用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper

阿十,

ok! send左個fax number比你by pm.
未分班呀,所以都未知.真係要等到8月簡介會先知.你d資料仲up-dated過我!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 18:05 發表
fyeung,
我屋企無scanner呀, email唔到畀你, 但我有fax機, 你pm個fax no.畀我, 我fax畀你丫!

仲有呀, 交留位費嗰陣仲分埋班添喇, 你阿女分左班未呀? 睇下係咪同一班?!

...

我個女今日都 in 完,成功加入這個大家庭,各位多多指教!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:45 發表
入唻同大家SAY個HI先...

我地今日IN完喇, 響個女唔合作既情況下, 我地一額汗咁完成左個面試, 最後慶幸校長包容, 取錄小女, 完全係執番身彩!

交留位費時, 職員畀左一份書單我地, 仲有最新既校車時間表, 校服商, 自 ...

Hi 十月媽咪,

首先恭喜你!! 好開心我哋一齊加入"德望"這个大家庭!

請問你是否已交書簿費? How much$ $ ? 另外, 想知是哪間出版社? English 是否用P.2?

Sorry! 本人太多問題, 煩請見諒! 因我好心急想知多D!!

fyeung,
好的, 聽日send畀你, 係咪九點後就隨時可以fax畀你? 駛唔駛預先call你架?

原帖由 fyeung 於 09-7-9 18:55 發表
阿十,

ok! send左個fax number比你by pm.
未分班呀,所以都未知.真係要等到8月簡介會先知.你d資料仲up-dated過我!

tct,
恭喜晒呀, 請問你囡囡係咪都係今日分埋班呀? 可否告知係邊班呢?

原帖由 tct 於 09-7-9 19:41 發表
我個女今日都 in 完,成功加入這個大家庭,各位多多指教!

vclo,
多謝晒呀, 我都好開心可以加入gh大家庭呀!

我今日淨係交左600蚊留位費咋, 但交留位費嗰陣, 校務處位小姐已經畀左書單, 校車路線&價錢, 校服商等等既資料畀我地!

今年小一既書費(全套買晒, 即連英文字典), 九折後大約係2500元, 若然唔買字典, 九折後大約係2300元!

另外, 全年簿費&半年雜費880元! 家教會會員費100元, 但呢個唔知係咪一定要畀!

至於英文書用咩...一開始就用1B, 然後就用2A & 2B, 而英文書又分課本, GRAMMER BOOK, LISTENING, PHONCIS, 仲有六本應該係STORY BOOK! 英文科既出版社絕大部份都係O.U.P.!

原帖由 vclo 於 09-7-9 20:00 發表

Hi 十月媽咪,

首先恭喜你!! 好開心我哋一齊加入"德望"這个大家庭!

請問你是否已交書簿費? How much$ $ ? 另外, 想知是哪間出版社? English 是否用P.2?

Sorry! 本人太多問題, 煩請見諒! 因我好心急想知多D!! ...

十月媽咪,

請問書單常識是否沒有課本?

另請問有無人知gh中文是用廣東話抑或普通話教 ?

你囡囡讀邊班 ?

邊間公司做校服 ?

唔好意思太多問題  !

常識既課本有四本, 分別係1A-1D, 另外仲有WORKBOOK四本, 又係1A-1D!

我無問校長中文用咩語言教, 不過我FRIEND同我講, 係用廣東話教的!

校服商係金綸, 但有D野又要去另一間叫BOLLARD COMPARY度買的!

我女被分去1A班!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:04 發表
十月媽咪,

請問書單常識是否沒有課本?

另請問有無人知gh中文是用廣東話抑或普通話教 ?

你囡囡讀邊班 ?

邊間公司做校服 ?

唔好意思太多問題  ! ...

十月媽咪,

thks, 書商係咪偉發 ? 因我住附近一次偶然下問過件佢哋佢話gh常識是用英文所以沒有課本, gh是用自己的資料, 呢家係咪話gh常識都是用其他課本 ? (因我係書局都好少看到有英文常識的exercise book)

bbmummmy,
唔駛客氣, 係呀, 係偉發呀! 書單寫...

General Studies:
Learn with me General Studies Bk.1A-1D
Learn with me General Studies Workbook bk.1A-1D

呢八本書全部都係Times (HK) Publishing Ltd.出版社啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:16 發表
十月媽咪,

thks, 書商係咪偉發 ? 因我住附近一次偶然下問過件佢哋佢話gh常識是用英文所以沒有課本, gh是用自己的資料, 呢家係咪話gh常識都是用其他課本 ? (因我係書局都好少看到有英文常識的exercise book) ...

剛從gh p2找到, 如果係就好啦

[Mine will be in 3C.

Her form teacher said all the lessons will be taught in the morning.  Afternoon session is for extra-curricular activities and homework.  No school on Sat.  Sounds quite good if they could really finish homework at school.]

十月媽咪,

唔該哂, 你會幾時買書 ? 你囡囡呢家有無返小一預備班 ?

如果真係好似所講下午係學校做功課和上活動, 就真係好好, 公主小姐就可以多d時間上自己喜歡的活動, e.g. 溫書, 溜冰, 玩, ...  我哋都唔使邊迫做功課邊迫溫書.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 23:43 發表
vclo,
多謝晒呀, 我都好開心可以加入gh大家庭呀!

我今日淨係交左600蚊留位費咋, 但交留位費嗰陣, 校務處位小姐已經畀左書單, 校車路線&價錢, 校服商等等既資料畀我地!

今年小一既書費(全套買晒, 即連英文字典), 九 ...

Hi 十月媽咪,

非常多謝你所提供的資料, 好清楚! 好有用呀! 我想問知道幾時要回校註册及交$? 另外校車費 around ? $

Thank you very much!

學校今日份通告話:
8月1日(星期六) 上午八時至中午十二時正為註冊日, 當日要...
1) 繳交學費, 簿費及雜費
2) 繳交文件 (唔知咩文件)
3) 購買課本及校車票等
備註: 請帶備註冊費收據作扣除學費之證明.

所以, 我打算8月1日至返學校買書&搞埋其他手續啊!

係呀, 如果下晝係活動, 又可以做埋功課, 咁就真係發達咯! 真係好怕D功課要拎晒返屋企慢慢做啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:49 發表
十月媽咪,

唔該哂, 你會幾時買書 ? 你囡囡呢家有無返小一預備班 ?

如果真係好似所講下午係學校做功課和上活動, 就真係好好, 公主小姐就可以多d時間上自己喜歡的活動, e.g. 溫書, 溜冰, 玩, ...  我哋都唔 ...

vclo,
唔駛客氣!

八月一日註冊! (我響另一個post度打左有關資料出唻)

另外校車費最平300, 最貴係大埔太湖花園 (1400元), 上車時間係雞啼5點50分! 救命呀!

原帖由 vclo 於 09-7-10 00:59 發表

Hi 十月媽咪,

非常多謝你所提供的資料, 好清楚! 好有用呀! 我想問知道幾時要回校註册及交$? 另外校車費 around ? $

Thank you very much!

阿十,

唔使call我,先fax你寫左我個英文名(你知架啦 )係第一頁就ok! thanks!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 23:04 發表
fyeung,
好的, 聽日send畀你, 係咪九點後就隨時可以fax畀你? 駛唔駛預先call你架?

bbmummy,

有個問題,之前高班架媽咪AM回覆,P1無課外活動,要P2先有.咁我地下午會做咩??
若果會係學校做功課我又唔拘呀!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:42 發表
剛從gh p2找到, 如果係就好啦

[Mine will be in 3C.

Her form teacher said all the lessons will be taught in the morning.  Afternoon session is for extra-curricular activities and homework.  N ...

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 01:00 發表
學校今日份通告話:
8月1日(星期六) 上午八時至中午十二時正為註冊日, 當日要...
1) 繳交學費, 簿費及雜費
2) 繳交文件 (唔知咩文件)
3) 購買課本及校車票等
備註: 請帶備註冊費收據作扣除學費之證明.

所以, 我打算8 ...

如果可以喺學校做埋功課,真係天大喜訊,I LOVE GOOD HOPE

嘩! 你好勁呀! 咁多新料, 返而我第一輪收到而家仲係幪查查, 打親去學校就話遲先有信通知, 全靠你肯share 咋.

十月媽咪,

介唔介意fax 資料比我呀? 麻煩你

原帖由 smallegg 於 09-7-10 09:36 發表

如果可以喺學校做埋功課,真係天大喜訊,I LOVE GOOD HOPE

各位媽咪,
唔好意思呀, 你地畀我既FAX NO.呢, 我唔可以FAX到畀你地呀, 因為我拎起書單係小冊子唻, 而校車路線圖係一張A3紙, 所以FAX唔到畀大家, 如果大家唔介意既話, 畀個EMAIL我, 因為我已經用相機影低有關資料, 可以EMAIL畀你地啊!

原帖由 bird-bird 於 09-7-10 11:16 發表
嘩! 你好勁呀! 咁多新料, 返而我第一輪收到而家仲係幪查查, 打親去學校就話遲先有信通知, 全靠你肯share 咋.

十月媽咪,

介唔介意fax 資料比我呀? 麻煩你

...