用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper

Hello,

我囡囡應該都係09 gh p.1生, 正如大家所講1st interview 係什麼資料都無, 所以我都係從朋友手中知最新校車時間表, 請問有無人住九龍城警署附近 ?

又請問所講兩星期適應期係咪指返半日 ? 講真7:30至3:00對小朋友真係好長.

請問知唔知如果真係遲到會如何處罰 ?  希望快d有多些資料.

Wallwini,

係咪即係開學頭2個星期番半日咁呀?
唔知會唔會8月尾番幾日等佢地小一生適應下.唔使等到9月呢?

原帖由 Wallwini 於 09-7-3 21:45 發表
各位, hello!

我女兒也是明年入讀GH, 上次second in, 校長說大約有兩星期適應期, 因為搬到新校舍大家都要適應.

HI ALL,

請問你們的囡囡在那間幼稚園畢業?

fyeung,

不好意思!這個我沒問, 也不太清楚, 她只說大約兩星期,
我還有問她午膳, 其他也沒有問, 因為還有其他人在外面等

原帖由 fyeung 於 09-7-4 00:17 發表
Wallwini,

係咪即係開學頭2個星期番半日咁呀?
唔知會唔會8月尾番幾日等佢地小一生適應下.唔使等到9月呢?

我都入黎打個招呼先!

Wallmini,

咁午飯點安排??我之前去過其他topic,有媽咪話學校會可以提供午飯,不過我唔知詳情.因為我有睇過sanrio書包,若果睇中就順便買個飯壺,$200幾蚊.梗係有用先買咯.

原帖由 Wallwini 於 09-7-4 12:23 發表
fyeung,

不好意思!這個我沒問, 也不太清楚, 她只說大約兩星期,
我還有問她午膳, 其他也沒有問, 因為還有其他人在外面等

仲有,你地有無人住藍田,我睇過上年school bus schedule,要6:35am上車,好鬼早!有無保母車介紹?大家有咩打算?

原帖由 fyeung 於 09-7-4 23:29 發表
Wallmini,

咁午飯點安排??我之前去過其他topic,有媽咪話學校會可以提供午飯,不過我唔知詳情.因為我有睇過sanrio書包,若果睇中就順便買個飯壺,$200幾蚊.梗係有用先買咯.

...

fyeung,

我朋友個囡都讀緊GH,佢話新校舍有自己厨房會供應午餐,但唔知會唔會一開学就有,唉....其實GH各方面我都好滿意,但一諗起6點幾就要上校車就

原帖由 vclo 於 09-7-4 11:27 發表
HI ALL,

vclo,

我囡囡在St.Cat畢業。

smallegg,

咁就好啦,唔使小朋友食飯盒公司架飯盒.我覺得我對GH架感覺愈來愈好.以前BK架topic對GH係好負面,而家除左功課呢一點我仲有擔憂之外,其他都無大問題.
不過要等到下個月先去學校再進一步了解,有D頸都長.最好快D搞定D書,呢個悠長假期可以準備定.

原帖由 smallegg 於 09-7-4 23:48 發表

fyeung,

我朋友個囡都讀緊GH,佢話新校舍有自己厨房會供應午餐,但唔知會唔會一開学就有,唉....其實GH各方面我都好滿意,但一諗起6點幾就要上校車就 ...

校長說, 新的校舍有廚房, 食物主要是蒸的多, 煮好後會送上課室給學生, 一定不會找什麼供應商提供飯盒, 自己亦可以帶飯, 我想我會訂學校的飯(如果不太貴), 因為她吃不多, 每天已很早起床還要煮飯給她, 夏天又怕d飯變壞, 冬天又怕d飯唔夠熱,如果在學校一定新鮮.

My sweetie come from a ordinary kindergarten "Creative Kindergarten"
regards
原帖由 vclo 於 09-7-4 11:27 發表
HI ALL,

Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.
知唔知GH會唔會有書包?我知道某D學校有書包賣印左學校logo,若果有架,又煩少一樣啦!

原帖由 Wallwini 於 09-7-5 16:36 發表
校長說, 新的校舍有廚房, 食物主要是蒸的多, 煮好後會送上課室給學生, 一定不會找什麼供應商提供飯盒, 自己亦可以帶飯, 我想我會訂學校的飯(如果不太貴), 因為她吃不多, 每天已很早起床還要煮飯給她, 夏天又怕d飯變 ...

這個我不太清楚, 不過我猜沒有, 我在街上也沒看過.

妳是否有校車表, 妳知否在將軍澳上車的時間?

原帖由 fyeung 於 09-7-5 22:34 發表
Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.
知唔知GH會唔會有書包?我知道某D學校有書包賣印左學校logo,若果有架,又煩少一樣啦!

回覆 1# fyeung 的文章

Fyeung,

我見過附近gh學生, 佢哋係用自己嘅書包, 我今日都有同囡囡講等o羅咗書單後就一齊選書包, 因我都唔知gh多唔多書, 有無人知呀 ? 唔知轉咗全日後d書可唔可以放在學校 ?

請問有無人知道gh學生要唔要一定上游泳課, 如要由幾年級開始 ?

我睇過web, 學校好似真係好靚, 唔知orientation day 可唔可以比家長一齊參觀呢 ?

原帖由 fyeung 於 09-7-5 00:25 發表
smallegg,

咁就好啦,唔使小朋友食飯盒公司架飯盒.我覺得我對GH架感覺愈來愈好.以前BK架topic對GH係好負面,而家除左功課呢一點我仲有擔憂之外,其他都無大問題.
不過要等到下個月先去學校再進一步了解,有D頸都長.最好 ...

囡囡升小二,讀了一年,佢讀得好開心,升小一後很快已習慣新環境,而且功課一點也不多,比起一般津小還要少,而且也很有質素!大可放心!

回覆 1# LKMC 的文章

LKMC,

想問吓gh 老師一般會唔會好嚴或好惡, 校長如何 ?

是否每星期都有默書 ? 有無校外參觀 ? 又成績表有無排名? 是全班抑或全級排名次 ?

唔好意思, 太多問題 !!!

bbmummy,

我都擔心考試會有排名,為左1分半分爭餐飽.

wallmini,

將軍澳係6:30 - 6:40 am.我朋友問civic攞,佢e-mail左比我,係上年架,又係番7:30 am.你要唔要?你pm個e-mail address比我,我可以e-mail比你.

原帖由 bbmummmy 於 09-7-5 23:46 發表
LKMC,

想問吓gh 老師一般會唔會好嚴或好惡, 校長如何 ?

是否每星期都有默書 ? 有無校外參觀 ? 又成績表有無排名? 是全班抑或全級排名次 ?

唔好意思, 太多問題 !!! ...

fyeung,

GHS 無自己既書包,但以前曾聽過 GH 的家
長講不能用有轆 (即係似手拖喼果類款式) 既
書包,唔知依家有冇改變呢!

原帖由 fyeung 於 09-7-5 22:34 發表
Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.
穎晴媽咪

原帖由 fyeung 於 09-7-6 00:08 發表
bbmummy,

我都擔心考試會有排名,為左1分半分爭餐飽.

wallmini,

將軍澳係6:30 - 6:40 am.我朋友問civic攞,佢e-mail左比我,係上年架,又係番7:30 am.你要唔要?你pm個e-mail address比我,我可以e-mail比你.

...

fyeung,

可否e-mail個校車時間表俾我?已pm咗個e-mail add俾你 Thx