用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper

Hi fyeung,

我都係等緊學校通知。

By the way, 我曾見過GH成績表,係用 Form Average 同自己成績比較,唔知而家有無變?

原帖由 fyeung 於 09-7-3 13:55 發表
Happy-Mom,

hi!
我地係咪要等到8月先去學校?若果有GH架最新資料post上黎呀!

fyeung,

我已pm給妳, 麻煩妳看看收到沒有?

smallegg & wallmini,

收到,send左!

穎晴媽咪,

我唔買有轆架,我怕個轆dirty左,會整到條白色校裙咯.

Happy-mom,

form average即係平均分?咁即係會寫囡囡每科係above average or below average??

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-6 13:20 發表
Hi fyeung,

我都係等緊學校通知。

By the way, 我曾見過GH成績表,係用 Form Average 同自己成績比較,唔知而家有無變?

小女今年被德望小學收了, 但都很憂慮, 高年級家長可否比
些意見:
1)  功課量是否真的很沉重
2)  學校是否很嚴, 會不會令到小孩子沒有了自己的發展
      空間及有些時沒有自信
3)  是不是很多家長還會出外再補習
4)  物質感大唔大
5)  是不是只是讀書, 沒有其他課外知識

fyeung,

Form average 應係一個平均分數,隔離一行會有囡囡實際分數,你可知道係 above or below average,但唔見有名次,無咁大壓力!

原帖由 fyeung 於 09-7-7 13:39 發表
smallegg & wallmini,

收到,send左!

穎晴媽咪,

我唔買有轆架,我怕個轆dirty左,會整到條白色校裙咯.

Happy-mom,

form average即係平均分?咁即係會寫囡囡每科係above average or below average??

...

Happy-Mom,

咁又唔錯.無咁大壓力!

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-7 14:30 發表
fyeung,

Form average 應係一個平均分數,隔離一行會有囡囡實際分數,你可知道係 above or below average,但唔見有名次,無咁大壓力!

有沒有人知道, 學校會有分班試嗎? 學校有沒有小食部?

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:16 發表
Happy-Mom,

咁又唔錯.無咁大壓力!

fyeung,

收到喇,唔該哂

原帖由 Schoolbus26 於 09-7-7 14:28 發表
小女今年被德望小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c收了, 但都很憂慮, 高年級家長可否比
些意見:
1)  功課量是否真的很沉重
2)  學校是否很嚴, 會不會令到小孩 ...

唔駛擔心喎,比起津小,完全沒壓力,沒排名次,只知自己在平均以上還是以下,功課不多,而且有質素,校長不主張補習,囡囡亦沒有補習,平日也有時間看課外書,班主任很好,同學間沒有比較,囡囡讀得很開心,明年升小二了!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-5 23:46 發表
LKMC,

想問吓gh 老師一般會唔會好嚴或好惡, 校長如何 ?

是否每星期都有默書 ? 有無校外參觀 ? 又成績表有無排名? 是全班抑或全級排名次 ?

唔好意思, 太多問題 !!! ...

如果無記錯,開學第一個月好像未有默書,之後每星期有中英默各一次,但份量不多,有校外參觀,沒有排名,但聽高班的姐姐說好像是下學期期考後每級的頭十名有獎,但今年因停課沒考試,所以無頒獎!

原帖由 LKMC 於 09-7-5 23:34 發表

囡囡升小二,讀了一年,佢讀得好開心,升小一後很快已習慣新環境,而且功課一點也不多,比起一般津小還要少,而且也很有質素!大可放心!

Could you also share where your daughter graduated? St Cat or similar rank kinder? or traditional gov/voucher-based kinders? Thanks for sharing!!!

回覆 1# anthony010103 的文章

唔該哂 LKMC

回覆 1# bbmummmy 的文章

LKMC,

我聽過有人話gh好似有獎學金, 你有無聽過 ?

各位好, 小女都有幸讀德望, 希望以後大家多多關照啦.

聽我朋友講 (佢女兒升小五), 假如活動比賽成績理想都會有獎學金扣減學費, 咁我諗讀書成績好都應該有

原帖由 bbmummmy 於 09-7-8 00:39 發表
LKMC,

我聽過有人話gh好似有獎學金, 你有無聽過 ?

原帖由 anthony010103 於 09-7-7 22:59 發表

Could you also share where your daughter graduated? St Cat or similar rank kinder? or traditional gov/voucher-based kinders? Thanks for sharing!!!

She's from St.Cat

原帖由 LKMC 於 09-7-8 21:10 發表

She's from St.Cat

But did you send your daughter to attend English  classes outside during k1-k3?
I wonder St Cat also cannot cater for GH requirement...is it ?
Thanks for your sharing !!!

入唻同大家SAY個HI先...

我地今日IN完喇, 響個女唔合作既情況下, 我地一額汗咁完成左個面試, 最後慶幸校長包容, 取錄小女, 完全係執番身彩!

交留位費時, 職員畀左一份書單我地, 仲有最新既校車時間表, 校服商, 自動過戶既FORM等等...原本上年我地個屋苑係6:40上車, 今年要早13分鐘喇, 即係未夠六點已經要起身了!

原帖由 smallegg 於 09-7-6 11:47 發表

fyeung,

可否e-mail個校車時間表俾我?已pm咗個e-mail add俾你 Thx

阿十,

恭喜,恭喜!!勁wow,你有咁多料架,e-mail比我睇下呀!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:45 發表
入唻同大家SAY個HI先...

我地今日IN完喇, 響個女唔合作既情況下, 我地一額汗咁完成左個面試, 最後慶幸校長包容, 取錄小女, 完全係執番身彩!

交留位費時, 職員畀左一份書單我地, 仲有最新既校車時間表, 校服商, 自 ...

fyeung,
我屋企無scanner呀, email唔到畀你, 但我有fax機, 你pm個fax no.畀我, 我fax畀你丫!

仲有呀, 交留位費嗰陣仲分埋班添喇, 你阿女分左班未呀? 睇下係咪同一班?!

原帖由 fyeung 於 09-7-9 18:00 發表
阿十,

恭喜,恭喜!!勁wow,你有咁多料架,e-mail比我睇下呀!