她有學kumon,
到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目.

Wallmini & LKMC,

我朋友都係咁講,校長唔buy公文,由於要死記+小朋友咁細個,要做10頁,即20版,好辛苦.
其實我囡囡都讀左公文數2年,我主要係要佢記住要自動自覺做功課,自學自習,我暫時無諗到唔讀住,睇下開學會唔會太多野做,(因為除左功課仲有課外活動),到時再打算.

原帖由 Wallwini 於 09-7-10 17:17 發表
LKMC,

我上次second in 時, 我女兒跟校長說她有學kumon,
到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目. ...

Thanks!我個女係1B.
原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 23:05 發表
tct,
恭喜晒呀, 請問你囡囡係咪都係今日分埋班呀? 可否告知係邊班呢?

ME TOO
原帖由 Wallwini 於 09-7-10 17:17 發表
LKMC,

到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目. ...

LKMC,

其實校長係唔主張學生補習,她認為在學校學到的已很足夠,但個人認為,並不單靠某一種東西,如果小朋友唔肯睇書,天天補習或上英文班也是沒用的!

王國長老

原帖由 bird-bird 於 09-7-10 11:16 發表
嘩! 你好勁呀! 咁多新料, 返而我第一輪收到而家仲係幪查查, 打親去學校就話遲先有信通知, 全靠你肯share 咋.

十月媽咪,

介唔介意fax 資料比我呀? 麻煩你

...

傻瓜, 妳想pm十月媽咪係咪呢? 妳按錯掣舉報佢呀...哈哈....既然冇我既事, 我就閃啦~

edea

hi, 可唔可以畀份書單我???? thank you

edea,

您好聰明呀!! 咁都比你發現 好瘀!!

十月媽咪, 唔好意思呀, 希望冇比太多麻煩你啦

我send email add 去你PM, 希望你大人有大量, 不記小人過. 多謝哂!!

原帖由 edea 於 09-7-10 21:52 發表

傻瓜, 妳想pm十月媽咪係咪呢? 妳按錯掣舉報佢呀...哈哈....既然冇我既事, 我就閃啦~

edea

各位媽咪,剛收到學校寄來的書單和校車資料和81日的安排了。
不知道哪一個校車好一點呢?得利的時間對我們家來說,可以晚15分鐘出發,早30分鐘回家,但車費就貴130元。我們應該會搭它。

tct,

我都收到學校資料.
我囡囡都係1B,同學仔!!

原帖由 tct 於 09-7-10 19:19 發表
Thanks!我個女係1B.  

hi all GH parents,

Thanks so much for the information.  It was very useful. 我越來越喜歡GH la. 亦覺得學校很照顧小朋友 ( it has its own kitchen / homework lesson).  聽講學校的新泳池不是用"錄'氣 , 而是用什麼納米 ( ), It 's because the headmistress say in wont hurt girls skin so much using this new technology.  如果係真就好 la.  

BTW, anyone in Class 1E?

It sounds very good to hear various positive move  from school and comments from parents. Hope, all girls studying there may have a very good school life.
Maybe, I have to wait several days more because I still do not receive any information about the forthcoming primary one arrangement after accepted in Nov 08. Luckily, I can hear the sincere and empathetic sharing among parents.

Have a joyful family and school life.
Enjoy the growing process of your sweeties.
Regards

fyeung 老友記,
我個囡都係 1B 呀 ...

原帖由 fyeung 於 09-7-12 00:35 發表
tct,

我都收到學校資料.
我囡囡都係1B,同學仔!!
穎晴媽咪

收到,老友記!!將來有大把野要互相幫忙!!

junior_pam,

應該呢2日收到,我地而家收到資料架家長都係11月已經被GH收左架.

各位,

聽一位升P2媽咪講,有一個網記錄每一日每班GH功課架(應該係GH家長搞架).有無人知?若果無,我再搵D料番黎報告下先.
呢2日經過學校,見到德望幼稚園個名,仲有D滑梯添,唔知會唔會summer之後開始招生呢?

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-12 10:34 發表
fyeung 老友記,
我個囡都係 1B 呀 ...

I am deeply appreciated that the parents here can share the information whole-heartedly. I have reviewed the website of other schools that I find something inadequate. What is that?
That is no sharing at all especially some so-called elite schools. Thus, I can sense that parents here are so serious on kids caring and development as well as passionate on school operation.
Cheer and see if we can meet in orientation day soon
I have a question "Do you know the two-weeks primary one pupils orientation week if it starts on 1-14/9/2009 or 17- 31/8/2009? Approimate date only.
Thanks

原帖由 fyeung 於 09-7-12 22:18 發表
收到,老友記!!將來有大把野要互相幫忙!!

junior_pam,

應該呢2日收到,我地而家收到資料架家長都係11月已經被GH收左架.

各位,

聽一位升P2媽咪講,有一個網記錄每一日每班GH功課架(應該係GH家長搞架).有無人知?若果 ...

我的女儿都是1B。

Adjusting period 是 2/9 - 11/9 ,返7:30-13:00.