用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper

yiuyiuhui, 十月媽咪, vclo,

唔該哂你yiuyiuhui, 我今午打咗去問gh, 正如yiuyiuhui, 所說是一雙白運動鞋就可, 可以是白厚底鞋或魔術貼款, 不能有帶 (因怕小朋友容易被鞋帶弄跌.  其實我問因見資料上好像無寫"或" or "either" , 我囡囡呢家幼稚園真係要兩對運動鞋, 正如vclo 所說一對在室內穿, 另一對是街外穿回校的.

十月媽咪,

到時我囡囡會同你囡囡一班   我囡囡唔係st. cat, 是km

vclo,

我會唔會識你, 你囡囡係咪kv ?

vclo,
我在這裡回覆妳.

HI AM

你好!小女今年9月入讀GH這个大家庭, 有許多問題想向你請教! 煩請幫幫忙!

(1) 校車路線及收費表中, 其中提到(寶發...)"全年分十期收費, 不可中途退搭", 因小女從未搭過校車, 如她真的不適應, 擔心到時要停搭, 是否仍須繼續繳交餘下的期數? 而另一間(德利.....)就沒有提到, 是否可中途停搭? << 可以退搭, 車費是月頭交, 如果你搭到月中, 佢唔會退番半個月車費俾你, 其實你可以打去校車公司23214925問明白.

(2) 校車上有沒有老師跟車? << 只有校車姨姨跟車

(3) 如我想開學之後頭1-2个月由自已接送, 第3个月才開始搭校車, 不知可不可以?  << 我估預早通知佢地會安排到, 你可以打去校車公司問問.

(4) 上落地点是否可以與校車公司或學校相討?  << 校車所停的站已經在表上列明, 如果沒有你的屋苑, 你應該儘早打俾校車公司睇佢地有無可能安排到.

不好意思! 越問越多, 請見諒, THANKS A LOT!  << 唔駛咁客氣, 人幫我, 我幫人, 好平常.

yan316,
但唔係話過埋個冬天, 下學期轉夏季校服開始, 就要自己帶運動服返學校換唻上運動堂咩?

原帖由 yan316 於 09-7-14 22:51 發表

對鞋唔洗拎住,佢哋著住返學!

vclo,
係喎, 都係你細心d, 咁我八月頭都要打個電話, 問一問有無size先得!

oh, 如果係咁, 阿女嗰對鞋就真係要買過對喇, 事關佢嗰對係"令"面, 用布一抹就靚番晒架喇!

原帖由 vclo 於 09-7-14 22:31 發表

HI 十月媽咪,

THANKS! 我个女同你个女一樣情形, 不過我think我哋需要預早(around 8月头) 打电話去校服公司check 吓有冇size先, 如冇貨就幣啦!

另外, 以我理解通告入面的"黑皮鞋"應是可以用"鞋油/膏"擦得的一種;  ...

bbmummmy,
原來你囡囡唻自km, km係咪即係劍鳴呀? 我囡唻自kcs架!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-15 01:01 發表
yiuyiuhui, 十月媽咪, vclo,

唔該哂你yiuyiuhui, 我今午打咗去問gh, 正如yiuyiuhui, 所說是一雙白運動鞋就可, 可以是白厚底鞋或魔術貼款, 不能有帶 (因怕小朋友容易被鞋帶弄跌.  其實我問因見資料上好像無寫"或" or ...

有道理! 打算幾時買Uniform? 運動3間野近我AR

原帖由 十月媽咪 於 09-7-14 19:35 發表
是但一款就好喇, 我打算揀對厚底白鞋畀佢就算, 畢竟小一下學期開始 (MAYBE上學期尾), 每逢運動堂都要自己帶運動服&鞋返學校更換, 若然又書又飯, 仲要拎埋對厚波鞋, 真係....好似走緊難咁呀!

...

Yes!  Yes! 到時多多指教。

原帖由 junior_pam 於 09-7-14 21:29 發表
BMW,
Hi, our sweeties are the same class.

regards

通告上好似有講...深緑色的冷背心亦OK的。

原帖由 yiuyiuhui 於 09-7-15 00:22 發表
bbmummmy,
响旺角花園街d頭飾鋪可以揾到(近天使化妝店).
我哋無收到通知話要買兩對白鞋喎!不過白鞋要買有兩條魔術貼嗰款,同埋連牌子名都要係白色嘅(响Dr.Kong度有).
同埋要買件白色cardigan比小朋友响課室著,淨白色就 ...

大家打算買Mug書包??
聴人講...Pencil只可用中華牌,吾知是否真??

我個屋苑係無站,都吾知点好!!! 昨日打去校車公司...又聯落吾倒Driver,留電話又吾覆,真係心急死人>.<

BMW,
不如約埋一齊去買丫, 有你提點下我, 我諗我應該唔會買漏野啊!

原帖由 BMW 於 09-7-15 09:58 發表
有道理! 打算幾時買Uniform? 運動3間野近我AR

BMW,
阿女揀左HELLO KITTY書包呀!
好彩我平時都係畀個女用中華牌!
今日再CALL下校車司機啦!

原帖由 BMW 於 09-7-15 10:15 發表

我個屋苑係無站,都吾知点好!!! 昨日打去校車公司...又聯落吾倒Driver,留電話又吾覆,真係心急死人>.< ...

重複左添!

約埋的話...李要就就我...星期六先得AR!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-15 10:51 發表
BMW,
不如約埋一齊去買丫, 有你提點下我, 我諗我應該唔會買漏野啊!

10,

聴個Friend講...金倫0個邊有埋底3、White sports shoes賣

筆...Chloe一向用3角筆,有時会用下公仔鉛筆

書包...本先Lum住買SPI,点知頭先開HSBC個Website看,今年Promote個款,我古Chloe實吾肯咩,我可能順亜女意,買個Twins Star

原帖由 十月媽咪 於 09-7-15 07:53 發表
yan316,
但唔係話過埋個冬天, 下學期轉夏季校服開始, 就要自己帶運動服返學校換唻上運動堂咩?

十月媽咪,
我女佢今年大約4月左右開始, 上PE堂就帶PE衫返學換,但對PE鞋同校服裙一齋着住返學,唔洗咁重。

原帖由 BMW 於 09-7-15 10:15 發表

我個屋苑係無站,都吾知点好!!! 昨日打去校車公司...又聯落吾倒Driver,留電話又吾覆,真係心急死人>.< ...

唔係一定要中華牌,不過班主任提過,最好係普通的,因為為d女女真係会玩文具唔專心上堂!

各位好!我囡囡係 1C 呀!多多指教。

P1A
十月媽咪
bbmummy
CherieElizabeth

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom

P1D
junior_pam
BMW

P1E
mom1118
smallegg

原来係0甘! Thanks!

原帖由 yan316 於 09-7-15 11:33 發表

唔係一定要中華牌,不過班主任提過,最好係普通的,因為為d女女真係会玩文具唔專心上堂!

BMW,
你知我個女平日有幾忙喇, 我同你一樣, 都係星期六至得, 仲要最好係星期六下晝三點之後啊!

原帖由 BMW 於 09-7-15 11:07 發表
約埋的話...李要就就我...星期六先得AR!

yan316,
oh, 咁就實在太太太太好喇, 因為我打算畀個女自己帶飯, 若然下學期仲要帶埋運動衫褲&運動鞋, 再孭埋個書包, 真係諗下都戥佢辛苦啊, 左手一袋, 右手一袋, 膊頭又一大袋, 走難呢! 如果可以著校服裙+運動鞋 (有PE堂嗰日), 咁就真係好好多啊!

原帖由 yan316 於 09-7-15 11:26 發表

十月媽咪,
我女佢今年大約4月左右開始, 上PE堂就帶PE衫返學換,但對PE鞋同校服裙一齋着住返學,唔洗咁重。